Eurostat: Πτώση 2,3% στις λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης τον Ιούλιο

Και κατά 1,9% σε σχέση με τον Ιούνιο

Πτώση ύψους 2,3% εμφάνισαν τον Ιούλιο του 2021 οι λιανικές πωλήσεις στις χώρες της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο τζίρος του λιανεμπορίου υποχώρησε κατά 2,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,9% στην Ε.Ε. σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021 (μηνιαίο επίπεδο).

Σε ετήσιο επίπεδο (σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020), ωστόσο, οι πωλήσεις του λιανεμπορίου αυξήθηκαν κατά 3,1% στην Ευρωζώνη και κατά 3,8% στην Ε.Ε.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μηνιαία αύξηση 0,1% και 4,8% σε ετήσια βάση. Τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου (και γενικότερα οι εξ αποστάσεως), σημειώνοντας πτώση 7,3%.

Όσον αφορά τους επιμέρους κλάδους στα κράτη του ευρώ, σε μηνιαία βάση ξεχώρισε το -3,5% στα βιομηχανικά προϊόντα και το -1,6% στα καύσιμα κίνησης.

Σε ετήσια βάση, αντίθετα, η μεγαλύτερη άνοδος κατεγράφη στον κλάδο των βιομηχανικών προϊόντων (4,8%), καθώς και στον κλάδο των τροφίμων – ποτών – καπνού (1,1%).

Ανάμεσα στις χώρες – μέλη της Ευρωζώνης, η υψηλότερη μηνιαία πτώση σημειώθηκε στην Ιρλανδία (5,9%) και τη Γερμανία (5,1%), ενώ η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος στη Βουλγαρία (20,2%) και την Κροατία (12,9%).