ΣτΕ: Συνταγματική η σύσταση της πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία

Συγκλήθηκε νωρίτερα, σήμερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εξέτασε, μεταξύ άλλων, και τη σύσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι η σύσταση της ΟΠΠΙ δεν παραβιάζει τις αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πλήρους αυτοδιοίκησης των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ).

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με δύο αποφάσεις της (2046-2047/2022) έκρινε ότι είναι σύμφωνες με τις συνταγματικές επιταγές οι διατάξεις του νόμου 4777/2021 που προβλέπει την σύσταση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).

Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι:

-Οι ρυθμίσεις των άρθρων 18-20 του νόμου 4777/2021 κινούνται εντός των πλαισίων της αρχής της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ και δεν θίγουν το δικαίωμα των ιδρυμάτων αυτών να αποφασίζουν επί των υποθέσεών τους με δικά τους όργανα και

-Είναι Συνταγματική και νόμιμη η δράση των ΟΠΠΙ, η οποία ελέγχεται πειθαρχικά και ποινικά, θεμελιώνει αστική ευθύνη του Δημοσίου κατ’ άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα.

Δεν παραλείπουν οι σύμβουλοι Επικρατείας να επισημάνουν ότι οι ΟΠΠΙ δεν έχουν αρμοδιότητα ούτε, συνεπώς, δυνατότητα επέμβασης επί θεμάτων επιστήμης, έρευνας, διδασκαλίας, λειτουργίας των ΑΕΙ, τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των τελευταίων και κατά συνέπεια η επίμαχη ρύθμιση, «όχι μόνο δεν πλήττεται αλλά θάλπεται η συνταγματική τάξη».

Με τις αποφάσεις αυτές της Ολομέλειας του ΣτΕ απορρίφθηκαν δύο αιτήσεις ακυρώσεως στρεφόμενες κατά της προκήρυξης διαγωνισμού πρόσληψης ειδικών φρουρών στην Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), για τη συγκρότηση των ομάδων των ΟΠΠΙ και κατά της υπουργικής απόφασης, με την οποία ορίσθηκαν ζητήματα εκπαίδευσης των ειδικών φρουρών που προσλαμβάνονται για τη στελέχωση των ΟΠΠΙ.