Νέα Υόρκη: Αποδημιτικά πουλιά αποδεκατίζονται προσκρούοντας σε κτήρια

Μεγάλος φόρος αίματος

Εκατοντάδες αποδημητικά πτηνά σκοτώνονται κάθε εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, προσκρούοντας στις γυάλινες επιφάνειες ουρανοξυστών. Ο φόρος αίματος την εβδομάδα που πέρασε ήταν ιδιαίτερα βαρύς, σύμφωνα με την ορνιθολογική εταιρεία Audubon και την επικεφαλής της, Κέιτλιν Πέρκινς. «Η ισχυρή καταιγίδα που έπληξε την περιοχή τη Δευτέρα ενίσχυσε το φαινόμενο. Τα πουλιά αναγκάζονται να πετάξουν σε μικρότερο υψόμετρο από ό,τι συνήθως, ενώ η καταιγίδα τα αποπροσανατολίζει. Μεγάλο ρόλο παίζει και η φωτορύπανση τη νύχτα, ιδιαίτερα όταν το φως της πόλης αντανακλάται από τα σύννεφα», λέει η Πέρκινς.

 

 

Η εθελόντρια Μελίσα Μπράιερ ανέφερε σε μήνυμά της στο twitter ότι μέτρησε περίπου 300 νεκρά πουλιά στα πεζοδρόμια γύρω από τους νέους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, όπου στέκονταν οι δίδυμοι πύργοι. Η ορνιθολογική εταιρεία Audubon έχει ζητήσει από τους διαχειριστές των πύργων και άλλων πολυώροφων κτιρίων στο νότιο Μανχάταν να λάβουν μέτρα. Αυτό μπορεί να γίνει με τη μείωση της έντασης του νυχτερινού φωτισμού και με την επένδυση των γυάλινων επιφανειών. «Κάντε κάτι για να αναγνωρίζουν τα κτίρια ως αμετακίνητα εμπόδια, μέσω των οποίων δεν μπορούν να πετάξουν», λέει η Πέρκινς.

Ο Τζόρνταν Μπάροουιτς, εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας διαχείρισης των πύργων, ανέφερε σε μήνυμά του: «Τα πρώτα εβδομήντα μέτρα του πρώτου πύργου είναι επενδυμένα με ειδικό μη αντανακλαστικό υλικό. Το σχέδιο αυτό επελέγη ακριβώς γιατί περιορίζει σημαντικά τα ατυχήματα με πτηνά». Ανάλογη στάση υιοθέτησε και η εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας των τριών άλλων πύργων του συγκροτήματος, Ντάρα Μακουίλαν: «Νοιαζόμαστε βαθιά για τα άγρια πουλιά και την προστασία των βιοτόπων τους σε όλη την περιοχή. Εχοντας συνειδητοποιήσει ότι ο έντονος νυχτερινός φωτισμός δεν επιτρέπει στα αποδημητικά πτηνά να προσανατολιστούν, ενθαρρύνουμε τους συνεργάτες μας και τους ενοικιαστές μας να σβήνουν τα φώτα των γραφείων τους ή να κατεβάσουν τις περσίδες τους κατά τη διάρκεια της αποδημίας».

Συνολικά, 77 τραυματισμένα πουλιά διακομίσθηκαν σε ειδική κτηνιατρική μονάδα της αμερικανικής μεγαλούπολης την Τρίτη, με τα περισσότερα να έχουν τραυματιστεί στους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, σύμφωνα με την επικεφαλής του κτηνιατρικού κέντρου, Ρίτα Μακμάν. «Γνωρίζαμε ότι μεγάλος αριθμός αποδημητικών πτηνών πλησίαζε την πόλη. Τα βλέπαμε στα ραντάρ», λέει η Μακμάν, η οποία είχε προβλέψει να καλέσει επιπλέον κτηνιατρικό προσωπικό για την υποδοχή και διαχείριση των φτερωτών τραυματιών.

Μέλη της εθελοντικής οργάνωσης προσέφεραν στα τραυματισμένα πτηνά τροφή, υγρά κατά της αφυδάτωσης και αντιισταμινικά φάρμακα, για να περιοριστούν τα οιδήματα από την πρόσκρουση. Τριάντα από τα πουλιά ανέρρωσαν και απελευθερώθηκαν στο πάρκο Πρόσκπεκτ του Μπρούκλιν την Τετάρτη. «Ενας από τους συνεργάτες μας πήρε ταξί με τα πουλιά μέχρι το πάρκο του Μπρούκλιν, από όπου θα μπορέσουν να πετάξουν χωρίς να βρουν μπροστά τους άλλους επικίνδυνους ουρανοξύστες», λέει η Μακμάν.

Τα «θύματα» των ψηλών κτιρίων είναι κυρίως μικρά αποδημητικά πτηνά, όπως χελιδόνια, τα οποία επηρεάζονται περισσότερο από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες από ό,τι μεγαλύτερα πτηνά, όπως οι χήνες. Τα χελιδόνια –και άλλα αποδημητικά του όγκου τους– μπορούν να βρεθούν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την πορεία τους εξαιτίας ισχυρών ανέμων, όπως αυτοί που έπνεαν την περασμένη εβδομάδα στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ λόγω του τυφώνα Αϊντα.