Ακρόπολη: Σχέδια ασφαλείας για αποφυγή κινδύνων και προστασία του μνημείου

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχεδιάζουν άμεσα σχέδια για την αποφυγή κινδύνων και την προστασία του μνημείου της Ακρόπολης και των επισκεπτών.

Ήταν μια από τις μαραθώνιες συσκέψεις που πραγματοποιούνται όλο και πιο συχνά στο υπουργείο Πολιτισμού. Αυτή τη φορά η Λίνα Μενδώνη είχε μαζί της την ηγεσία του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας, που εποπτεύεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με έναν κοινό στόχο: να προστατευθεί η Ακρόπολη από κάθε πιθανό κίνδυνο η απειλή.

Η σύσκεψη, πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα για το παγκόσμιο μνημείο, ακολουθεί τις εντατικές εργασίες που γίνονται για την εγκατάσταση νέου αναβατορίου, τον φωτισμό της Ακρόπολης, την οργάνωση των καλωδίων που διατρέχουν άναρχα τον χώρο γύρω από το μνημείο, ακόμα και τους σχεδόν 35 διαφορετικούς πίνακες ηλεκτροδότησης, αλλά και για τον καθαρισμό του χώρου.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ζήτησε από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας να γίνει, ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας -σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, υπό τη συντονιστική ευθύνη του γενικού γραμματέα Πολιτισμού- η λεπτομερής καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και η απαιτούμενη συλλογή των στοιχείων. Θα χρειαστούν πολλές και κοινές αυτοψίες, ενδελεχής αναφορά στα τρωτά σημεία, ώστε οι προτάσεις από το ΚΕΜΕΑ για τα ληπτέα μέσα να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής.

Το σύνολό των μέτρων θα υποστηρίζει την υποδομή ασφάλειας, ζωτικής σημασίας για τη δραστική μείωση όλων των υποθετικών κινδύνων. Επίσης, θα εκπονηθούν διαχειριστικά σχέδια που θα βασίζονται και στην εμπειρία των εργαζόμενων στην Ακρόπολη, ενώ είναι προτεραιότητα να προετοιμαστούν ειδικά σεμινάρια για τους φύλακες. Πρέπει, ακόμη, να ετοιμαστούν πιλοτικά σχέδια για τη διαχείριση ασφάλειας ενός μεγάλου μουσείου κι ενός ανοικτού μνημειακού χώρου, ακόμη και για θέματα φυσικών καταστροφών.

«Η μελέτη επικινδυνότητας σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους, η τρωτότητα των χώρων, τα προτεινόμενα μέσα καθώς και η κατάρτιση των υπηρεσιακών σχεδίων ασφαλείας αναφέρονται στη στρατηγική του ΥΠΠΟΑ για την προστασία των επισκεπτών και των εργαζομένων αλλά και των μνημείων. Η πρώτη φάση του σχεδίου θα πρέπει να ετοιμαστεί προς εφαρμογή τέλος Απριλίου, αν όχι νωρίτερα, με την αρχή της επόμενης τουριστικής σεζόν» σημείωσε η υπουργός.

Η Λίνα Μενδώνη ήταν σαφής ότι ο χώρος της Ακρόπολης «πρέπει να ανακαλεί μόνον θετικούς συνειρμούς στους επισκέπτες της και αυτό αποβαίνει επ’ ωφελεία της χώρας. Ο επισκέπτης πρέπει να είναι και να αισθάνεται απολύτως ασφαλής και αυτό επιτυγχάνεται με στρατηγική και τεχνογνωσία». Στα σχέδια ασφάλειας θα εκπαιδευθεί όλο το προσωπικό που υπηρετεί στη Ακρόπολη, ώστε να συλλειτουργήσει με τις τεχνικές υποδομές που θα εγκατασταθούν.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ κ. Θ. Δραβίλας, o γενικός γραμματέας Πολιτισμού κ. Γ. Διδασκάλου, ο γενικός διευθυντής κ. Ιω. Καραγεωργόπουλος, ο διευθυντής κ. Ν. Γερασιμίδης και αρμόδια στελέχη του ΥΠΠΟΑ.