Απόσυρση δυνάμεων: Διαψεύδουν τη Μόσχα οι δορυφορικές εικόνες

Οι νέες δορυφορικές εικόνες της ιδιωτικής εταιρείας Maxar των τελευταίων 48 ωρών συνεχίζουν να δείχνουν αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στη Λευκορωσία, την Κριμαία και τη δυτική Ρωσία

Διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της Μόσχας για απόσυρση στρατευμάτων γύρω από την Ουκρανία, νέες δορυφορικές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

 

Οι νέες δορυφορικές εικόνες της ιδιωτικής εταιρείας Maxar των τελευταίων 48 ωρών συνεχίζουν να δείχνουν αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στη Λευκορωσία, την Κριμαία και τη δυτική Ρωσία.

Οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν μάλιστα και μια νέα πλωτή γέφυρα πάνω από τον ποταμό Πριπιάτ στη Λευκορωσία που δεν υπήρχε προηγουμένως.

Την ίδια στιγμή, νέο ρωσικό βίντεο δείχνει στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό να επιστρέφουν στις μόνιμες βάσεις τους μετά το πέρας γυμνασίων. Η τοποθεσία του βίντεο του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας δεν αναφέρεται πουθενά.

Σε Ψυχρό Πόλεμο νεύρων επιδίδεται η Μόσχα, καθώς με τις κινήσεις της προκαλεί σύγχυση για τις προθέσεις της όσον αφορά τη φημολογούμενη εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία «αύξησε» την παρουσία δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τουλάχιστον «7.000 στρατιωτικούς», ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν εκεί χθες Τετάρτη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, χαρακτηρίζοντας «ψευδή» την ανακοίνωση της Μόσχας πως προχώρησε στην απόσυρση κάποιων δυνάμεων.

Η Ρωσία συνεχίζει να μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία και είναι πιθανόν να εξαπολύσει μια «περιορισμένης έκτασης» στρατιωτική επίθεση εναντίον της χώρας αυτής, υποστήριξε και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Εσθονίας.

Στο πλαίσιο αυτό, Ρωσία και Δύση επιδίδονται σε ένα παιχνίδι υψηλής στρατηγικής με φόντο την ουκρανική κρίση. Οι τελευταίες εξελίξεις στα ρωσοουκρανικά σύνορα θα απασχολήσουν σήμερα τους Ευρωπαίους ηγέτες, στις 13:30 ώρα Ελλάδας σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί ακριβώς πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής ΕΕ-Αφρικής.

Παρά τη νέα ανακοίνωση της Μόσχας για νέα απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων από την Κριμαία, ΝΑΤΟ και Ουάσινγκτον αντιμετωπίζουν με έντονη επιφυλακτικότητα τις διαβεβαιώσεις της ότι δε θέλει πόλεμο.