Κλειστά σήμερα τα περισσότερα θέατρα – Υπό κατάληψη Εθνικό Θέατρο, ΚΘΒΕ, ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και θέατρο Rex

Απεργούν οι καλλιτέχνες ζητώντας να ακυρωθούν τα άρθρα 4 και 5 από το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022

Ξανά κλειστή θα είναι και σήμερα η αυλαία στα περισσότερα θέατρα και τις μουσικές σκηνές, καθώς απεργούν οι καλλιτέχνες που συντάσσονται με την απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος.

Οι καλλιτέχνες και σπουδαστές Δραματικών Σχολών ζητούν την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος και να ακυρωθούν τα άρθρα 4 και 5 του ΠΔ με τα οποία καθορίζονται τα προσόντα διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (προσοντολόγιο – κλαδολόγιο) ως προς το σκέλος εκείνο που εξομοιώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων Ανωτέρων Ιδιωτικών Δραματικών Σχολών, με τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων απολυτηρίων τίτλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή του Λυκείου.

Πορεία στο Υπουργείο Πολιτισμού

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος έχει κηρύξει 24ωρη πανκαλλιτεχνική απεργία με συγκέντρωση στο Υπουργείο Πολιτισμού στις 12:00 σήμερα Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου στην Αθήνα και στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα. Μάλιστα το μεσημέρι, καλλιτέχνες και σπουδαστές της Αθήνας θα συγκεντρωθούν στο κτήριο Τσίλερ του Εθνικού για να κουβεντιάσουν και να ανταλλάξουν απόψεις.

katalipsi-vasilikou-kthve

 

Οι καταλήψεις

Ηδη από το Σάββατο το Εθνικό Θέατρο τελεί υπό κατάληψη σπουδαστών δραματικών σχολών στην Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς και το ΚΘΒΕ και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, ενώ όπως αναφέρει η ΕΡΤ, σε κατάληψη του Θεάτρου Rex, στην οδό Πανεπιστημίου, προχώρησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα ομάδα περίπου 50 καλλιτεχνών και σπουδαστών δραματικών σχολών οι οποίοι ζητούν την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τα πτυχία τους.

Χθες το απόγευμα καλλιτέχνες και σπουδαστές δραματικών σχολών πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Άλσος Στρατού στο Γουδί, ενώ ακολούθησε οχηματοπορεία στην υπό κατάληψη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στην οδό Πειραιώς.