Θάνατος μεσίτριας στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Την ενοχή του αγγειοχειρουργού πρότεινε η εισαγγελέας

Ακατάλληλος ο χώρος όπου έγινε η εγχείρηση

Την ενοχή του αγγειοχειρουργού πρότεινε η εισαγγελέας στη Θεσσαλονίκη, για το θάνατο της 36χρονης μεσίτριας το 2017.

 

 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες του voria.gr, την ενοχή για ανθρωποκτονία, τελεσθείσα διά παραλείψεως, με ενδεχόμενο δόλο πρότεινε η εισαγγελέας για τον αγγειοχειρουργό, που κατηγορείται για τον θάνατο της 36χρονης μεσίτριας στη Θεσσαλονίκη το 2017.

Η υπόθεση αναβιώνει στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης και σήμερα, Τετάρτη η εισαγγελέας, η αγόρευση της οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, πρότεινε την ενοχή του 42χρονου για την πράξη που καταδικάστηκε και σε πρώτο βαθμό σε ισόβια κάθειρξη. Είχε προηγηθεί ο ισχυρισμός της πολιτικής αγωγής ότι η πράξη χαρακτηρίζεται από άμεσο και όχι ενδεχόμενο δόλο, κάτι που όπως σημείωσε η εισαγγελέας δεν προέκυψε κατά την ακροαματική διαδικασία.

Ακατάλληλος ο χώρος που έγινε η εγχείρηση

Υπενθυμίζεται ότι η άτυχη γυναίκα εξαφανίστηκε τον Απρίλιο του 2017, ύστερα από επίσκεψή της στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για θεραπεία αφαίρεσης κιρσών με τον κατηγορούμενο αγγειοχειρουργό και βρέθηκε νεκρή σε γκρεμό στο Παλιούρι Χαλκιδικής.

«Θεωρώ ότι διέπραξε την ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και όχι άμεσο καθώς δεν προέκυψε ότι είχε λόγο. Ακόμα, δεν θεωρώ ότι είχε ενσυνείδητη αμέλεια», είπε η εισαγγελέας στην αγόρευσή της.

Νωρίτερα, αναφερόμενη τόσο στις καταθέσεις των μαρτύρων -κυρίως των συναδέλφων του κατηγορούμενου- αλλά και στην απολογία του ίδιου, χαρακτήρισε παράλογες τις αντιδράσεις του μετά τον θάνατο της άτυχης γυναίκας, τονίζοντας πως εφόσον ο ίδιος αποδίδει το συμβάν σε ιατρικό λάθος, αυτό που όφειλε να κάνει ήταν να καλέσει για βοήθεια.

Τι ανέφερε η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας σημείωσε χαρακτηριστικά πως ο χώρος που βρέθηκαν για τη θεραπεία αφαίρεσης κιρσών, στην οποία επρόκειτο να υποβληθεί η θανούσα δεν ενδείκνυται για ιατρικές πράξεις λόγω της ρυπαρότητάς του και του εξοπλισμού του.

«Παρά το γεγονός ότι αυτός είναι ο γιατρός, αποδέχεται το αίτημα του θύματος – όπως κατέθεσε – και κάνει ολική αναισθησία ενώ δεν χρειαζόταν. Είναι ουσίες που δίνονται μόνο από αναισθησιολόγους. Είναι απορίας άξιο πώς ένας γιατρός που δεν γνωρίζει τις ασφαλείς ποσότητες, παρακάμπτει αυτό που ορίζει το ιατρικό πρωτόκολλο», τόνισε και πρόσθεσε ότι το να πέσει σε άπνοια ένας ασθενής στον οποίο έχουν χορηγηθεί αυτές οι ουσίες δεν είναι εξωπραγματικό, όμως «η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με διασωλήνωση ακόμα και αντίδοτο από αναισθησιολόγο».

Παράλογη η αντίδραση του αγγειοχειρουργού στη Θεσσαλονίκη

«Αυτό που έπρεπε να κάνει είναι να καλέσει βοήθεια, και τι πιο απλό από μια κλήση με το κινητό του ή να τρέξει 25 βήματα. Ο ισχυρισμός ότι δεν ήθελε να την αφήσει μόνη δεν μπορεί να γίνει πιστευτός. Έπειτα δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος αντιδράσεων και μάλιστα είναι παράλογες», συμπλήρωσε.

Η εισαγγελέας έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι όταν η οικογένεια άρχισε να ψάχνει την 36χρονη, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ανέβαλε την επίσκεψη για τη θεραπεία. «Μάλιστα έστειλε και μήνυμα εξαπάτησης, ότι την περίμενε, στις 20:44, ώρα που είχε ήδη αποβιώσει. Στη συνέχεια βρέθηκε με συναδέλφους του και έκανε σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Μετά από αυτά, ο κατηγορούμενος βάζει το πτώμα σε ένα καλάθι για τη μεταφορά των ρούχων του νοσοκομείου και από το ασανσέρ την κατεβάζει στο υπόγειο, αφού προηγουμένως είχε φροντίσει να φέρει το αυτοκίνητό του στην είσοδο. Το βάζει στο πορτ μπαγκάζ και ξεκινάει. Φτάνοντας σε απόκρημνο σημείο, έριξε εκεί το πτώμα έχοντας την ελπίδα ότι ο καιρός και οι συνθήκες θα οδηγήσουν σε τέτοια σήψη που δεν θα μπορούν να αναγνωριστούν και τα φάρμακα», είπε.

«Μετά άρχισε μια προσποίηση ενώ μάλιστα προσπάθησε να ενοχοποιήσει και τον σύζυγό της. Το αντίδοτο του πανικού είναι να φωνάξεις για βοήθεια ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Αυτό που σκέφτηκε ήταν η δική του ζωή, η δική του καριέρα, το πώς θα φανεί μετά. Αποδέχθηκε να μην σωθεί το θύμα και να μην ζητήσει βοήθεια προκειμένου να σωθεί ο εαυτός του», είπε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας. Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.