Σουηδία και Δανία υιοθετούν την πρόταση Μητσοτάκη

Υιοθετείται η ελληνική πρόταση για «διαβατήριο εμβολιασμού».

Η ελληνική πρόταση για ένα «διαβατήριο εμβολιασμού» που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις στην Ευρώπη είχε προκαλέσει ήδη το ενδιαφέρον από άλλες χώρες.

 

Τώρα, η Δανία υιοθετεί το διαβατήριο εμβολιασμού, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη στην Κοπεγχάγη το υπουργείο Οικονομικών. H Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σημειώνει: «Σε ένα πρώτο στάδιο, ο στόχος είναι να διευκολυνθούν τα στελέχη επιχειρήσεων από τη Δανία κατά τις επαγγελματικές μετακινήσεις τους στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας ότι έχουν εμβολιαστεί. Γι’ αυτόν τον σκοπό (το διαβατήριο) θα είναι διαθέσιμο από τα τέλη Φεβρουαρίου σε συγκεκριμένη ιντερνετική πλατφόρμα. Μέχρι να χρησιμοποιηθεί το ψηφιακό διαβατήριο ως εφαρμογή (App) στο κινητό, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλοι τρεις μήνες. Ο υπουργός Οικονομικών Μόρτεν Μπόντσκοφ επισήμανε ότι πολλές δανέζικες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και κατά συνέπεια πρέπει να βρεθεί σύντομα λύση για τις μετακινήσεις. Σχέδια για ένα ενιαίο διαβατήριο εμβολιασμού υπάρχουν και στην ΕΕ».

 

 

Σουηδία: Το πιστοποιητικό θα είναι έτοιμο πριν το καλοκαίρι
Στην ίδια γραμμή κινείται και η Σουηδία η οποία σύμφωνα με το Bloomberg, σκοπεύει να εκδώσει ένα «ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού» και ανέθεσε σε τρεις κυβερνητικές υπηρεσίες να αναπτύξουν την υποδομή για τη διαχείριση των σχετικών προσωπικών δεδομένων.

 

 

Η σκανδιναβική χώρα ακολουθεί παρόμοιες πρωτοβουλίες για να διευκολύνει τα διεθνή ταξίδια που πλήττονται από lockdown για την καταπολέμηση της πανδημίας, ακόμη και αν υπάρχουν συζητήσεις σχετικά με το εάν τα όρια στην ελεύθερη κυκλοφορία για τέτοιους λόγους θα ήταν νόμιμα.

 

Σουηδία: Το πιστοποιητικό πρέπει να αναγνωριστεί από όλο τον κόσμο
«Ένα τέτοιο πιστοποιητικό πρέπει να αναγνωριστεί από τις χώρες του κόσμου», δήλωσε ο Χρόγκλεν. “Για το λόγο αυτό, η Σουηδία συνεργάζεται ενεργά με τον ΠΟΥ και την ΕΕ για να διασφαλίσει ότι τα πιστοποιητικά διατηρούν ένα διεθνές πρότυπο.”