Quantcast

Πλημμύρες στη Μάνδρα: Σήμερα απολογείται η Ρένα Δούρου – Στην τελική ευθεία η μαραθώνια δίκη

Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής αναμένεται να επικαλεστεί 163 αντιπλημμυρικά έργα ύψους μισού δισ. ευρώ

Στην τελική ευθεία για την έκδοση ετυμηγορίας μπαίνει πλέον η μαραθώνια δίκη που διεξάγεται ενώπιον Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας για τις φονικές πλημμύρες που σημειώθηκαν στην Μάνδρα Αττικής, το 2017, και στοίχισαν τη ζωή σε 25 ανθρώπους.

 

Σήμερα στο βήμα του δικαστηρίου ανεβαίνει για να απολογηθεί η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, όσον αφορά στις ποινικές ευθύνες που της αποδίδονται σχετικά με τη φονική πλημμύρα, δεδομένου ότι από τη δικαστική έρευνα προέκυψε ότι δεν είχε υλοποιηθεί κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κατά την απολογία της, σήμερα, στο ακροατήριο, η κυρία Δούρου αναμένεται να αναφερθεί σε όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας της στην περιφέρεια Αττικής με στόχο την βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας. Επίσης, αναμένεται να επικαλεστεί τη σφοδρότητα του καιρικού φαινομένου που έπληξε την Αττική εκείνες τις ημέρες και το οποίο σύµφωνα µε τους επιστήµονες συµβαίνει µία φορά στα 200 χρόνια.

Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής αναμένεται ακόμη να επικαλεστεί 163 αντιπλημμυρικά έργα ύψους μισού δισ. ευρώ, που είτε ολοκληρώθηκαν, είτε βρίσκονταν σε εξέλιξη την περίοδο εκείνη για να επισημάνει ακόμη ότι η προηγούμενη Διοίκηση, το 2014, είχε υλοποιήσει 57 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ. Αντίστοιχα, θα επικαλεστεί δύο πραγματογνωμοσύνες σχετικά με την ύπαρξη ή μη ευθυνών της περιφέρειας Αττικής, τις οποίες υπογράφουν ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης και μηχανικοί, που ορίσθηκαν από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Και αυτό καθώς, στις πραγματογνωμοσύνες αυτές δεν επιρρίπτεται ευθύνη στις υπηρεσίες της περιφέρειας Αττικής κατά την επίδικη χρονική περίοδο.

Ακόμη, η κατηγορούμενη πρώην περιφερειάρχης Αττικής, αναμένεται κατά τη σημερινή απολογία της, να κάνει λόγο για προσπάθεια επίρριψης όλων διαχρονικά των λαθών της διοίκησης σε εκείνη. «Η ανακριτική έρευνα δεν φαίνεται να στρέφεται προς τις πραγµατικές πράξεις ή και παραλείψεις που θα µπορούσαν να αφορούν τις άµεσες αρµοδιότητες ενός περιφερειάρχη, αλλά “φορτώνει” στην περιφερειάρχη τις αναρίθμητες, υπάρχουσες ή όχι, παραλείψεις ή πληµµέλειες του οποιουδήποτε υπαλλήλου, οποιασδήποτε υπηρεσίας της περιφέρειας», είχε αναφέρει η ίδια στο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε στην ανακρίτρια τον Ιούλιο του 2017.

Οι κατηγορούμενοι και τα αδικήματα

Για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα δικάζονται συνολικά 21 πρόσωπα, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, σωματική βλάβη εξ αμελείας, πλημμύρα εξ αμελείας και παράβαση καθήκοντος, αδικήματα που είναι όλα σε βαθμό πλημμελήματος.

Η πολύκροτη αυτή υπόθεση οδηγήθηκε στο ακροατήριο έπειτα από πολύμηνες έρευνες των δικαστικών αρχών και κατόπιν διάταξης που είχε εκδώσει, μετά από προκαταρκτική εξέταση, η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, προϊσταμένη σήμερα της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.

Μέσα σε 66 σελίδες, η εισαγγελέας είχε περιγράψει καρέ-καρέ τι (δεν) έπραξαν οι εκπρόσωποι της περιφέρειας Αττικής, οι αρμόδιοι των δασαρχείων Αιγάλεω και Μεγάρων, οι τότε Δήμαρχο Μάνδρας – Ειδυλλίας και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, ώστε το συγκεκριμένο γεγονός να μην είχε τόσο καταστροφικά αποτελέσματα.

Η εισαγγελέας είχε διαπιστώσει πλήρη έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην πληγείσα περιοχή, σημειώνοντας μεταξύ άλλων στη σχετική διάταξη που εξέδωσε τα εξής: «Στη συγκεκριμένη περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πλημμύρα ήτοι στην περιοχή Μάνδρας – Ειδυλίας – Νέας Περάμου – Ελευσίνας δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, μολονότι υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και κατεπείγον εκτέλεσης των έργων με δεδομένο ότι και κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα και ιδίως τα έτη 2014-2015 και η περιοχή όφειλε να καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά την ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας».

Ακόμη, σύμφωνα με την εισαγγελική διάταξη ένας κρίσιμος παράγοντας που έπαιξε ρόλο στην τεράστια καταστροφή, ήταν οι αυθαίρετες παρεμβάσεις εντός της κοίτης των ρεμάτων και η ανεπάρκεια των υφιστάμενων τεχνικών έργων. Ανεπάρκεια, που όπως διαπίστωσε η εισαγγελέας, οφείλεται είτε στην κατασκευή των έργων είτε στο μη καθαρισμό και συντήρησή τους από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Επιπλέον, στη διάταξη γίνεται αναφορά στη μη καταγραφή των αυθαιρέτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων: «Αναφορικά με τις παραλείψεις επί των πολεοδομικών θεμάτων η Υ.ΔΟΜ (υπηρεσία δόμησης) των εμπλεκομένων δήμων δεν είχε ενεργοποιηθεί ως προς την καταγραφή των αυθαιρέτων κατασκευών μετά το προηγηθέν πλημμυρικό φαινόμενο του 2015, αλλά και ούτε οι αρμόδιοι φορείς προστασίας και αστυνόμευσης, δεδομένου ότι δεν διαπιστώθηκε να έχει γίνει εκ μέρους τους κάποια σχετική ενέργεια για τον εντοπισμό και την καταγραφή αυθαίρετων κατασκευών κατά μήκος των ρεμάτων», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, η εισαγγελέας είχε αναφερθεί στη διάταξη της και στον χαρακτηρισμό του φαινομένου ως «θεομηνία», για να σημειώσει πως η άποψη αυτή «δεν δικαιολογεί κατ’ ουδένα τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και έργων ορεινής υδρονομίας, τα οποία θα μείωναν σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες της παντελούς ελλείψεώς τους και θα καθιστούσαν την κατάσταση περισσότερο ελέγξιμη».

 

Πηγή: protothema.gr