Αυξητικά είναι τα περιστατικά με συμπεριφορές εκδίκησης με θύματα γυναίκες που γνωρίζουν τον εφιάλτη της εξαπάτησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, ολοένα και περισσότερο πυκνώνουν οι καταγγελίες για υποθέσεις «revenge porn», μετά και την αποκάλυψη των απεχθών ενεργειών του Στάθη Παναγιωτόπουλου, με τα πρόσωπα που εκτίθενται επικίνδυνα να βρίσκουν το θάρρος να σπάσουν τη σιωπή τους.
Στη συνέχεια, τα πράγματα πήραν επικίνδυνη τροπή. Όταν η 22χρονη αποφάσισε να βάλει τέλος στη σχέση της με τον 25χρονο, ο τελευταίος έβαλε την ταυτότητά της στο βίντεο και το έστειλε σε εκείνη και στη μητέρα της.
Ο θύτης δεν σταμάτησε εκεί. Οι εκβιασμοί συνεχίστηκαν, μέχρι που έφτασε στο σημείο να απειλεί τη νεαρή γυναίκα ότι θα την εκθέσει στη δουλειά της, στέλνοντας τα βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου, εάν δεν παραιτηθεί.
Το έγγραφο της απόφασης
Τελικά ο δράστης, που έτρεφε την παράλογη υποψία ότι η πρώην του τον απατούσε με συνάδελφό της, συνελήφθη, κρίθηκε ένοχος και σε βάρος του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών και τριών μηνών.
Τελικά του αναγνωρίστηκε ένα μόνο ελαφρυντικό.
Μιλώντας για την έκβαση της δικαστικής υπόθεσης, ο δικηγόρος της 22χρονης, Γαβριήλ Γαβριηλίδης, εκφράζει μεν τη δικαίωση από την πλευρά της πελάτισσάς του, εστιάζει όμως και στην ανάγκη αλλαγής του νόμου για τα θύματα του «revenge porn».
Η δήλωση του συνηγόρου υπεράσπισης του θύματος
«Μόνο η λέξη δικαίωση μπορεί να αποτυπώσει ακριβώς τα συναισθήματα της εντολέος μου με την έκδοση της απόφασης που καταδίκασε τον δράστη σε 2 έτη και 3 μήνες φυλάκισης», δηλώνει ο δικηγόρος Γαβριήλ Γαβριηλίδης.
«1.500 γυναίκες περίπου αυτοκτονούν κάθε χρόνο παγκοσμίως, επειδή κάποιος αποφάσισε να τις εκδικηθεί, να τις διαπομπεύσει και να τις ξεφτυλίσει, δημοσιεύοντας φωτογραφίες τους ή βίντεο ερωτικού περιεχομένου. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ο νόμος δεν προστατεύει τα θύματα, καθώς η πράξη της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων είναι πλημμέλημα. Οι αξιότιμοι δικαστές του Αρείου Πάγου, τεντώνοντας το ερμηνευτικό “σχοινί” στην προσπάθειά τους να αποδώσουν πραγματική δικαιοσύνη, έκριναν σε μια υπόθεση ότι η δίωξη ορθά έγινε σε βαθμό κακουργήματος, κι ας μην υπήρχε περιουσιακό όφελος ή περιουσιακή ζημία, όπως επιτάσσει το άρθρο 38 παρ. 4 του ν. 4624/19», προσθέτει.
«Τώρα είναι η σειρά της πολιτείας να λάβει μέτρα, ώστε όλες οι διώξεις ανεξαιρέτως να γίνονται σε βαθμό κακουργήματος. Το ψυχολογικό τραύμα που μένει από τη διαπόμπευση μπορεί να μην αποτιμάται σε λεφτά, αλλά σε κάθε περίπτωση έχει μεγαλύτερη αξία από κάθε πόσο που μπορεί να ορίζει ένας νόμος. Χαίρομαι που η εντολέας μου μίλησε αμέσως για τις απειλές που δεχόταν.
Ξέρω ότι είναι αφάνταστα δύσκολο να μιλήσεις σε γονείς και συγγενείς για την προσωπική σου ζωή, αλλά θέλω να προτρέψω κάθε κοπέλα, και κάθε θύμα εκδικητικής πορνογραφίας να βρεί το θάρρος και να καταγγείλει αυτά τα περιστατικά κακοποίησης άμεσα στις αρχές και να μιλήσει ανοιχτά για τις απειλές που δέχεται στους οικείους της. Πρέπει να μάθει η κοινωνία επιτέλους να δείχνει με το δάχτυλο τον θύτη, και όχι το θύμα», συμπληρώνει ακόμη ο κ.Γαβριηλίδης.