Ξανά στην Εθνική Πινακοθήκη ο… πολύπαθος πίνακας του Πικάσο «Γυναικείο Κεφάλι»

Στη νέα πτέρυγα της δυτικοευρωπαϊκής τέχνης εκτίθεται και πάλι ο πίνακας «Γυναικείο κεφάλι», ο οποίος είχε κλαπεί μαζί με έναν πίνακα του Μοντριάν τον Ιανουάριο του 2012 και εντοπίστηκε τον Οκτώβρη του 2021

Στην Εθνική Πινακοθήκη, στη νέα πτέρυγα της δυτικοευρωπαϊκής τέχνης στο επίπεδο -2, εκτίθεται και πάλι ο πίνακας «Γυναικείο κεφάλι» του Πάμπλο Πικάσo, ο οποίος είχε κλαπεί μαζί με έναν πίνακα του Μοντριάν τον Ιανουάριο του 2012 και εντοπίστηκε ξανά από τις Αρχές, τον Οκτώβρη του 2021, μετά από 9 ολόκληρα χρόνια.

Δράστης ήταν ένας «φιλόμουσος» 49χρονος ελαιοχρωματιστής που «ήθελε πάντα να αποκτήσει ένα δικό του έργο τέχνης», όπως είδε δηλώσει ο ίδιος στην απολογία του.

Οι πίνακες βρέθηκαν στην Κερατέα, σε σημείο μέσα σε ρεματιά, συσκευασμένοι και προστατευμένοι για να μην υποστούν φθορές.

Ο αμύθητης αξίας πίνακας του Πικάσο – κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη «ληστεία του αιώνα» το 2021 – γλίστρησε και έπεσε από τον πάγκο στον οποίο είχε τοποθετηθεί. Γλίτωσε όμως και πάλι από την καταστροφή.

Το «Γυναικείο Κεφάλι» είναι έργο που δημιούργησε το 1939 ο Πικάσο και χάρισε στην Ελλάδα.

Ο δεύτερος είναι ένας πίνακας του Ολλανδού Πιτ Μοντριάν, του 1905, που απεικονίζει ένα ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού «Ο ανεμόμυλος Στάμμερ», ο οποίος αγοράστηκε το 1963 από τον Αλέξανδρο Παππά, ο οποίος τον δώρισε στη συνέχεια στην Εθνική Πινακοθήκη.