Ιωάννινα: Η πόλη «πνίγεται» στην αιθαλομίχλη

ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Υψηλές τιμές αιθαλομίχλης καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στην πόλη των Ιωαννίνων, με συνέπεια η Περιφέρεια Ηπείρου να βγάλει ανακοίνωση με οδηγίες προς τους πολίτες.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Ηπείρου, που είναι εγκατεστημένος στο κέντρο των Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε υπέρβαση της συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων, κυρίως την Τρίτη. Η μέση ημερήσια τιμή ξεπέρασε το όριο των 100 μg/m3, φθάνοντας τα 105 μg/m3, ενώ αυξημένες ήταν οι τιμές συγκεντρώσεων κυρίως τις βραδινές ώρες.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης και με δεδομένο ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν τις επόμενες δύο ημέρες, η Περιφέρεια Ηπείρου έκανε συστάσεις προς τους πολίτες των Ιωαννίνων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ευάλωτα άτομα.

«Ατομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς, καθώς παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών, θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση ή την δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους, σε εξωτερικούς χώρους. Ατομα με άσθμα, μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, «κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό». Αυτές οι συστάσεις ισχύουν για την περιοχή του δήμου Ιωαννιτών και για το χρονικό διάστημα από Τετάρτη, 18.12.2019 και ώρα 12:00 ως την Παρασκευή 20.12.2019 και ώρα 12:00, οπότε και θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης.