Ταινίες της Εβδομάδας: Με τον Ηλιόπουλο και Χρυσό Φοίνικα

Το θρίλερ που θριάμβευσε στις Κάννες και κλασικά φιλμ στα σινεμά

Ο Χρυσός Φοίνικας των Καννών και χρυσές επανεκδόσεις πρωταγωνιστούν αυτή την εβδομάδα στο κλείσιμο των διακοπών. Νέες ταινίες και άλλες κλασικές σε καινούργιες κόπιες, που συνδυάζουν το ψυχολογικό θρίλερ με τη διασκεδαστική περιπέτεια, τα απολαυστικά κινούμενα σχέδια με το σασπένς – μεταξύ άλλων. Σε αυτή την πρώτη ουσιαστικά κινηματογραφική εβδομάδα, που ακολουθεί την ιδιαίτερα εντυπωσιακή πρεμιέρα του «Oppenheimer», σειρά έχουν εξίσου νέες και ενδιαφέρουσες ταινίες.

■ «Ανατομία μιας πτώσης» («Anatomie d’ une Chute»)
Η Γερμανίδα συγγραφέας Σάντρα, ο Γάλλος σύζυγός της Σάμουελ και ο ενδεκάχρονος γιος τους, που έχει προβλήματα όρασης, ζουν σε μια απομακρυσμένη πόλη στις Γαλλικές Άλπεις. Όταν ο Σάμουελ βρίσκεται νεκρός έξω από το χιονισμένο σαλέ τους, η Αστυνομία ερευνά αν αυτοκτόνησε ή σκοτώθηκε. Η αιτία θανάτου μένει αδιευκρίνιστη και η Σάντρα θεωρείται η κύρια ύποπτη. Σιγά σιγά η δίκη ξεπερνάει τη διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του Σάμουελ και μετατρέπεται σε ένα ψυχολογικό ταξίδι στα βάθη της συγκρουσιακής σχέσης του ζευγαριού. Ο Χρυσός Φοίνικας των φετινών Καννών, το συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ της Ζιστίν Τριέ, καταγράφει ένα δικαστικό δράμα γεμάτο ανατροπές, με πρωταγωνίστρια την εξαιρετική Σάντρα Ούλερ.

■ «The Equalizer 3: Το τελευταίο κεφάλαιο» («The Equalizer 3»)
Ο πρώην μυστικός πράκτορας Ρόμπερτ Μακ Κολ προσπαθεί να εξιλεωθεί από τα φρικτά εγκλήματα που διέπραξε στο παρελθόν, αποδίδοντας δικαιοσύνη στο όνομα των αδύναμων. Καταλήγει στη νότια Ιταλία, όπου νιώθει σαν στο σπίτι του, μέχρι που ανακαλύπτει ότι οι νέοι φίλοι του είναι υποχείρια της τοπικής μαφίας. Τα γεγονότα παίρνουν θανατηφόρα τροπή και ο Μακ Κολ αναλαμβάνει να τους προστατέψει.
Ο Αντουάν Φουκουά σκηνοθετεί το -σύμφωνα με τον τίτλο- τελευταίο κεφάλαιο της επιτυχημένης σειράς, όπου ξαναβρίσκονται έπειτα από χρόνια ως συμπρωταγωνιστές ο οσκαρικός Ντένζελ Ουάσινγκτον με την Ντακότα Φάνινγκ.

■ «Ο Δράκος»
Ο Θωμάς, ένας ασήμαντος τραπεζικός υπάλληλος, ετοιμάζεται να περάσει μόνος την Πρωτοχρονιά, όταν τρομοκρατημένος συνειδητοποιεί ότι μοιάζει με έναν κακοποιό που οι εφημερίδες αποκαλούν «Δράκο». Λόγω της παρεξήγησης, η Αστυνομία τον καταδιώκει και βρίσκει καταφύγιο σε ένα καμπαρέ. Μες στη διφορούμενη γοητεία της νύχτας, ο υπόκοσμος τον αντιμετωπίζει ως τον γνήσιο «Δράκο», τον αρχηγό. Γνωρίζει τη νεαρή ορφανή Ρούλα που επιθυμεί να ξεφύγει από εκεί και περνούν μαζί την Πρωτοχρονιά στους δρόμους της Αθήνας. Το ίδιο βράδυ συλλαμβάνεται, αλλά όταν η παρεξήγηση λύνεται, αφήνεται ελεύθερος. Στο καμπαρέ τον υποδέχονται πανηγυρικά, ταυτίζεται με τον ρόλο του «Δράκου» για να ξεφύγει από την ασημαντότητά του και σχεδιάζει με τη συμμορία ληστεία αρχαιοτήτων. Η αληθινή του όμως ταυτότητα τελικά αποκαλύπτεται… Επανέκδοση μίας από τις κορυφαίες στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου, το εμβληματικό έργο του Νίκου Κούνδουρου καταδεικνύει την αλλαγή μιας κοινωνίας που υποκλίνεται στο δυτικό «όνειρο».
Υπέροχη η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, εκπληκτική η ερμηνεία του Ντίνου Ηλιόπουλου.

■ «Miraculous/Λέιντι Μπαγκ& Κατ Νουάρ:Tο ξεκίνημα»(«Miraculous, le film»)
Όταν η ντροπαλή Μαρινέτ σώζει τη ζωή του μυστηριώδους Μάστερ Φου, εκείνος τη μεταμορφώνει στη σούπερ ηρωίδα Λέιντι Μπαγκ. Η Μαρινέτ είναι ερωτευμένη με τον Άντριεν, που επίσης έχει μεταμορφωθεί στον σούπερ ήρωα Κατ Νουάρ από τον Μάστερ Φου. Αν και κανείς τους δεν ξέρει το άλτερ έγκο του άλλου, συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν τον νοσηρό Χοκ Μοθ, που δεν είναι άλλος από τον πατέρα του Άντριεν. Θα μπορέσουν να σώσουν τον κόσμο από τα μοχθηρά σχέδιά του, αλλά και να βρουν την αληθινή αγάπη πίσω από τις μάσκες τους; Η απολαυστική γαλλική σειρά κινουμένων σχεδίων για πρώτη φορά στο σινεμά. Ο Ζερεμί Ζαγκ αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία της περιπέτειας-μιούζικαλ των αγαπημένων σούπερ ηρώων με φόντο το Παρίσι. Μεταγλωττισμένο.

■ «ΧΕΛΩΝΟΝΙΝΤΖΑΚΙΑ:Μεταλλαγμένος χαμός» («Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem»)

Αποκλεισμένα στους υπόνομους από τον θετό πατέρα τους, που πιστεύει ότι ο έξω κόσμος δεν θα τα αποδεχτεί ποτέ, τα Χελωνονιντζάκια λαχταρούν να ζήσουν ως συνηθισμένοι έφηβοι. Όταν γνωρίσουν μία νεαρή φιλόδοξη ρεπόρτερ που θέλει να κατατροπώσει τον μεταλλαγμένο εγκληματία Superfly, βρίσκουν την τέλεια ευκαιρία. Αν απαλλάξουν την πόλη από το έγκλημα, μήπως τότε επιτέλους τους αποδεχτούν;
Η νέα διασκεδαστική περιπέτεια των γνωστών μεταλλαγμένων ηρώων από τους Τζεφ Ρόουι και Κάιλερ Σπιρς. Μεταγλωττισμένο.

■ «Week-End»
Ένα ζευγάρι αλλοτριωμένων αστών πηγαίνει για Σαββατοκύριακο από το Παρίσι στην εξοχή, οδηγώντας στους αιματοβαμμένους δρόμους της γαλλικής επαρχίας.Ο Ζαν Λικ Γκοντάρ καταγράφει μοναδικά μια κοινωνία σε αποσύνθεση λίγο πριν από τον Γαλλικό Μάη.

■ «Το βλέμμα του Οδυσσέα»
Ένας σκηνοθέτης γυρίζει από την εξορία και αρχίζει να αναζητά στα ταραγμένα Βαλκάνια τρεις χαμένες μπομπίνες φιλμ των αδελφών Μανάκη, των πρώτων κινηματογραφιστών των Βαλκανίων. Επανέκδοση της βραβευμένης ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου, με τον εξαιρετικό Χάρβεϊ Καϊτέλ ως Οδυσσέα σε ένα ταξίδι επιστροφής και αναζήτησης στη μνήμη και την ιστορία. Παίζουν ακόμη: Μάγια Μόργκενστερν, Έρλαντ Γιόσεφσον, Θανάσης Βέγγος, Γιώργος Μιχαλακόπουλος. Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών 1995.

■ «Στη σκιά της αμφιβολίας» («Shadow of a Doubt»)
Η νεαρή και όμορφη Τσάρλι βαριέται στη συμβατική Σάντα Ρόζα και ενθουσιάζεται με την άφιξη του αγαπημένου θείου Τσάρλι, από τον οποίο πήρε και το όνομά της. Όμως δεν θα αργήσει να αρχίζει να υποψιάζεται ότι ο κοσμοπολίτης, φαφλατάς, αλλά και γοητευτικός θείος ενδέχεται να είναι ένας καταζητούμενος δολοφόνος… Επανέκδοση μίας από τις καλύτερες, πιο ευφυείς και συναρπαστικές ταινίες του Χίτσκοκ (1943).

 

*Έφη Παπαζαχαρίου/Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή την Πέμπτη 31 Αυγούστου