Quantcast

Δηλώσεις Παναγιωτόπουλου για την στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας

Τι δήλωσε ο Υπουργός από την αεροπορική βάση της Τανάγρας

Ο υπουργός χαρακτήρισε την άσκηση «μία εξέχουσα ευκαιρία για τις δύο χώρες να έρθουν πιο κοντά και να αναπτύξουν τρόπους προσέγγισης σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο και επιπλέον να στείλουν ένα σαφές μήνυμα της αποτρεπτικής μας δύναμης».

 

 

«Μία ευκαιρία οι Πολεμικές Αεροπορίες των δύο χωρών να προωθήσουν την αμοιβαία συνεργασία σε ένα περιβάλλον πολλαπλών απειλών αναβαθμίζοντας την ποιότητα της εκπαίδευσης τους, ενώ επιπρόσθετα επιτρέπει και σε μας να συντηρήσουμε τη διαθεσιμότητά των πληρωμάτων μας σε συνθέτες αποστολές μεταξύ αυτών και ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών στον αέρα» πρόσθεσε. Υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό ότι από τη βάση αυτή σε λίγους μήνες θα επιχειρούν και τα πρώτα ελληνικά Rafale», συνεχίζοντας την παράδοση που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 με την απόκτηση των αεροσκαφών Mirage F1 και συνεχίστηκε τις επόμενες δεκαετίες μετά τα Mirage 2000 και τα Mirage 2000-5 που ακόμα υπηρετούν την Πολεμική Αεροπορία. «Με τη σημερινή άσκηση οι αεροπόροι μας παίρνουν μία πρόγευση των δυνατοτήτων των νέων αεροσκαφών, η προμήθεια των οποίων συμφωνήθηκε πρόσφατα και εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων» υπογράμμισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

 

 

«Η κοινή μας προσπάθεια», συνέχισε, «έχει φέρει σημαντικά επιτεύγματα και είμαι ευγνώμων που έχει δοθεί η ευκαιρία για μία ακόμα φορά να παρακολουθήσω τις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών να αναπτύσσονται παράλληλα, επιδεικνύοντας τις εξαιρετικές επιχειρησιακές τους ικανότητες και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που τους δίνει την ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή μας».

 

 

Επεσήμανε, δε, ότι «η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό έγινε αποδέκτης πολλαπλών απειλών, και καλείται καθημερινά να τις αντιμετωπίσει, διασφαλίζοντας σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή». «Η Γαλλία και η Ελλάδα», είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «από κοινού προωθούν την αμοιβαία συνεργασία και στον τομέα αυτό, ενεργώντας ταυτόχρονα ως αποφασιστικοί παράγοντες σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη βάση του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με τις αρχές της καλής γειτονίας».

 

 

Στο χαιρετισμό του, ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ, καλωσόρισε την Ελλάδα «στο κλαμπ των Rafale» ενώ επεσήμανε ότι η χώρα μας απέκτησε «όπλα ανωτερότητας και δύναμης». Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει ασταθές περιβάλλον» ενώ τόνισε ότι η Γαλλία «προσφέρει την στρατηγική της συνεργασία» καθώς μοιράζεται ένα «κοινό όραμα» με την Ελλάδα για «ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, με σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε κράτους, χωρίς απειλές και εκφοβισμό».

 

 

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας Λοράν Λερμπέτ στάθηκε, μεταξύ άλλων, στη «μακρά ιστορίας συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας» ενώ επεσήμανε ότι «ο δεσμός γίνεται πιο δυνατός με την απόκτηση των Rafale», που όπως υπογράμμισε αλλάζουν τους όρους που παίζεται το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο. Χαρακτήρισε την Ελλάδα, «σύμμαχο, συνέταιρο και φίλη» ενώ δήλωσε πολύ περήφανος που σύντομα τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη «θα ανοίξουν τα φτερά τους στην Ελλάδα».Τόνισε ότι η γαλλική Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει στην άσκηση «Ηνίοχος», κάτι που θα επιτρέψει την περαιτέρω ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα στους πιλότους των δύο χωρών.

 

 

Στο πλαίσιο της διμερούς άσκησης, εκτός των γαλλικών Rafale, στην 114 πτέρυγα μάχης βρίσκονται ελληνικά Mirage 2000 και F-16, μονάδες επιφάνειας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού καθώς και δύο μεταγωγικά Α400Μ Atlas και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού Α330 MRTT της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.