Θεσσαλονίκη: «Το πόρισμα επιβεβαιώνει την κατάσταση φρίκης», λέει η οικογένεια του 25χρονου που πέθανε σε δομή

Τι ζητά ο δικηγόρος της οικογένειας

«Το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της οικογένειας για την κατάσταση φρίκης και βασανισμού στο συγκεκριμένο ίδρυμα», τονίζει στο protothema.gr, ο δικηγόρος της οικογένειας του 25χρονου Πάρη, που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού και πέθανε στη δομή παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη.

 

 

Ο κ. Δημήτρης Γκολέμης, ο οποίος εκπροσωπεί την οικογένεια του 25χρονου που κατέληξε τον Νοέμβριο του 2021, ενώ νοσηλευόταν στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος», έπειτα από άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη από εργαζόμενο – φροντιστή του ιδρύματος, τονίζει ότι το πόρισμα ξεκάθαρα επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια.

Ο θάνατος του νεαρού είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Αρχικά το ίδρυμα ισχυρίζονταν ότι πέθανε ύστερα από χτύπημα με… παντόφλα που δέχθηκε από άλλον τρόφιμο, ωστόσο ο ισχυρισμός κατέρρευσε λίγο αργότερα και έγιναν φανερές οι προσπάθειες συγκάλυψης της υπόθεσης.

Η υπόθεση θανάτου έναν χρόνο μετά εκκρεμεί στη δικαιοσύνη και, όπως τονίζει ο κ. Γκολέμης, «βλέπουμε ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας κινήθηκε ταχύτερα και αυτεπαγγέλτως, ενώ στη δικαιοσύνη εκκρεμούν τρεις μηνυτήριες αναφορές. Παρά ταύτα, η ΕΑΔ κινήθηκε και έβγαλε ένα πόρισμα στο οποίο λέει κάποια πράγματα που επιβεβαιώνουν τους αρχικούς ισχυρισμούς των εντολέων μου, ότι δηλαδή η κατάσταση στο συγκεκριμένο ίδρυμα ήταν μία κατάσταση φρίκης και βασανισμού των τροφίμων. Στην περίπτωση του Πάρη, μιλάει ευθέως για εγκληματική ενέργεια, την οποία το πόρισμα λέει ότι καθυστερημένα αποδέχθηκε το ίδρυμα και, μάλιστα, καθυστερημένα άσκησε και την πειθαρχική δίωξη κατά του υπαιτίου».

«Να πέσει άμεσα φως στην υπόθεση του Πάρη»

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος της οικογένειας, το πόρισμα έρχεται έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Πάρη και, δυστυχώς, ενώ έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά η δικαιοσύνη στη διερεύνηση της υπόθεσης, σε αντίθεση με άλλες υποθέσεις που οι προανακριτικές και ανακριτικές διαδικασίες κινούνται ταχύτατα.

«Θεωρούμε ότι με την ίδια ταχύτητα θα πρέπει να κινηθεί και η δικαιοσύνη και να κινηθούν οι διαδικασίες ούτως ώστε να βρεθούν στο ακροατήριο οι υπαίτιοι. Όχι μόνο αυτοί που με θετική ενέργεια οδήγησαν τον Πάρη στον θάνατο, αλλά και αυτοί που με τις παραλείψεις τους συνετέλεσαν στο να υπάρχει αυτή η ασυδοσία που οδήγησε τον συγκεκριμένο άνθρωπο να προβεί στην εγκληματική ενέργεια κατά του Πάρη. Και, φυσικά, αυτοί που στη συνέχεια προσπάθησαν να συγκαλύψουν το περιστατικό, γιατί έγιναν προσπάθειες συγκάλυψης αρχικά, ακόμα και από τη διοίκηση του ιδρύματος, όπως επιβεβαιώνει και το πόρισμα», τονίζει.

Ο δικηγόρος της οικογένειας υπογραμμίζει, ότι έγινε ένα πρώτο βήμα για τη δικαίωση του Πάρη, όμως ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα και η οικογένεια αναμένει με αγωνία τις εισαγγελικές αρχές. «Έναν χρόνο μετά και είμαστε ακόμα στο στάδιο της προανάκρισης. Θα πρέπει άμεσα να πέσει φως στην υπόθεση του Πάρη. Η δικαιοσύνη θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα», καταλήγει ο κ. Γκολέμης.

Παραιτήθηκε το διοικητικό συμβούλιο της δομής

Υπενθυμίζεται ότι, το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της δομής παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη παραιτήθηκε σε συνέχεια των προληπτικών ελέγχων που ζήτησε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και διενεργήθηκαν από κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).

Για το σκοπό αυτό, αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, και προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία της έρευνας, ζητήθηκε σήμερα, Παρασκευή, και ελήφθη η παραίτηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Παράλληλα, η ΕΑΔ συνεχίζει τους ελέγχους και σε άλλες δομές, επισημαίνει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση ελέγχου διαπιστώνονται παραλείψεις και παρατυπίες στη λειτουργία της δομής. Καταγγέλλεται ακόμη και απόκρυψη θανάτων. Τα σκοτεινά ευρήματα προέκυψαν από αυτεπάγγελτο έλεγχο εμπειρογνωμόνων στη συγκεκριμένη μονάδα φροντίδας.

Όπως αποκαλύπτεται, ένα δεύτερο περιστατικό θανάτου η διοίκηση της μονάδας το κράτησε στο σκοτάδι.

Η δομή μπήκε στο μικροσκόπιο μικτού κλιμακίου επιθεωρητών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και ιατρών και κοινωνικής λειτουργού, κατά το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Νοέμβριο του 2022 μετά από περιστατικό σοβαρού τραυματισμού περιθαλπόμενου τον Νοέμβριο του 2021 και μετέπειτα θανάτου του στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν.

Αναφορικά με τις σχετικές ενέργειες της Διοίκησης για την απόδοση ευθυνών για το περιστατικό, διαπιστώθηκε η εκπρόθεσμη παραπομπή υπαλλήλου ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Η υπόθεση διερευνάται από τον εισαγγελέα στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης.

Το κλιμάκιο διαπίστωσε ότι τον Δεκέμβριο του 2021, έναν μήνα μετά το πρώτο περιστατικό, συμβάν μεταξύ περιθαλπομένων είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός εξ αυτών και τη νοσηλεία του επί ένα μήνα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μετά την έξοδό του από τη ΜΕΘ, ο περιθαλπόμενος επέστρεψε στην δομή όπου σε δύο ημέρες απεβίωσε. Σε ανακοίνωση της ΕΑΔ τονίζεται ότι εγείρονται αμφιβολίες ως προς τη διαχείριση του περιστατικού, το οποίο δεν αναφέρθηκε στο κλιμάκιο ελέγχου παρότι ο περιθαλπόμενος κατέληξε πέντε ημέρες πριν την επίσκεψη του μικτού κλιμακίου. Επίσης, δεν έγινε γνωστοποίηση του συμβάντος και του θανάτου του περιθαλπομένου στις αρμόδιες Αρχές όπως ορίζεται στις κείμενες διατάξεις.

Κατά τον επιτόπιο έλεγχο, το κλιμάκιο διαπίστωσε επίσης ότι:

– Δεν υφίσταται Οργανισμός Λειτουργίας του ελεγχόμενου φορέα με συνέπεια τη δυσπραγία και αναποτελεσματικότητα σε όλα τα επίπεδα.

– Στην ελεγχόμενη δομή προβλέπεται η εισαγωγή ανηλίκων με πολλαπλές αναπηρίες και η παραμονή τους έως το 25ο έτος της ηλικίας τους. Ωστόσο, φιλοξενούνται 81 περιθαλπόμενοι, εκ των οποίων ανήλικοι είναι μόλις οι εννέα.

– Διαβιούν ανήλικοι με ενήλικες χωρίς πρόβλεψη χωροταξικού διαχωρισμού και ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Διαπιστώθηκε μεγάλος αριθμός διαβιούντων στους θαλάμους.

– Στην εν λόγω δομή εισάγονται, με αποφάσεις εισαγγελικών Αρχών, και άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος. Ιδιαίτερα σε αυτές τις περιπτώσεις, επιβάλλεται η παροχή ειδικών προγραμμάτων ειδικών θεραπειών, Λογοθεραπείας και Ειδικής Διαπαιδαγώγησης, τα οποία απουσιάζουν.

– Οι περιπτώσεις αναδοχής και υιοθεσίας περιθαλπομένων είναι ελάχιστες.

Οι κύριες ανεπάρκειες της δομής εντοπίζονται στην έλλειψη ανθρώπινων πόρων και στην απουσία συστηματικής και εξειδικευμένης εκπαίδευσης του προσωπικού. Υφίστανται πάγιες και σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό ειδικοτήτων και ιδιαίτερα σε προσωπικό φροντίδας, που σε συνδυασμό με τη σοβαρότητα και πολυπλοκότητα της κατάστασης των περιθαλπομένων, δεν εξασφαλίζουν ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης, ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών και καθιστούν δυσχερή την εξατομικευμένη προσέγγιση/φροντίδα των περιθαλπομένων. Στο ήδη υπάρχον προσωπικό παρατηρήθηκε επαγγελματική εξουθένωση.

Ενίοτε, το επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό/φροντίδας παρέχει τις υπηρεσίες του σε διπλοβάρδιες με συνεχόμενη εργασία 16 ωρών, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας

Οι περιστασιακά απασχολούμενοι δεν παρέχουν τις υπηρεσίες στους περιθαλπόμενους/εργοδότες για τους οποίους προσλαμβάνονται αλλά υποκαθιστούν το προσωπικό φροντίδας.

Η ιατρική φροντίδα παρέχεται με σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ορισμένου χρόνου. Σε ιδιωτικά συμφωνητικά του Φορέα με τρεις ιδιώτες ιατρούς δεν προσδιορίστηκαν οι ώρες απασχόλησής τους και δεν τηρήθηκαν οι όροι του ιδιωτικού συμφωνητικού, καθώς δύο εξ αυτών αμείφθηκαν καθ΄ υπέρβαση του καθορισθέντος ποσού. Δεν τηρείται Βιβλίο παρουσιών των ιατρών ώστε να επιβεβαιώνονται οι επισκέψεις τους στον ελεγχόμενο φορέα.

Διαπιστώθηκε η λειτουργία «Ήσυχου Δωματίου» (χώρος μειωμένων ερεθισμάτων/ απομόνωσης), η οποία όμως δεν προβλέπεται από τις υφιστάμενες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας του ελεγχόμενου φορέα.

Η δομή δεν διαθέτει Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας

Η έκθεση που συνέταξε η ΕΑΔ διαβιβάστηκε, μεταξύ άλλων, στην υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, για την αναζήτηση ευθυνών του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα, στις εισαγγελικές αρχές για την ποινική αξιολόγηση των διαλαμβανομένων στην έκθεση ελέγχο και στην Επιθεώρηση Εργασίας για διερεύνηση τυχόν παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας.

Πηγή: protothema.gr