Με νέες προκλήσεις συνέχισε την επιθετική του ρητορική σε βάρος της Ελλάδας χθες, Δευτέρα 20 Ιουνίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος αυτή τη φορά επέλεξε να εξαπολύσει τα «βέλη» του απέναντι στην Αθήνα «εκμεταλλευόμενος» την προσφυγική κρίση.
Μεταξύ άλλων, σε μαγνητοσκοπημένη παρέμβασή του σε συνέδριο που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη με αντικείμενο το προσφυγικό, ο Ερντογάν είπε: «Το τελευταίο διάστημα, περίπου 30.000 μετανάστες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο. Το πού βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες παιδιά από τη Συρία που κατέφυγαν στην Ευρώπη, από τους οποίους απήχθησαν και η τύχη τους είναι άγνωστη. Σχεδόν καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της δεινής κατάστασης των προσφύγων που διώχθηκαν, ληστεύτηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και δολοφονήθηκαν από τα ελληνικά Σώματα Ασφαλείας. Στην πραγματικότητα, το βάρος της μετανάστευσης και των προσφύγων, χώρες όπως η δική μας, που είναι γειτονικές με περιοχές κρίσης, προσελκύουν, όχι ανεπτυγμένες κοινωνίες που έχουν δυνατή φωνή».
«Υπεύθυνη η Ελλάδα»
Την ίδια ώρα, η διοίκηση της τουρκικής ακτοφυλακής σημείωνε: «Εφημερεύουμε 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, σε θάλασσα, ξηρά και αέρα, ώστε να μη χάνουν τη ζωή τους παράτυποι μετανάστες που απωθήθηκαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα. Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για κάθε μετανάστη που έχασε τη ζωή του σε αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής διαδρομής. Προκειμένου να περιοριστούν με βιώσιμο τρόπο οι παράτυπες διελεύσεις, είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει η Ελλάδα να πιέζει».
Την γραπτή αντίδραση του τουρκικού σώματος προκάλεσε η τοποθέτηση του Έλληνα Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο οποίος σχολίασε ότι «η Τουρκία μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά, συνεργαζόμενη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα για να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές και να εκριζώσει δίκτυα λαθροδιακινητών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016».
Το ραντεβού της Μαδρίτης
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 24ωρα στην Άγκυρα, επικρατεί αναβρασμός, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, στις 28-30 Ιουνίου, όπου θα δώσουν το «παρών» τόσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όσο και η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Εκτός από την κλιμάκωση της έντασης με την Αθήνα, ακόμα ένα «καυτό» μέτωπο για τον Τούρκο πρόεδρο θα είναι και η συζήτηση για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία.