Παράνομες ελληνοποιήσεις: Στη φυλακή οι «εγκέφαλοι» του κυκλώματος

Ανάμεσά τους ο διοικητής Ασφαλείας του Α.Τ. Ασπροπύργου

Το δρόμο για τις φυλακές πήραν οι 6 από τους 20 συνολικά κατηγορούμενους για την υπόθεση των παράνομων ελληνοποιήσεων.

 

 

Ανάμεσά τους οι φερόμενοι ως «εγκέφαλοι» του πολυπλόκαμου δικτύου: ο 61χρονος Δημήτρης Ευσταθιάθης που απολογήθηκε το Σάββατο και φέρεται να σχεδίαζε και να συντόνιζε τη δράση της οργάνωσης αλλά και ο αστυνόμος Α’ Γιώργος Μ., διοικητής Ασφαλείας του Α.Τ. Ασπροπύργου που φέρεται να επικοινωνούσε με τον Ευσταθιάδη και να τον συνέδραμε στην έκδοση των ταυτοτήτων.

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν επίσης μετά τις απολογίες τους ο θετός γιος του Ευσταθιάδη, η σύντροφος του αστυνομικού διοικητή Σοφία Σ., η οποία υπηρετούσε στο Τμήμα Ταυτοτήτων του Ασπροπύργου, μία υπάλληλος Ληξιαρχείου και ένας άνδρας αλβανικής καταγωγής, ο οποίος φέρεται να είναι βασικό στέλεχος του κυκλώματος.

Οι υπόλοιποι 14 αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Από τον Απρίλιο του ’13 η δράση τους

Υπενθυμίζεται ότι την παράνομη δράση του κυκλώματος, που από τον Απρίλιο του 2013 ως τον Ιανουάριο του 2021 εκτιμάται ότι απέφερε ποσό άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ, είχε αποκαλύψει στις αστυνομικές αρχές άγνωστος άντρας με τα αρχικά Α.Π., ο οποίος με τρεις ανώνυμες επιστολές του είχε δώσει λεπτομέρειες για τον τρόπο που άλλαζαν ταυτότητα και διαβατήριο αλλοδαποί βαρυποινίτες, ενώ ανέφερε με ονόματα τόσο τους εμπλεκόμενους όσο και τα συγκεκριμένα αστυνομικά τμήματα όπου γίνονταν οι παράνομες ελληνοποιήσεις. Έγραφε χαρακτηριστικά: «Κάποια από τα τμήματα Ασφαλείας που χρησιμοποιεί η ομάδα είναι ο Ασπρόπυργος, το Μενίδι, η Ακρόπολη, η Ομόνοια, ο Βύρωνας, το Δίστομο στη Βοιωτία».

Πελάτες του κυκλώματος φέρεται να ήταν σκληροί κακοποιοί, αρκετοί από τους οποίους καταζητούνταν διεθνώς από τις Αρχές της Ρωσίας αλλά και της Γαλλίας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δύο αντρών αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι καταζητούνταν από την Ιντερπόλ και κατάφεραν να αποκτήσουν νέες ταυτότητες σβήνοντας οριστικά το βρόμικο παρελθόν τους.

Ο 61χρονος Ευσταθιάδης, που φαίνεται να είναι ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, περιγράφεται μέσα στη δικογραφία ως ένα άτομο που είχε καταφέρει να χτίσει μία ολόκληρη επιχείρηση στην οποία, εκτός από τους επίορκους αστυνομικούς, υπήρχαν και άτομα που θα μπορούσαν να παίξουν το ρόλο του μάρτυρα για να βγει η πλαστή ταυτότητα. Ο ίδιος, το 2017, είχε εμφανιστεί σε τηλεοπτικές εκπομπές αναζητώντας τη 18χρονη τότε κόρη του Ελένη, που είχε εξαφανιστεί, αποδίδοντας μάλιστα την εξαφάνισή της στην αφγανική μαφία. Μέχρι και σήμερα η κοπέλα δεν έχει επιστρέψει στο σπίτι της. Πλέον, οι Αρχές εξετάζουν τυχόν σχέση ανάμεσα στην εξαφάνιση της κόρης του φερόμενου ως αρχηγού του κυκλώματος, με τις δραστηριότητές του στο κύκλωμα των πλαστών ταυτοτήτων.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΟΝ ΤΙΜΕ