Κούγιας: «Οι πρόεδροι των Ρομά επέτρεψαν να ληστεύονται καταστήματα και να πυροβολούν αστυνομικούς»

Σήμερα η απόφαση για την προφυλάκιση ή μη του αστυνομικού που πυροβόλησε θανάσιμα τον 16χρονο Ρομά

Εντός της ημέρας αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, για την προφυλάκιση ή μη του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά κατά τη διάρκεια καταδίωξης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης και κατέληξε μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο.

Ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης του 34χρονου, ανέφερε από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ότι τόσο ο εντολέας του, όσο και ο ίδιος, αναμένουν με πολύ μεγάλη αγωνία το βούλευμα που θα κρίνει την τύχη του αστυνομικού. Ο δικηγόρος σχολίασε σχετικά με τη διαφωνία εισαγγελέα και ανακριτή: «Δεν θυμάμαι ποτέ ο εισαγγελέας που διαφώνησε να προτείνει για τον εαυτό του ότι έχει δίκιο, εν αντιθέσει με τον ανακριτή που γνωρίζει την υπόθεση, γιατί αυτός διενήργησε την προανάκριση, αυτός ήρθε επί ώρες σε επαφή με τον κύριο κατηγορούμενο, διαμόρφωσε άποψη για την προσωπικότητά του, για αυτό γνωμοδότησε να μείνει ελεύθερος ουσιαστικά χωρίς περιοριστικούς όρους».

Όπως είπε στη συνέχεια, «όλο αυτό το οποίο προηγήθηκε, σε συνδυασμό με μια προκατάληψη που διαπιστώσαμε όσον αφορά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, φτάσαμε στο προφανές να διαφημίζεται ως μια υπέροχη συμπεριφορά των προέδρων των Οργανώσεων των Ρομά, οι οποίοι διαφημίστηκαν ότι εξασφάλισαν την κοινωνική ειρήνη. Δηλαδή, εξαρτώντας την απόφαση της δικαιοσύνης από τις δικές τους ενέργειες, εξασφάλισαν το γεγονός κάποιοι, πραγματικά κακοποιοί, να μην σπάνε επιχειρήσεις και περιουσίες», είπε, αναφερόμενος στα πρόσφατα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν μετά τον σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου Ρομά.

«Επέτρεψαν να ληστεύονται καταστήματα»

Συμπλήρωσε, δε, ότι «οι πρόεδροι (σ.σ. των Ρομά) είτε αποτρέπουν, είτε επιτρέπουν στους ανθρώπους αυτούς να κάνουν αυτά τα οποία κάνουν. Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις, οι κύριοι πρόεδροι επέτρεψαν τις προηγούμενες ημέρες να ληστεύονται καταστήματα, να καταστρέφονται επιχειρήσεις, να πυροβολούνται αστυνομικοί και τελικά, επειδή μία ημέρα δεν το έκαναν, λέγοντας μάλιστα, ότι περιμένουμε την απόφαση της Δικαιοσύνης – αυτοί που την παραβαίνουν καθημερινά και το γνωρίζω από τα σχεδόν 50 χρόνια της καριέρας μου. Όλη αυτή η υποδομή με έχει ενοχλήσει προσωπικά και νομίζω ότι ενοχλεί όλους τους έντιμους πολίτες. Μου κάνει εντύπωση γιατί κάποιοι συνάδελφοί σας, αυτή την εικόνα την παρουσιάζουν με διαφορετικό τρόπο, αντί να την κατακεραυνώνουν καθημερινά».

Ο Αλέξης Κούγιας, τόνισε σε άλλο σημείο ότι «αν αυτό που ζητούμε οι άνθρωποι μέσης κοινωνικής αντιλήψεως, είναι ότι πρέπει να ζούμε εν ειρήνη, για κάποιους, οι οποίοι μάλιστα έχουν και πολιτική προστασία, αυτά δεν ισχύουν. Για κάποιους, μπορεί να οδηγούν κάποιοι νεαροί σε ηλικία 15 ετών, που έχουν ήδη κάνει παιδιά από 13 ετών, να μπορούν να κλέβουν, να μπορούν να ληστεύουν. Τον τελευταίο μόνο χρόνο, νεαροί ηλικίας 15, 16, 17 ετών, δυστυχώς Ρομά και αυτό πρέπει να προβληματίσει, διέπραξαν εγκλήματα αφαιρώντας ανθρώπινες ζωές, σε επτά συνανθρώπους μας μεγάλης ηλικίας για να τους ληστέψουν. Αυτό δεν το λέει κανείς πουθενά. Και εμένα με ενοχλεί πάρα πολύ που τελικά οι πρόεδροι εξασφάλισαν την κοινωνική ειρήνη και αυτούς τους προέδρους δεν τους έχει παραλάβει κάποιος να τους πει “έλα εδώ, δηλαδή όταν κάνουν τις φασαρίες, εσείς τους αφήνετε να τις κάνουν; Αφού εσείς λέτε ότι εξασφαλίσαμε μέχρι να εκδοθεί η απόφαση, αν γίνουν φασαρίες εσείς τις προάγετε και αυτοί που σας προστατεύουν”», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Θα κληθεί εκ νέου από ανακριτή ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Σημειώνεται ότι ο κατηγορούμενος θα κληθεί εκ νέου ενώπιον του ανακριτή και του εισαγγελέα για συμπληρωματική απολογία με τα νέα δεδομένα.

Στη συνέχεια, ο ανακριτής θα ζητήσει από τον Εισαγγελέα συμπληρωματική ποινική δίωξη, καθώς ο θάνατος του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη αλλάζει την κατηγορία και από απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο αναμένεται να αναβαθμιστεί σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Πηγή: protothema.gr