Κρήτη: Καταδικάστηκε δασοφύλακας που πουλούσε λαθραία κρι κρι από την Κρήτη στην Ήπειρο – Εμπλέκεται και σε διακίνηση ελαφιών

Ένα είδος προστατευόμενο σύμφωνα με τη Συνθήκη της Βέρνης

Kαταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα από το Τριμελές Δικαστήριο Νεαπόλεως ένας 66χρονος υπάλληλος του Δασαρχείου Λασιθίου, ο οποίος σύμφωνα με τη δικογραφία, κατηγορείται ότι πούλησε λαθραία 45 κρι- κρι σε ιδιώτη, ένα είδος προστατευόμενο σύμφωνα με τη Συνθήκη της Βέρνης.

Μάλιστα όπως προέκυψε από τις έρευνες των αρμόδιων Αρχών, αλλά και από δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου, τα 45 κρητικά κρι κρί, που είχαν φύγει παράνομα από την Κρήτη τα έτη 2016, 2017 και 2018, μεταφέρθηκαν από τον Ηπειρώτη αγοραστή σε Σκόπια και Βουλγαρία για λαθραίο κυνήγι σύμφωνα με το cretapost.gr.Δηλαδή τα πανέμορφα και περήφανα αυτά άγρια ζώα της κρητικής φύσης, που κινδυνεύουν με αφανισμό, στάλθηκαν εκτός των ελληνικών συνόρων για να θανατωθούν.

 

Εμπλοκή του 66χρονου και σε διακίνηση ελαφιών

Κατά τη διάρκεια μάλιστα της ακροαματικής διαδικασίας, προέκυψε ότι ο εν λόγω υπάλληλος του Δασαρχείου Λασιθίου είχε εμπλοκή και σε παράνομη διακίνηση ελαφιών.

Κάποια μάλιστα είχαν κατασχεθεί από τουριστική εγκατάσταση στο Οροπέδιο Λασιθίου ενώ κάποια άλλα ελάφια είχαν φθάσει στην Κρήτη από τον Ηπειρώτη αγοραστή των κρι κρι ως παράνομη «ανταλλαγή» άγριων ζώων.

 

Καταδίκη σε 8 μήνες φυλάκισης

 

Με ομόφωνη απόφαση το Τριμελές Δικαστήριο Λασιθίου καταδίκασε τον 66χρονο σε οκτώ μήνες φυλάκισης ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε βάρος του εκκρεμούν πειθαρχικές διώξεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Συγκεκριμένα η Αποκεντρωμένη έχει διατάξει εις βάρος του δύο Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις (ΕΔΕ) στις οποίες καταλογίζονται στον 66χρονο υπάλληλο πολλαπλές ευθύνες για παράβαση καθήκοντος οι οποίες έχουν παραπεμφθεί στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με το ερώτημα της απόλυσης.