«Σήμερα, που ο πόλεμος βρίσκεται τόσο κοντά μας, απειλώντας τη ζωή και καταστρέφοντας τα ειρηνικά έργα των ανθρώπων, σήμερα που μια νέα γενιά ξενιτεμένων παίρνει τον δρόμο της προσφυγιάς, ατενίζουμε τα αριστουργήματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού με ακόμα μεγαλύτερη συγκίνηση και σεβασμό για τις αξίες που μεταφέρουν. Κι αν επιζητούμε την επάνοδο των ξενιτεμένων μας γλυπτών στον τόπο που τα γέννησε είναι γιατί μια τέτοια κίνηση έχει βαρύ συμβολισμό» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τον χαιρετισμό της, στην εκδήλωση «Οι ξενιτεμένες Θεές του Παρθενώνα», που διοργάνωσε το Μουσείο της Ακρόπολης και το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
Όπως σημείωσε η κυρία Σακελλαροπούλου «η επανένωση ενός ακρωτηριασμένου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν σημαίνει απλώς την αποκατάσταση μιας ιστορικής αδικίας, αλλά και τη δυνατότητα υπέρβασης, σε παγκόσμιο επίπεδο, διαφορών που επιμένουν επί εκατονταετίες».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι το ποιητικό αίτιο αυτών των υπέροχων αρχιτεκτονικών γλυπτών υπήρξε η αθηναϊκή δημοκρατία: ένα πολίτευμα που κραταιώνοντας την ισχύ του και εδραιώνοντας την κυριαρχία του επιτρέπει στους πολίτες, ισόνομα και ελεύθερα, να ασχοληθούν με τα ειρηνικά έργα. “Και μην και των πόνων πλείστας αναπαύλας τη γνώμῃ επορισάμεθα”, λέει ο Περικλής στον Επιτάφιό του, δηλαδή “προνοήσαμε για πολλούς τρόπους ανάπαυσης του πνεύματος από τους κόπους”, αποδιώχνοντας τις λύπες και τις μέριμνες του καθημερινού βίου με την απόλαυση που παρέχουν τα έργα του πολιτισμού.