Κίνηση Επιτάχυνσης Δικαιοσύνης: Ο λόγος στους δημοσιογράφους – «Η Δικαιοσύνη είναι ένας θεσμός που χρειάζεται στήριξη»

Στο «βήμα» οι δημοσιογράφοι του δικαστικού ρεπορτάζ στα πλαίσια της 6ης ημερίδας που διοργανώθηκε από την Κίνηση Επιτάχυνσης Δικαιοσύνης

Στο «βήμα» οι δημοσιογράφοι του δικαστικούβ ρεπορτάζ στα πλαίσια της 6ης ημερίδας που διοργανώθηκε από την Κίνηση Επιτάχυνσης Δικαιοσύνης.

«Δεν είναι μόνο χρέος των δικαστών και των δικηγόρων αλλά και των δημοσιογράφων να αναδεικνύουν το φλέγον αυτό θέμα» τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, ενώ η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου αναφέρθηκε στις δυσκολίες του δημοσιογραφικού έργου και σε αυτό το πεδίο.

Στις χρόνιες παθογένειες του δικαστικού συστήματος, έτσι όπως τις έχει βιώσει από την μακρά εμπειρία του στο ρεπορτάζ, στάθηκε ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Αυλωνίτης κάνοντας λόγο για αντιπαλότητες και διενέξεις μεταξύ των λειτουργών της δικαιοσύνης που συχνά, όπως είπε, ξεπερνούν ακόμη και αυτές ανάμεσα στους πολιτικούς. «Εξίσου προβληματικό είναι ότι οι συνδικαλιστικοί φορείς δεν αφιερώνουν χώρο στα προγράμματά τους στο πρόβλημα της δικαιοδοτικής βραδύτητας» σημείωσε ακόμη.

«Όταν έχουμε σχεδόν 400.000 μηνύσεις ετησίως πώς να μην δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα;» διερωτήθηκε από την πλευρά της η δημοσιογράφος Αννα Κανδύλη για να αναφερθεί στην προσωπική της εμπειρία όπου ως διάδικη περίμενε τέσσερα χρόνια να καθαρογραφεί η απόφαση.

«Οι δικηγόροι θα πρέπει να συμβάλουν στην επιτάχυνση στην απονομή της δικαισύνης, οι δικαστές πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να χρειάζονται επτά δικάσιμοι για την εξέταση ενός και μόνο μάρτυρα όπως συνέβη στην υπόθεση Φιλιππίδη» τόνισε.

Από την πλευρά της η δημοσιογράφος του «Πρώτου Θέματος» Βασιλική Κόκκαλη σημείωσε πως το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό. «Η Δικαιοσύνη είναι ένας θεσμός που χρειάζεται στήριξη» είπε ακόμη. «Σε πολλά δικαστήρια βλέπουμε να υπάρχει από την έδρα μια ανοχή στην σπατάλη του χρόνου» κατέληξε.

«Είμαι της εποχής που τα δικαστήρια είχαν πινάκιο 35 υποθέσεις και τις εκδίκαζε όλες» υπογράμμισε η βετεράνος συντάκτρια του δικαστικού ρεπορτάζ Τζόρτζια Κοντράρου σημειώνοντας πως το πρόβλημα σήμερα πηγάζει από την ποιότητα της απονομής της δικαιοσύνης.

Για τον δημοσιογράφο Κωσταντίνο Γιώργιζα ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός αλλά και η δικομανία των Ελλήνων είναι, μεταξύ άλλων, στη ρίζα του προβλήματος. Ο ομιλητής αναφέρθηκε σε πλήθος ευτράπελων, όπως την αντιδικία δυο γειτόνων για ένα δέντρο, η οποία έφτασε να απασχολήσει τον Αρειο Πάγο.

Το κράτος, ο νομικός κόσμος και το δικαστικό σώμα είναι κατά προτεραιότητα οι κύριοι υπεύθυνοι του προβλήματος, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Ιωάννα Μάνδρου. Η ίδια αναφέρθηκε στην «κακή ποιότητα» των νόμων, αλλά και στο γεγονός ότι το «κράτος είναι ο χειρότερος διάδικος». Ακόμη στις κακές υποδομές, αλλά και στον «κόφτη» που πρέπει να μπει στη δικομανία των Ελλήνων.

Η δημοσιογράφος Ντίνα Τσουκαλά σημείωσε πως οι νομοθετικές παρεμβάσεις δεν αποδίδουν, καθώς η Δικαιοσύνη είναι καθρέφτης της κοινωνίας μας. «Θυμάμαι την έκπληξη αξιωματούχων της Κομισιόν όταν είδαν υπάλληλο να μεταφέρει τις δικογραφίες με καρότσι του σούπερ μάρκετ» σημείωσε, ενώ διερωτήθηκε γιατί η πολιτεία δεν επιμένει στον θεσμό της διαμεσολάβησης.

«Θέλουμε έναν δικαστή ενταγμένο στην κοινωνία» είπε ακόμη. «Η Δικαιοσύνη δεν είναι βιομηχανία, το μεγάλο ζητούμενο είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς το δικαστικό σώμα» κατέληξε.