Θεσσαλονίκη: Έξι χρόνια φυλακή σε πρώην πρόεδρο ΤΕΙ που είχε προσλάβει σύζυγο και αδελφή

Τις είχε προσλάβει ο ίδιος. Με πόσα λεφτά ζημίωσαν το Δημόσιο

Με 6ετή κάθειρξη, καταδικάστηκε πρώην πρόεδρος στο «Αλεξάνδρειο» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (νυν Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος) καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τον έκρινε ένοχο ως άμεσο συνεργό σε υπηρεσιακή απιστία.

Σύμφωνα με τη δικογραφία το διάστημα 2013-2017 η σύζυγος και η αδελφή του πρώην προέδρου έλειπαν αδικαιολόγητα από τις θέσεις τους, εισπράττοντας όμως κανονικά τις αποδοχές τους.

Κάθε μία από τις δύο έχει καταδικαστεί σε 5 χρόνια για ηθική αυτουργία στην υπηρεσιακή απιστία, ενώ πρώην γενικός γραμματέας του Ιδρύματος τιμωρήθηκε με κάθειρξη 6 ετών και 4 μηνών ως φυσικός αυτουργός στην πράξη της απιστίας.

«Δουλέψαμε παραπάνω, όχι λιγότερο»

Σε όλους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά και αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς αποφασίστηκε η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Η ζημία για το πρώην ΤΕΙ προσδιορίστηκε σε 328.000 ευρώ, ποσό που αφορούσε σωρευτικά τις αποδοχές που εισέπραξαν οι δύο γυναίκες το υπό διερεύνηση διάστημα (151.000 η πρώτη και 177.000 ευρώ η δεύτερη). «Δουλέψαμε παραπάνω, όχι λιγότερο», είπαν μεταξύ άλλων οι κατηγορούμενες στην απολογία τους, προσπαθώντας να αντικρούσουν τη μαρτυρία ότι άλλοι «χτυπούσαν κάρτα» για λογαριασμό τους.

Για ψευδείς και εκδικητικές καταγγελίες έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος. Βέβαια, ο εισαγγελέας Έδρας πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων, τονίζοντας ότι η συγκρουσιακή σχέση ανάμεσα στον πρόεδρο και τον γραμματέα του ΤΕΙ «είναι συνηθισμένη σε πανεπιστημιακά ιδρύματα».