Συνταγματική η κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους του Δημοσίου

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, απέρριψε τη σχετική διεκδίκηση συνταξιούχου στρατιωτικού, ο οποίος είχε δικαιωθεί πρωτόδικα

Συνταγματική κρίθηκε η κατάργηση των δώρων που είχε επιβληθεί στους συνταξιούχους του Δημοσίου Τομέα το 2013, όπως αποφάσισε το Ελεγκτικό Συνέδριο.

 

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, απέρριψε τη σχετική διεκδίκηση συνταξιούχου στρατιωτικού, ο οποίος είχε δικαιωθεί πρωτόδικα.

Βάσει της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι περικοπές εκείνης της περιόδου, που οδηγήσαν στην κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, ελήφθησαν προκειμένου η χώρα να είναι σε θέση να υλοποιήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην πράξη βάζει τέλος στις διεκδικήσεις 300.000 συνταξιούχων του Δημοσίου για τις περικοπές της μνημονιακής περιόδου και αναμένεται να επηρεάσει σχετικές μελλοντικές αποφάσεις. Οι διεκδικήσεις τους πλέον περιορίζονται στο σκέλος των περικοπών που υπέστησαν οι κύριες συντάξεις την εν λόγω περίοδο.

Σημειώνεται, τέλος, ότι αναμένεται απόφαση του ΣτΕ για επικούρηση και δώρα στον ιδιωτικό τομέα για να κριθεί αν πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά ποσά για το 11μηνο ανάμεσα στον Ιούνιο 2015 και τον Μάιο του 2016.