«Ώρα μηδέν» για την κυβέρνηση Ντράγκι, αφού ο πρωθυπουργός της Ιταλίας αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις του στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας σε μια κρίσιμη καμπή για τη χώρα.
Σύμφωνα με το Politico, oι προηγούμενες ημέρες ήταν από τις πλέον δύσκολες για το πολιτικό τερέν της γειτονικής χώρας, με το Κίνημα των 5 Αστέρων να μποϊκοτάρει την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία μετέχει και το ίδιο και να οδηγεί τον Μάριο Ντράγκι να προσφέρει την παραίτησή του – μια προσφορά που ο πρόεδρος Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή. Ο πρωθυπουργός Ντράγκι σήμερα και αύριο αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον των βουλευτών προκειμένου να επιβεβαιώσει αν συνεχίζει να έχει την πλειοψηφία στη Βουλή.
Όπως γράφει το Politico δύο είναι τα πιθανά αποτελέσματα: Ο Ντράγκι να παραμείνει πρωθυπουργός ή να παραδεχθεί ότι δεν μπορεί να παραμείνει στο τιμόνι της χώρας και να αποχωρήσει 17 μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας. Στη δεύτερη περίπτωση η Ιταλία θα πάει το φθινόπωρο σε εκλογές. Κι εδώ διακυβεύονται πολλά: Τους επόμενους 5 μήνες, η κυβέρνηση θα πρέπει να οριστικοποιήσει αρκετές δύσκολες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων για τον ανταγωνισμό και τη δικαιοσύνη, προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση των μετα-πανδημικών κονδυλίων της ΕΕ, ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να προετοιμάσει και να ψηφίσει έναν νόμο για τον προϋπολογισμό για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος ζωής εν μέσω της άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης, που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
O αντίκτυπος μιας εξόδου του Ντράγκι θα ήταν αισθητός και εκτός συνόρων. Μετά την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από τη γερμανική καγκελαρία, ο Ντράγκι έγινε ένας από τους πιο αξιόπιστους ηγέτες της Ευρώπης. Η πρόωρη αποχώρησή του θα μπορούσε να αποτελέσει οπισθοδρόμηση στα σχέδια για περαιτέρω ολοκλήρωση στην ΕΕ και να καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις των δημοσιονομικών κανόνων της ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα, δήμαρχοι, βιομήχανοι, ακαδημαϊκοί, οικονομολόγοι, αλλά και κορυφαίοι ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους και ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, συμμετέχουν στο άτυπο «Κίνημα» υπέρ της παραμονής του Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της Ιταλίας, ενώ έγιναν διαδηλώσεις και σε πολλές πόλεις της Ιταλίας.