Quantcast

Αχτσιόγλου: Νομιμοποίηση της ανωμαλίας φέρνει ο νέος εργασιακός νόμος

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8

Για τον νέο εργασιακό νόμο, τις επιπτώσεις του στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας και πώς αυτός συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS στην Επικαιρότητα» με τον Θάνο Σιαφάκα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Έφη Αχτσιόγλου.

 

 

«Αυτή τη στιγμή εγκρίνεται ένα αναπτυξιακό σχέδιο πάνω στις πολιτικές αλλαγές που έχουν γίνει για τα εργασιακά και ψηφίστηκαν χθες. Δηλαδή, η κυβέρνηση λέει ότι ο τρόπος που βλέπει την ανάκαμψη, είναι πως αυτή θα προέλθει από την εξόντωση των εργαζομένων, την καταστρατήγηση του 8ωρου, πια αυτό είναι νόμος του κράτους μέσα από απλήρωτες υπερωρίες, μέσα από φθηνή και εξαιρετικά ελαστική εργασία. Αυτό είναι πυρήνας του σχεδίου της για το ταμείο Ανάκαμψης και προσπαθεί να το προβάλει ως ένα σχέδιο που θα είναι καλό για την κοινωνία. Η πρόεδρος της Κομισιόν είχε προγραμματισμένη την συνάντηση μεταξύ και των υπόλοιπων κρατών μελών, με την αφορμή των σχεδίων που κατατίθενται για το Ταμείο Ανάκαμψης», αναφέρει η κ. Αχτσιόγλου.

Σε σχέση με τα ποσά που θα εισρεύσουν από την Ε.Ε., σημειώνει πως «χρηματοδοτικά είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο πακέτο και μια τεράστια ευκαιρία για την χώρα. Το ερώτημα είναι πώς θα αξιοποιηθούν αυτοί οι πόροι. Η Κομισιόν απλά δίνει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, δίνει μεταξύ άλλων, ένα ποσό για την ψηφιακή μετάβαση και ένα ποσό για την οικονομική αναδιάρθρωση της χώρας. Στην δική μας περίπτωση, η ευκαιρία για μια ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας χάνεται, γιατί η κυβέρνηση αποφασίζει να υποστηρίξει πολιτικές που εξοντώνουν το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, όπως είναι αυτή με τα εργασιακά, όπως είναι και ο αποκλεισμός του συνόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την χρηματοδότηση, το έτερο μεγάλο πρόβλημα της πρότασης που καταθέτει η κυβέρνηση για το ταμείο ανάκαμψης. Όλα αυτά θα ήταν πολύ κρίσιμο και δημοκρατικά ορθό να έχουν συζητηθεί και εντός της ελληνικής κοινωνίας, αλλά η κυβέρνηση δεν συζήτησε με κανέναν, ούτε με το κοινοβούλιο, ούτε με κοινωνικούς εταίρους, με φορείς, ούτε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, για το νομοσχέδιο αυτό».

 

Η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δηλώνει πως η επιπλέον εργασία δεν θα αμείβεται, «ο εργαζόμενος θα πρέπει να δουλεύει και 10ωρο, χωρίς επιπλέον αμοιβή, προσαύξηση, γι’ αυτό το 2ωρο της εργασίας. Μέχρι χθες ο εργαζόμενος δούλευε πλήρη απασχόληση 8ωρου και αν τυχόν υπήρχε μετά από συμφωνία με το συνδικάτο, που στην πράξη ποτέ δεν συμφωνούταν αυτό, οι παραπάνω ώρες εργασίας αμείβονταν ως υπερωριακή απασχόληση. Με αυτό που ψήφισε χθες η ΝΔ, ο εργοδότης θα πηγαίνει στον εργαζόμενο ατομικά, όχι στο συνδικάτο, θα του λέει θέλω να δουλέψεις 2 ώρες παραπάνω, δεν θα τις αμείβεται αυτές τις ώρες και θα σου τις αντικαταστήσω κάποια στιγμή με ρεπό. Άρα μιλάμε για σαφή μείωση μισθού. Ο εργαζόμενος δεν έχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης, δεν είναι δύο ίσα μέρη με τον εργαζόμενο ο οποίος δεν θα μπορέσει να αρνηθεί να δουλέψει 10ωρο γιατί θα φοβηθεί».

Σε ερώτηση εάν στην πράξη συμβαίνει αυτό τώρα, αν υπάρχει σήμερα εργασιακή ζούγκλα, η κ. Αχτσιόγλου, λέει πως είναι εντελώς διαφορετικό να είναι νόμιμο με το να γίνεται παράνομα, «νομιμοποιείται η ανωμαλία. Μέχρι χθες, με το ΣΕΠΕ, την συνδικαλιστική οργάνωση, με τα δικαστήρια θα μπορούσε ο εργαζόμενος να καταργήσει αυτές τις επιβολές και να προστατευτεί και αυτή την στιγμή είναι νόμιμο».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί πως αν του δοθεί η δυνατότητα να κυβερνήσει εκ νέου θα καταργήσει αυτόν τον νόμο», προαναγγέλει η κ. Αχτσιόγλου και καταλήγει εκτιμώντας πως αυτή είναι η αρχή του τέλους για την παρούσα κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως «με αυτό το νομοσχέδιο ξεκίνησε να μετρά ο χρόνος αντίστροφα για την κυβέρνηση, νομίζω ότι το αποκορύφωμα είναι ο εργασιακός νόμος και το γεγονός ότι αντιδρά στις αντιδράσεις του κόσμου με μια αλαζονεία, και με μια διάθεση που αρνείται την πραγματικότητα δεν θα της βγει σε καλό».