ΧΑ: Η νέα επενδυτική στρατηγική για το δεύτερο εξάμηνο

Με τις απώλειες από την αρχή της χρονιάς σε επίπεδο γενικού δείκτη σχεδόν 7%, οι επενδυτές καλούνται να πορευτούν στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, χαράσσοντας νέα επενδυτική στρατηγική

Την απώλεια 5,6 δισ. ευρώ μετρά η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά λίγες ημέρες πριν ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022.

 

Με τις απώλειες από την αρχή της χρονιάς σε επίπεδο γενικού δείκτη σχεδόν 7%, οι επενδυτές καλούνται να πορευτούν στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, χαράσσοντας νέα επενδυτική στρατηγική, καθώς α) μέχρι το τέλος του χρόνου οι αυξήσεις των επιτοκίων εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών θα συνεχίζονται, β) δεν υπάρχει πρόβλεψη για αποκλιμάκωση στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, γ) εντείνονται οι ανησυχίες για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, με την Citigroup να δίνει 50% πιθανότητες, δ) σε τοπικό επίπεδο οι εκλογές φαίνεται ότι βρίσκονται προ των πυλών, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για τον Σεπτέμβριο και ε) το Χ.Α. πέρα από την εξάρτηση που έχει από τα διεθνή χρηματιστήρια και τις διεθνείς εξελίξεις, έχει μπροστά του να προεξοφλήσει το καλό νέο της αναβάθμισης.

«Αν η διεθνής συγκυρία δεν ήταν τόσο αρνητική, θα συζητούσαμε για τις 1.000 μονάδες από φέτος», υποστηρίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Δ. Τζάνας. «Πλέον, ο ορίζοντας χαρακτηρίζεται από χαμηλή ορατότητα και μεγάλη αβεβαιότητα», προσθέτει.

Ο χρηματιστής υποστηρίζει ότι στο δεύτερο εξάμηνο θα δοθεί η ευκαιρία που δεν δόθηκε στις τράπεζες στο πρώτο εξάμηνο.

Σύμφωνα με τον κ. Τζάνα, οι αγορές κλυδωνίζονται καθώς το σενάριο της παράτασης του σκηνικού υψηλής αβεβαιότητας παραμένει, διαμορφώνοντας αρνητικές προσδοκίες στην οικονομία και κατ΄ επέκταση στα εταιρικά μεγέθη. Ωστόσο, παρά τη διαμόρφωση σκηνικού χαμηλών προσδοκιών (bear market) στις αγορές, η νηοπομπή των συνεχών ρευστοποιήσεων και αρνητικών προσήμων των δεικτών ήταν αναμενόμενο να οδηγήσουν τις τιμές σε υπερπουλημένες ζώνες, προκαλώντας το αγοραστικό ενδιαφέρον του «έξυπνου χρήματος» που διέγνωσε τις επενδυτικές ευκαιρίες.

Το ελληνικό χρηματιστήριο συγχρονίζεται με τις κινήσεις των διεθνών αγορών και ιδιαίτερα των ευρωπαϊκών, με τη συναλλακτική απαξίωση να αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό του. Το κυοφορούμενο «δίχτυ προστασίας» της ΕΚΤ επανέφερε τις αποδόσεις των 10ετων ομολόγων κάτω από το 4%, με τη Goldman Sachs να πιθανολογεί ότι θα μπορούσαν να αγοραστούν τίτλοι ύψους 10 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ αν απαιτηθεί.

Τα επιχειρηματικά deals (π.χ. Τέρνα Ενεργειακή και Intrakat) είναι πιθανό να αποτελέσουν την αφορμή για μια πιο αισιόδοξη στάση προς το ελληνικό χρηματιστήριο στο εγγύς μέλλον από κοινού με το ενδεχόμενο προσπάθειας για βελτίωση των αποτιμήσεων των χαρτοφυλακίων θεσμικών επενδυτών, ενόψει του δεύτερου εξαμήνου που εκκινεί σε λίγες μέρες.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Μάνος Χατζηδάκης θεωρεί πως γεγονός ότι το καθοδικό ράλι έχει συμπιέσει σημαντικά και γρήγορα τις αποτιμήσεις και η απουσία κάποιων μακροοικονομικών αναφορών υψηλού ενδιαφέροντος ενδεχομένως να αποφορτίσει την εικόνα των διακυμάνσεων και να δώσει κάποιες ευκαιρίες ανοδικής διόρθωσης των στρεβλώσεων που έχουν παρατηρηθεί από την έντονη πτώση. Το γεγονός επίσης της ημερολογιακής λήξης του εξαμήνου σε τέσσερις συνεδριάσεις μπορεί να ενεργοποιήσει κάποιες αντίρροπες αγοραστικές δυνάμεις.