Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μπορεί να απηύθυνε έκκληση στα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ στις 11 Αυγούστου να επιταχύνει τις αυξήσεις στην παραγωγή του αργού πετρελαίου (να «κάνει περισσότερα για να υποστηρίξει την ανάκαμψη», όπως είπε ο σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν), όμως τα κράτη του οργανισμού φαίνεται πως σφυρίζουν αδιάφορα.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δημοσιεύματα αυτών των ημερών από το πρακτορείο Reuters, που επικαλούνται πηγές από τον OPEC+ εν όψει της προγραμματισμένης 20ης Υπουργικής Συνάντησης που θα γίνει την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου.
Όπως αναφέρεται, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης (είναι το + μέλος του οργανισμού) εκτιμούν πως οι αγορές δεν χρειάζονται περισσότερο αργό, από την παραγωγή που προγραμματίζουν να απελευθερώσουν σταδιακά και ελεγχόμενα μέσα στους επόμενους μήνες, έχοντας ήδη ξεκινήσει από τον Αύγουστο.
Μάλιστα ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ, Μοχάμαντ αλ-Φάρες δήλωσε την Κυριακή πως η συνάντηση της εβδομάδας θα εξετάσει αν θα προχωρήσει με την προγραμματισμένη αύξηση ή θα την επανεξετάσει, με δεδομένο πως οι οικονομίες της ανατολικής Ασίας και της Κίνας εξακολουθούν να επηρεάζονται από την πανδημία της COVID-19 (και επομένως θα μπορούσε να μειωθεί εκ νέου η κατανάλωση).
Στο μεταξύ οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, έχουν να προσθέσουν στις ανησυχίες τους και τον απόηχο του τυφώνα Άιντα. Όπως αναφέρει ο αναλυτής αγορών της OANDA, Τζέφρι Χάλεϊ, «ο τυφώνας Άιντα θα καθορίσει την βραχυπρόθεσμη πορεία του πετρελαίου. Αν υποχωρήσει και το μονοπάτι της καταστροφής (που θα φέρει) είναι μικρότερο από το αναμενόμενο, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα υποχωρήσει».
Αργά τη Δευτέρα 30 Αυγούστου, ο τυφώνας Άιντα είχε ήδη υποβιβαστεί στην κατηγορία 1, γεγονός που οδήγησε σε πτώση την τιμή του αργού, εν μέσω προσδοκιών για ταχεία αποκατάσταση του εφοδιασμού.
Αντίθετα, η τιμή της βενζίνης ανέβηκε σχεδόν κατά 3% εξαιτίας των εκτεταμένων διακοπών στην ηλεκτροδότηση, αλλά και του λουκέτου που μπήκε στα διυλιστήρια πετρελαίου που βρίσκονται στον Κόλπο του Μεξικού, εξαιτίας του περάσματος της Άιντα.
Η συνεδρίαση της Τετάρτης 1ης Σεπτεμβρίου
Με βάση την συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ στις 18 Ιουλίου, ο οργανισμός άρχισε ήδη από τον Αύγουστο να ενισχύει την παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα ανά μήνα και μέχρι να αποκατασταθούν οι μειώσεις της τάξεως των 5,8 εκατ. βαρελιών την ημέρα που είχαν επιβληθεί στην παραγωγή του οργανισμού την περασμένη άνοιξη, στο απόγειο της πανδημίας. Και με την ενδιάμεση εκτίμηση των εξελίξεων της αγοράς εντός του Δεκεμβρίου 2021.
Παράλληλα, η ομάδα, που απαρτίζεται από τις χώρες του OPEC καθώς και πετρελαιοπαραγωγούς συμμάχους όπως η Ρωσία, συμφώνησε σε νέες κατανομές παραγωγής μετά όμως τον Μάιο του 2022, ώστε να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που απείλησαν να οδηγήσουν όλο τον σχεδιασμό σε «ναυάγιο».
Η διαφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες οδήγησε σε καλοκαιρινό αδιέξοδο που κράτησε ως τα μέσα Ιουλίου, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να διεκδικούν να αυξήσουν άμεσα τις ποσοστώσεις στην παραγωγή τους εντός του ΟΠΕΚ από 3,17 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε 3,8 εκατομμύρια βαρέλια. Τελικά, με βάση τον συμβιβασμό που επήλθε, η σχετική αύξηση θα γίνει στα 3,5 εκατ. βαρέλια και θα έχει εφαρμογή από τον Μάιο του 2022.
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες -εκτός και αν γίνουν πραγματικότητα οι πιο ζοφερές προβλέψεις του υπουργού Πετρελαίου του Κουβέιτ- η συμμαχία αναμένεται να επικυρώσει και για τον επόμενο μήνα την προσυμφωνημένη αύξηση της παραγωγής (400.000 βαρέλια/ημέρα). Αυτό προκύπτει από έρευνα του Bloomberg μεταξύ αναλυτών και αντιπροσώπων του ΟΠΕΚ+. Συγκεκριμένα, 17 από συνολικά 22 παράγοντες της αγοράς που ερωτήθηκαν από το Bloomberg, δήλωσαν πως δεν αναμένουν μεταβολές στη συνεδρίαση της 1ης Σεπτεμβρίου και πως οι προγραμματισμένες αυξήσεις για τον μήνα Οκτώβριο αναμένεται να προχωρήσουν κανονικά.
Ο παράγοντας Κίνα
Όμως η ομάδα αντιμετωπίζει πολλαπλές πιέσεις. Τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Αυγούστου, οι διεθνείς τιμές του αργού αυξήθηκαν περί τα 11 δολάρια το βαρέλι (μία αύξηση της τάξης του 15%), εξαιτίας της επαναφοράς των lockdown στην κινεζική αγορά. Σύμφωνα πάντως με τον Εντ Μορς, επικεφαλής της έρευνας στον τομέα των εμπορευμάτων στην Citigroup Inc., «οι αβεβαιότητες για την παγκόσμια οικονομία και την επιστροφή στην ανάπτυξη της Κίνας έχουν ήδη ξεφτίσει. Υπάρχουν εύλογες αποδείξεις ότι η πτώση στην τιμή του πετρελαίου ήταν προσωρινή και ξεπεράστηκε, και εφόσον η ανάκαμψη συνεχιστεί, ο OPEC+ το πιθανότερο θα τηρήσει τα προσυμφωνημένα».
Ήδη η Κίνα δείχνει να περιόρισε την έξαρση της πανδημίας. Προ ημερών, άνοιξε και πάλι μετά από λογκντάουν δύο εβδομάδων το λιμάνι Νινγκμπό, ένα από τα λιμάνια με τη μεγαλύτερη κίνηση παγκοσμίως και το μεγαλύτερο της Κίνας από την άποψη του όγκου εμπορευμάτων. «Οι εξελίξεις στην Κίνα πυροδοτούν τις προσδοκίες πως η ζήτηση για το αργό θα αρχίσει και πάλι να αυξάνεται» σημειώνει ο Φιλ Φλιν, αναλυτής αγορών της Price Futures Group Inc.
Τί σηματοδοτεί η έκκληση Μπάιντεν;
Η κυβέρνηση Μπάιντεν, μέσω της έκκλησης που απηύθυνε στον OPEC+ για επιπλέον χαλάρωσης της… κάνουλας επιδιώκει να διατηρήσει την τιμή της βενζίνης σε όσο το δυνατόν χαμηλά επίπεδα, την ώρα που ξεδιπλώνει τους κλιματικούς της στόχους και μία άνευ προηγουμένου ώθηση της αμερικανικής αγοράς προς τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, επισημαίνει ανάλυση του Argus.
Ιδιαίτερα ανήσυχη φέρεται να είναι η διακυβέρνηση Μπάιντεν για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ένα παρατεταμένο κόστος στα καύσιμα στους ψηφοφόρους των χαμηλών εισοδημάτων. Ωστόσο, η αμερικανική πολιτική για το πετρέλαιο είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και η απήχησή της, παρομοίως.
Πληροφορίες από κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ+ αναφέρουν πως η έκκληση του Αμερικανού προέδρου ακούστηκε περισσότερο σαν μήνυμα προς το εσωτερικό του ακροατήριο. Όπως γράφει το World Oil της Gulf Publishing Company, πολλά από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ δεν ερμήνευσαν τις δηλώσεις ως απευθείας αίτημα των ΗΠΑ. ‘Η πάντως, δεν θέλουν να το κάνουν. «Νομίζω ότι θα στείλουν την έκκληση Μπάιντεν για επιπλέον βαρέλια κατευθείαν στον τηλεφωνητή», σημείωσε δηκτικά η Χελίμα Κροφτ, επικεφαλής στρατηγική αναλύτρια στον τομέα των εμπορευμάτων για την RBC Capital Markets.
Την ίδια στιγμή, γνώστες του αντικειμένου στις ΗΠΑ, αναφέρουν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν διαθέτει τα πρόσωπα για να ασκήσει πολιτική, αρκεί να αποφασίσει να τα χρησιμοποιήσει. Ο νέος σύμβουλος σε θέματα ενέργειας της κυβέρνησης Μπάιντεν, Άμος Χόχσταϊν, ήταν ο άνθρωπος επιφορτισμένος με τα θέματα του ΟΠΕΚ επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.
Όμως προς στιγμήν, είναι εντεταλμένος να επιλύσει το ζήτημα του φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αναφέρει το Argus.
Ένα άλλο κεφαλαιώδες ζήτημα που θα καθορίσει την πολιτική για το πετρέλαιο μέσα στο επόμενο διάστημα, είναι η άρση των αμερικανικών κυρώσεων προς το Ιράν. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ενισχύσει την παγκόσμια παραγωγή με περισσότερα από 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με δεδομένο πως η χώρα αποκαθιστά πρώτα την παραγωγή και την εξαγωγική της ικανότητα.
Όμως προς στιγμήν αυτή η εξέλιξη φαίνεται μπλοκαρισμένη, καθώς οι σχετικές επαφές δεν δείχνουν να προχωρούν. Παράλληλα, η Ουάσινγκτον δεν έχει δείξει διατεθειμένη να προχωρήσει ούτε προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των πετρελαϊκών εξαγωγικών περιορισμών προς την Βενεζουέλα.
Περίπλοκες είναι όμως και οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Ριάντ. Παρότι σύμμαχος των ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία δέχεται πιέσεις από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση για απεμπλοκή της από τον εμφύλιο της Υεμένης -που συνιστά εδώ και καιρό μέγιστη ανθρωπιστική κρίση, ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν αρνείται να συνομιλήσει απευθείας με το ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπα Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν.
Όμως η αμερικανική έκκληση προς τον ΟΠΕΚ δέχθηκε τα πυρά και από τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τους περιορισμούς που επιβάλλει η κυβέρνηση στην απόκτηση γης. «Το να ικετεύεις τους Σαουδάραβες να αυξήσουν την παραγωγή, ενώ ο Λευκός Οίκος δένει το ένα χέρι πίσω από την πλάτη των Αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών είναι αξιολύπητο και ντροπιαστικό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Κορνίν, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής μίας ιδιαίτερα ευαίσθητης σε ενεργειακά θέματα Πολιτείας, του Τέξας.
Σε κάθε περίπτωση, στην πολύπλοκη εξίσωση μένει να αποτιμήσει κανείς, αυτές τις μέρες και τον απόηχο που θα αφήσει πίσω της η μεγάλη καταστροφή από τον τυφώνα Άιντα.
Πηγή: powergame.gr