Θεοδωρικάκος: Αλλαγές στο νόμο του ΑΣΕΠ για ταχύτερες προσλήψεις

ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ

Στην ομιλία του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, στη Βουλή, επί του κρατικού προϋπολογισμού 2020, εξέχουσα θέση κατείχε η εξαγγελία αναμόρφωσης του νόμου του 1994 για τη λειτουργία του ΑΣΕΠ, με στόχο την επιτάχυνση των χρονοδιαγραμμάτων στις προσλήψεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι καθιερώνεται ο θεσμός των Υπηρεσιακών Γραμματέων, γίνεται πράξη η διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου, συγκροτείται επιτροπή για την αναμόρφωση του 2190/1994 (σύσταση ΑΣΕΠ) με στόχο την επιτάχυνση των χρονικών διαδικασιών στις προσλήψεις, και επίσης ότι προχωρά ο προγραμματισμός των προσλήψεων για το σύνολο του δημοσίου τομέα.

Σημείωσε δε ότι ο κανόνας 1:1 στις προσλήψεις διατηρείται και για το έτος 2020.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, έως το τέλος του τρέχοντος έτους «θα προγραμματίσουμε σε κρίσιμους τομείς νέες προσλήψεις, αξιοποιώντας το διαθέσιμο υπόλοιπο για το έτος 2020 από τις αποχωρήσεις, καθώς και ένα μικρό ποσοστό των αποχωρήσεων του 2021».

Σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις που εξαιρούνται από τη σχέση 1:1, προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες για την πρόσληψη 8.116 υπαλλήλων σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, 2.900 του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο ενισχύεται με 60 εκατ. ευρώ, 4.500 στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, καθώς και ένας σημαντικός αριθμός προσλήψεων που θα πραγματοποιηθεί για εκπαιδευτικούς από το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα για τον τομέα της Ιθαγένειας, ο υπουργός είπε ότι έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας προκειμένου να επεξεργαστεί ένα σύστημα πιο δίκαιο, πιο γρήγορο και πιο διαφανές στην απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας. «Κι έχω καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθώ καμία αδιαφανή πράξη στον συγκεκριμένο τομέα» δήλωσε εμφατικά.