Τήνος: Δυο νέα κτίρια θα ανεγερθούν στη Σχολή Μαρμαροτεχνίας – Αναβαθμίζεται το μουσείο Χαλεπά

Το έργο εκτελείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 13.512.786 ευρώ, και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025

Σε τροχιά αναβάθμισης και νέων έργων έχουν μπει η Σχολή Μαρμαροτεχνίας
και η οικία Χαλεπά στην Τήνο, καθώς υπογράφηκε Προγραμματική Σύμβαση από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τον Δήμαρχο Τήνου Γιάννη Σιώτο.

 

Το έργο εκτελείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 13.512.786 ευρώ, και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

 

Το έργο προβλέπει:

· Την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνο, με φορέα υλοποίησης της Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠΠΟΑ, με την ανέγερση της επέκτασης των κτηριακών εγκαταστάσεων, τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κτηρίων και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου.

 

· Συγκεκριμένα, θα ανεγερθούν δύο κτήρια: Το πρώτο, εμβαδού 1577,94 τ.μ. θα στεγάσει εργαστήρια μεγάλων μαρμάρινων όγκων, και το σύγχρονο εργαστήριο εκμαγεύσεων, ενώ το δεύτερο, εμβαδού 859,07 τ.μ. θα φιλοξενήσει εργαστήρια γλυπτικής και αρχιτεκτονικού σχεδίου, γραφεία, τη διοίκηση και τη βιβλιοθήκη. Επιπλέον διαμορφώνεται περιβάλλων χώρος επιφάνειας 2660,25 τ.μ. Τα δύο υφιστάμενα κτίρια, εμβαδού 199,65 τ.μ. και 145,34 τ.μ. αντίστοιχα, διατηρούνται και μετατρέπονται σε εργαστήρια ζωγραφικής, αποθήκες και βοηθητικούς χώρους.

 

· Την προμήθεια εργαλείων και εξειδικευμένου εξοπλισμού και υλικών για τα νέα κτίρια και εργαστήρια του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης του ΥΠΠΟΑ.

· Την αποκατάσταση, συντήρηση και διαρρύθμιση ως μουσειακού χώρου της Οικίας του Γιαννούλη Χαλεπά, με φορέα υλοποίησης την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος και Κυκλάδων του ΥΠΠΟΑ, καθώς και τη βελτίωση της προσβασιμότητας με την εγκατάσταση αναβατορίου ΑμεΑ.