Άλφρεντ Χίτσκοκ: Ο μετρ του σασπενς «έφυγε» σαν σήμερα το 1980

Ο σκηνοθέτης που αγαπούσε την αγωνία και τον αριθμό 13

Ο Χίτσκοκ γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1899 στο Ιστ Εντ του Λονδίνου και πέθανε στις 29 Απριλίου 1980 στο Λος Άντζελες.

Δούλεψε σε κινηματογραφικά στούντιο στο Λονδίνο κι έπειτα από δύο χρόνια κάθισε στη θέση του σκηνοθέτη, γεμίζοντας από τότε τις ζωές μας με σασπένς και μυστήριο, όπως μόνο αυτός ξέρει. Η πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα ήταν η ταινία «Always tell your wife».

Το αποτέλεσμα ενθουσίασε τους παραγωγούς και του ανέθεσαν την ταινία «Ο αριθμός 13». Έπειτα εργάστηκε για την Gainsborough Pictures και το 1925 σκηνοθέτησε το «The pleasure garden». Αυτή είναι ουσιαστικά η «αγγλική» σκηνοθετική του περίοδος, η οποία με το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μετατράπηκε σε «αμερικανική» όταν μετακόμισε εκεί.
Η πρώτη του ταινία στο Χόλιγουντ ήταν η «Ρεβέκκα», η οποία κέρδισε Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Γνωστός όμως για την ιδιαίτερη προσωπικότητά του, αρεσκόταν, εκτός από το να κάθεται στην καρέκλα του σκηνοθέτη, να κάνει απρόσμενες εμφανίσεις στις ταινίες του, ως απλός κομπάρσος.
Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι είχε ιδιαίτερη αδυναμία στις ξανθές πρωταγωνίστριες (Κιμ Νόβακ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Τίπι Χέντρεν, Γκρέις Κέλι), οι οποίες, αν και φαινομενικά αθώα πλάσματα, ήταν στην πραγματικότητα femmes fatales που έμπλεκαν στα δίχτυα τους τους άντρες. Το 1960 παρουσίασε την ταινία τρόμου «Ψυχώ» («Psycho»), με θέμα τη διχασμένη προσωπικότητα του σχιζοφρενή ήρωα, τον οποίο υποδύεται ο Άντονι Πέρκινς. Ήταν η πιο εμπορική ταινία του Χίτσκοκ, με κόστος μόλις 800.000 δολάρια, η οποία περιλαμβάνει την κλασική σκηνή της δολοφονίας της Τζάνετ Λι στο ντους με την ανατριχιαστική μουσική του Μπέρναρντ Χέρμαν. Ακολούθησαν οι ταινίες «Τα πουλιά» (1963), «Μάρνι» (1964), «Το σχισμένο παραπέτασμα» (1966), «Φρενίτις» (1972) και «Οικογενειακή συνωμοσία» (1975).

Τα ζοφερά παιχνίδια του με το κοινό συνεχίστηκαν, παράλληλα, μέσα από τις δύο τηλεοπτικές σειρές που παρουσίαζε και σκηνοθετούσε ο ίδιος: «The Alfred Hitchcock Presents» (1955-1962) και «The Alfred Hitchcock Hour» (1962-1965). Τα τελευταία χρόνια της ζωής του επέλεξε και επιμελήθηκε διηγήματα τρόμου σε διάφορες λογοτεχνικές ανθολογίες. Το 1980 η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας τον έχρισε «Ιππότη του Στέμματος».

Στις 28 Απριλίου της ίδιας χρονιάς, ο σερ Άλφρεντ Χίτσκοκ πέθανε χωρίς καθόλου σασπένς, καθώς είχε χρόνια προβλήματα με την καρδιά και το ήπαρ του, στο Μπελ Ερ της Καλιφόρνιας. Ο Χίτσκοκ θεωρείται ο μετρ του ψυχολογικού θρίλερ, ένας εκκεντρικός σκηνοθέτης, αμφιλεγόμενη προσωπικότητα λόγω των σκανδάλων για την παρενόχληση απέναντι στη Χέντρεν, ο οποίος άφησε το αποτύπωμά του στην ιστορία του κινηματογράφου και έθεσε με τις ρηξικέλευθες σκηνοθετικές του ενέργειες τις βάσεις για τα σημερινά θρίλερ.

 

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ONTime Σαββατοκύριακο το Σάββατο 29 Απριλίου