Quantcast

62ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Η γιορτή του κινηματογράφου επιστρέφει στο σπίτι της, στην αίθουσα

Από την Πέμπτη 4 έως την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επιστρέφει στο σπίτι του, τις κινηματογραφικές αίθουσες, με ασφάλεια, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, από την Πέμπτη 4 έως την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021. Η γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί σε φυσικούς χώρους, αλλά και online.

Στο 62ο ΦΚΘ, θα προβληθούν 197 ταινίες στην ιστορική έδρα του θεσμού, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, παρακολουθούμε 144 ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.

Τα poster του 62ου ΦΚΘ με τη μοναδική κυρία Τεπενδρή υπογράφει ο έλληνας ζωγράφος και multimedia καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Κακανιάς, ενώ τα σποτ του Φεστιβάλ δημιούργησε ο βραβευμένος στην Εβδομάδα της Κριτικής των Καννών, Μανώλης Μαυρής.

Η αυλαία του 62ου ΦΚΘ θα ανοίξει την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021 με την ταινία Το γεγονός (L’Ιvιnement) της Οντρέ Ντιγουάν που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021, με την προβολή της ταινίας Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα (Les Olympiades) του Ζακ Οντιάρ.

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου

Υποδεχόμαστε στο 62ο ΦΚΘ 35 μεγάλου μήκους και 15 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες

– 20 ταινίες σε πρώτη προβολή

– 3 ταινίες που έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα στην ενότητα «Μια δεύτερη ματιά»

– 2 αγαπημένες ταινίες, καθολικά προσβάσιμες τόσο στις φυσικές όσο και στις διαδικτυακές προβολές τους

– 8 σημαντικές ταινίες του ελληνικού σινεμά στο πλαίσιο του αφιερώματος «Χώρα, σε Βλέπω»

Θα προβληθούν επίσης, οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Διεθνές πρόγραμμα

Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έρχεται φέτος για πρώτη φορά με τρία διεθνή διαγωνιστικά τμήματα και περισσότερα βραβεία.

* Συνολικά 14 ταινίες συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του 62ου ΦΚΘ, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές. Οι ταινίες διεκδικούν, μεταξύ άλλων, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας «Θόδωρος Αγγελόπουλος» (Χρυσός Αλέξανδρος, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ), Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (Αργυρός Αλέξανδρος, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ), Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την Καλύτερη Σκηνοθεσία (Χάλκινος Αλέξανδρος), το οποίο ο Μεγάλος Χορηγός του Φεστιβάλ, η COSMOTE TV, υποστηρίζει με χρηματικό έπαθλο ύψους 3.000 ευρώ.

* Στο διαγωνιστικό τμήμα Γνωρίστε τους Γείτονες, βλέπουμε 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές. Οι ταινίες διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο (χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ) και τον Αργυρό Αλέξανδρο – Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (4.000 ευρώ).

* Το αγαπημένο >>Film Forward αποκτά διαγωνιστικό χαρακτήρα και προτείνει ριζοσπαστικές ταινίες. Συνολικά 11 ταινίες συμμετέχουν στο τμήμα, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές. Οι ταινίες διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο (χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ), τον Αργυρό Αλέξανδρο – Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (4.000 ευρώ).

* Ανακαλύπτουμε τον πιο δυναμικό και πρωτοποριακό κινηματογράφο στους Ανοιχτούς Ορίζοντες, καθώς και στην ενότητα Ανοιχτοί Ορίζοντες – Another Take.

* Παρουσιάζουμε τις καλύτερες βαλκανικές ταινίες στις Ματιές στα Βαλκάνια.

* Συναντάμε τους αγαπημένους μας δημιουργούς στις Ειδικές Προβολές.

* Δίνουμε μεταμεσονύχτια ραντεβού στη ζώνη ’Round Midnight.

* Το 62ο ΦΚΘ αφουγκράζεται τις φωνές των νέων μέσα από το τμήμα NextGen.

Μεγάλο αφιέρωμα στο μοντάζ

Ένα μοναδικό αφιέρωμα, με τίτλο «Κόψε κάτι: Το μοντάζ και τα μυστικά του», σε ένα από τα πιο κομβικά στάδια της κινηματογραφικής διαδικασίας φιλοξενεί το 62ο ΦΚΘ. Σε αυτό:

  • Εννέα κορυφαίοι μοντέρ από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο θα μοιραστούν με το κοινό την πολύτιμη εμπειρία τους σε masterclasses και workshops. Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν: Ο Γιώργος Μαυροψαρίδης, υποψήφιος για Όσκαρ για το μοντάζ της ταινίας Η Ευνοούμενη. Το δίδυμο των Άνε Εστερούντ και Γιάνους Μπίλεσκοφ Γιάνσεν από τη Δανία, συνεργάτες του Τόμας Βίντερμπεργκ. Ο Γιάννης Χαλκιαδάκης, με τιμητικές διακρίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ. Ο Ραούλ Μόρα, μοντέρ της σαρωτικής επιτυχίας La casa de papel. Ο Λάμπης Χαραλαμπίδης, μοντέρ από τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου μέχρι την Ευτυχία του Άγγελου Φραντζή. Ο Σερβο-Αμερικανός Ρόλαντ Βάις, με συνεργασίες με τους Μάρτιν Σκορσέζε, Ανγκ Λι, Μάικλ Μουρ, κ.α. Ο Πάνος Βουτσαράς, με πλούσια εγχώρια και διεθνή εμπειρία. Η πολυσχιδής Αμερικανίδα συνεργάτις της Σαντάλ Άκερμαν, Κλερ Άθερτον.
  • Το Φεστιβάλ τούς παραχώρησε carte blanche και επέλεξαν μία ταινία που θεωρούν εμβληματική όσον αφορά την τέχνη του μοντάζ ή που έχει λειτουργήσει επιδραστικά στην καριέρα τους.
  • Μια ειδική δίγλωσση έκδοση σκιαγραφεί την ιστορική πορεία και εξερευνά τα μυστικά της τέχνης του μοντάζ. Σε αυτήν συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ για μοντάζ και για ηχητικό μιξάζ Γουόλτερ Μερτς, καθώς και ο υποψήφιος για Όσκαρ μοντάζ (Ο πατέρας) Γιώργος Λαμπρινός.
  • Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος θα απονεμηθεί στην πρωτοπόρο μοντέζ Δέσπω Μαρουλάκου.
  • Στο πλαίσιο του προγράμματος Meet the Future, το Φεστιβάλ συστήνει επτά μοντέρ και μοντέζ της νεότερης γενιάς από την Ελλάδα.

Αφιερώματα

ü  Γνωρίζουμε το έργο της πρωτοπόρου σκηνοθέτιδος από τη Βουλγαρία, Μπίνκα Ζελιάσκοβα.

ü  Το 62ο ΦΚΘ πραγματοποιεί spotlight στη Λουκία Αλαβάνου, προβάλλοντας 6 μικρού μήκους ταινίες της στο τμήμα >>Film Forward. Η εικαστικός, η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 59η Μπιενάλε, θα δώσει για πρώτη φορά μια γεύση από το έργο της που θα δούμε στη Βενετία και το οποίο έχει καθαρά κινηματογραφικό χαρακτήρα.