Quantcast

Υπ. Πολιτισμού: 566.000 ευρώ για την προσβασιμότητα των ΑμΕΑ σε χώρους πολιτισμού

Για την προώθηση της καθολικής προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στον πολιτισμό

Με στόχο την υποστήριξη έργων που προάγουν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την άρση των διακρίσεων σε βάρος τους και την κοινωνική ένταξη- συμμετοχή τους στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 566.000 ευρώ.

 

 

Το ΥΠΠΟΑ, σε ότι αφορά στην οικονομική και ηθική υποστήριξη και ανάπτυξη καλλιτεχνικών/πολιτιστικών φορέων και δράσεων με σκοπό την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και την ανάδειξη των δεξιοτήτων τους, θέτει τις εξής προτεραιότητες:

 

 

· Ανάδειξη καλλιτεχνών με αναπηρία ή και με χρόνιες παθήσεις, εξασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης και της προαγωγής της τέχνης ως μέσου έκφρασης.

· Καταπολέμηση των στερεότυπων και των διακρίσεων, αποδοχή της διαφορετικότητας καθώς και ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής μέσω της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

· Ενθάρρυνση δημιουργών – φορέων – ομάδων που ασχολούνται συστηματικά με παραγωγή πολιτιστικών-καλλιτεχνικών δράσεων που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία.

· Ενίσχυση καινοτόμων δημιουργικών δράσεων, πολιτισμικής και πολιτιστικής έκφρασης με στόχο την προώθηση της ενεργούς συμμετοχής και ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρία (καλλιτεχνών και μη), στο περιεχόμενο/περιβάλλον της τέχνης και του πολιτισμού.

· Ενίσχυση της επιχειρηµατικότητας των ατόμων με αναπηρία στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα.

· Δικτύωση και συνεργασία σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο, µεταξύ πολιτιστικών-καλλιτεχνικών φορέων ατόμων με αναπηρία και φορέων επιχειρηματικότητας.

· Προώθηση των συνεργασιών με καλλιτέχνες και σχήματα από το εξωτερικό που εξειδικεύονται στην παραγωγή πολιτιστικών δράσεων με και για άτομα με αναπηρία.

· Στήριξη ολοκληρωμένων δράσεων κοινωνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα που διευρύνουν την κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών πολιτιστικού περιεχομένου για τα άτομα με αναπηρία, διευκολύνοντας την επαφή με έργα πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

· Στήριξη ολοκληρωμένων δράσεων κοινωνικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα που στοχεύουν στη διεύρυνση και ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων των ατόμων με αναπηρία.

· Σχεδιασμός για την παροχή πιστοποιημένου οπτικοακουστικού περιεχομένου (υποτιτλισμός, ακουστική περιγραφή, νοηματική γλώσσα).

· Οι καλλιτεχνικές δράσεις – προγράμματα μπορούν να αναδεικνύουν ζητήματα, όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός, ο ρατσισμός, η άρση στερεοτύπων, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ελευθερία της έκφρασης και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

 

 

Η Γνωμοδοτική Επιτροπή αποτελούμενη από τους

1. Χαμονικολάου Σοφία-Λευκή, διοικήτρια και Πρόεδρο ΔΣ του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ)

2. Λογαρά Δημήτρη, επιστημονικό στέλεχος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)

3. Μέλλον Ρόμπερτ, καθηγητή του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου

4. Ιωαννίδη Ελισάβετ, επιμελήτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), εικαστική ψυχοθεραπεύτρια

5. Τσιλιμπέρδη Νίκη Μόνικα, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Σύγχρονης Δημιουργίας (ΔΑΣΔ), του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, ως Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής.

Εξέτασε λεπτομερώς τις 68 προτάσεις για επιχορήγηση ή/και αιγίδα που υπεβλήθησαν εμπρόθεσμα και ηλεκτρονικά μέσω της Πύλης Πολιτιστικών Φορέων, το χρονικό διάστημα από τις 07.01.2021 έως και τις 22.02.2021, από φορείς εγγεγραμμένους στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων. Από τις 68 προτάσεις που υπεβλήθησαν, οι 47 αξιολογήθηκαν θετικά για επιχορήγηση. Τριάντα (30) φορείς αξιολογήθηκαν θετικά για την παροχή αιγίδας.