Εικόνες απο τα drones που θα παραδοθούν στην Ελλάδα – Μπορούν να δίνουν ζωντανή εικόνα για την πορεία κάθε πλεούμενου στο Αιγαίο

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΡΟΩΝ

Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο της Λάρισας βρίσκονται τα αμερικανικής κατασκευής drone UAV ΜQ-9B Sea Skyguardian για να περάσουν από δοκιμές, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία παράδοσής τους στη χώρα μας.

Πρόκειται για μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εντυπωσιακές δυνατότητες που έχουν ήδη δοκιμαστεί στο Αιγαίο και αποτελούν την απάντηση της χώρας μας στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο στόλο με drones που έχει δημιουργήσει η γειτονική χώρα. Για παράδειγμα μπορούν να σαρώνουν την επιφάνεια της θάλασσας και να εντοπίζουν κάθε πλοίο που πλέει. Μπορούν να δίνουν ζωντανή εικόνα για την πορεία κάθε πλεούμενου στο Αιγαίου.

Τα εν λόγω drones μπορούν να συνεισφέρουν και στην καταγραφή των μεταναστευτικών ροών. Μάλιστα, ο Alpha έδωσε στη δημοσιότητα αποκλειστικά πλάνα από τις δοκιμές.

«Το UAV του Αιγαίου» ουσιαστικά στηρίζεται στην πλατφόρμα του MQ-9 ωστόσο είναι ενισχυμένο με υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα τα οποία στοχεύουν κυρίως στον έλεγχο μεγάλων σε έκταση θαλάσσιων περιοχών. 

Ειδικό ραντάρ αναζήτησης στην επιφάνεια της θάλασσας, υπέρυθρες κάμερες, βίντεο υψηλής ευκρίνειας αλλά και πολλαπλούς αισθητήρες θα του επιτρέπουν να «σαρώνει» θαλάσσιες περιοχές εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων και ταυτόχρονα να προχωρά σε στοχοποίηση αν χρειαστεί. 

Σε πραγματικό χρόνο θα μπορεί να μεταφέρει όλα τα στοιχεία όχι μόνο στα κέντρα επιχειρήσεων αλλά και σε φίλια πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, αρκεί η Ελλάδα να «τρέξει» και άλλα απαραίτητα για αυτό προγράμματα. 

Το αμερικανικό UAV, όμως, διαθέτει και το σύστημα DAA με ειδικό ραντάρ το οποίο φροντίζει για την ασφάλεια της πτήσης και την αποφυγή σύγκρουσης σε περιοχές όπου πετούν πολιτικά αεροσκάφη, όπως στο Αιγαίο. 

«Εκτιμούμε την υποστήριξη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας για την προβολή των δυνατοτήτων που διαθέτουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας σε θέματα θαλάσσιας  επιτήρησης και πτήσης σε πολιτικό εναέριο χώρο», δηλώνει ο CEO της εταιρείας Linden Blue. 

Σε τελικό στάδιο βρίσκονται και οι συζητήσεις με το Ισραήλ για την προμήθεια δύο μη επανδρωμένων UAV HERON σχεδόν ανάλογων δυνατοτήτων. 

Για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και γενικότερα για τα εθνικά συμφέροντα το ζήτημα της θαλάσσιας επιτήρησης, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ανώτατοι επιτελείς, δεν αφορά μόνο τον έλεγχο των Τουρκικών μονάδων επιφανείας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.