Αδυναμία ελέγχων για τρομοκρατία και ξέπλυμα χρήματος απο την πλευρά της Τουρκίας αναφέρει η έκθεση του FATF

ΣΤΗΝ ΓΚΡΙΖΑ ΛΙΣΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Στη γκρίζα λίστα των χωρών για χρηματοδότηση τρομοκρατίας και αδυναμία ελέγχων στο ξέπλυμα χρήματος κινδυνεύει να τεθεί η Τουρκία, σύμφωνα με έκθεση του FATF,  του διεθνούς παρατηρητηρίου για το ξέπλυμα χρήματος.

Στην έκθεση του οργανισμού που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, ο οργανισμός FATF (Financial Action Task Force) επισημαίνει τα κενά στις προσπάθειες της Τουρκίας να αποτρέψει τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων και την εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής.

Από τους 11 τομείς ελέγχου, η Τουρκία κρίθηκε ότι χρειάζεται να προχωρήσει σε μεγάλες ή ριζικές αλλαγές στις εννέα.

Τα ευρήματα της έκθεσης σημαίνουν ότι η Άγκυρα θα τεθεί υπό καθεστώς παρακολούθησης για ένα χρόνο και θα μπορούσε να τεθεί στη «γκρίζα λίστα» εάν δεν προβεί σε βελτιώσεις.

Το παρατηρητήριο αναφέρει ότι η Τουρκία θα πρέπει να κάνει ριζικές βελτιώσεις σε μέτρα παγώματος κεφαλαίων που συνδέονται με τρομοκρατία, ή τρομοκρατικές οργανώσεις και χρηματοδότες αυτής.

Η Τουρκία έχει χαμηλό δείκτη καταδικαστικών αποφάσεων για υποθέσεις χρηματοδότησης τρομοκρατίας, επισημαίνει η έκθεση παραπέμποντας σε δεδομένα που έχουν παρασχεθεί από τις αρχές και δείχνουν ότι από τις 6.000 δίκες για σχετικά αδικήματα το 2017, μόνο οι 115 κατέληξαν σε καταδικαστική απόφαση.

Η Άγκυρα θα πρέπει επίσης να βελτιώσει τις προσπάθειές της για να αποτρέψει τη συγκέντρωση, διακίνηση και χρήση κεφαλαίων για όπλα μαζικής καταστροφής, με την επισήμανση ότι η Τουρκία είναι πολύ αργή στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με το Ιράν και τη Βόρειο Κορέα.