Πόσο εύκολο είναι να υποστούμε θερμοπληξία – Τα συμπτώματα και η πρόληψη

«Να πίνουμε συχνά νερό και να αποφεύγουμε το αλκοόλ»

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να δράσουμε προληπτικά. Να προσαρμόσουμε τη ζωή μας στην τόσο υψηλή θερμοκρασία. Δεν είναι ανάγκη να βγούμε να κάνουμε τις δουλειές μας τις μεσημεριανές ώρες από τις 11 – 12 μέχρι τις 5. Μπορούμε να τις κάνουμε άλλη ώρα», ανέφερε αρχικά στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και πρόσθεσε πως τόσο οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και υπόλοιποι θα πρέπει να προστατευτούμε για να μη πάθουμε θερμοπληξία ή θερμική καταπόνηση.

Για παράδειγμα ανέφερε πως «όταν κυκλοφορούμε εκτός σπιτιού θα πρέπει να φοράμε καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και να έχουμε μαζί μας συνεχώς ένα μπουκαλάκι νερό ή ακόμα και να χρησιμοποιούμε μια ομπρέλα».

 

Όχι θάλασσα 12:00 – 17:00

Ακόμα κι αυτοί που θα σπεύσουν στις θάλασσες αναζητώντας ανάσα δροσιάς εν μέσω καύσωνα, θα πρέπει να αποφεύγουν τις βουτιές μεταξύ 12:00 με 17:00. «Μπορούμε να πάμε να κάνουμε μπάνιο τις ώρες που ο ήλιος δεν καίει τόσο πολύ. Είναι ψευδαίσθηση το να πιστεύουμε ότι κάτω από μία ομπρέλα είμαστε πλήρως προστατευμένοι», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον κόσμο να βουτά το κεφάλι του συχνά μέσα στο νερό για να μη δέχεται έντονη ηλιακή ακτινοβολία.

Εξάλλου, ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι τις ημέρες του καύσωνα θα πρέπει «να αποφεύγουμε τις αθλοπαιδιές γιατί όσο αθλητικοί και να είμαστε, κανείς δεν είναι άτρωτος».

 

Πώς καταλαβαίνουμε τη θερμική εξάντληση

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη διατροφή σε συνθήκες καύσωνα λέγοντας ότι «πρέπει αυτή την εποχή να τρώμε μικρά και πιο πολλά γεύματα, κυρίως από μη λιπαρές τροφές. Φρούτα, λαχανικά, ψητά πράγματα. Όχι σάλτσες και όχι πολλά λίπη. .

Για το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας παθαίνουν θερμοπληξία, ο καθηγητής είπε ότι πρώτα υπάρχει η θερμική εξάντληση, «Είναι μια κατάσταση στην οποία αρχίζω να νιώθω πονοκέφαλο, να ζαλίζομαι, να έχω τάση προς έμετο, να έχω ναυτία, να έχω ωχρό ψυχρό δέρμα και υγρό με έντονη εφίδρωση, δηλαδή να έχω μυϊκές κράμπες και ταχυκαρδία» ανέφερε καλώντας τον κόσμο που αντιμετωπίζει ανάλογα συμπτώματα να αναζητήσει δροσιά σε ένα σκιερό μέρος ή δυνατόν σε εσωτερικό κλιματιζόμενο χώρο.

Όσον αφορά στις πρώτες βοήθειες είπε ότι σε θερμοκρασίες ακραίες καλό είναι να βάλουμε μπουκαλάκια με παγωμένο νερό κάτω από τις μασχάλες μας.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι σε έναν άνθρωπο που έχει χάσει τις αισθήσεις του δεν του δίνουμε ποτέ νερό και καλούμε το ΕΚΑΒ.

«Όσοι είναι ηλικιωμένοι και παίρνουν πολλά φάρμακα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους και να ρωτούν εάν πρέπει να αλλάξουν τη δοσολογία» σημείωσε.