Καρδίτσα: Προσέφυγε στο ΣτΕ η υγειονομικός που απολύθηκε επειδή έκανε «μαϊμού» εμβολιασμούς

Πώς άρχισαν να την υποψιάζονται

Την κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών, καθώς και του υπουργείου Υγείας είχε προκαλέσει η  περσινή αποκάλυψη ότι στο Κέντρο Υγείας του Παλαμά Καρδίτσας γίνονταν «μαϊμού» εμβολιασμοί.

 

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος, πρωταγωνίστρια των 33 εικονικών εμβολιασμών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι συγγενείς της, ήταν υπάλληλος του Κέντρου Υγείας, το οποίο λειτουργούσε ως εμβολιαστικό κέντρο.

Απολύθηκε και προσφεύγει στο ΣτΕ

Μετά τις αποκαλύψεις απολύθηκε με ομόφωνη απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Θεσσαλίας και προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και μη νόμιμη η οριστική απόλυσή της.

Όταν αποκαλύφθηκε το γεγονός των ορφανών εμβολιασμών στην Καρδίτσα είχε κάνει τότε παρέμβαση ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης, επισημαίνοντας ότι δεν θα υπάρχει καμία ανοχή. Ωστόσο, την ύπαρξη, και άλλων πλαστών βεβαιώσεων εμβολιασμού και σε άλλες Περιφέρειες, επιβεβαίωσε ο κ. Πλεύρης την ίδια χρονική περίοδο από το βήμα της Βουλής.

Αρκετοί οι «μαϊμού εμβολιασμοί»

Την ίδια χρονική περίοδο (Αύγουστος – Σεπτέμβριος 2021) άρχισε να ξεδιπλώνεται το κουβάρι των αποκαλύψεων γύρω από τους «μαϊμού» εμβολιασμούς. Ετσι, αποκαλύφθηκε και άλλη μία υπόθεση «μαϊμού» εμβολιασμού σε Κέντρο Υγείας της Αθήνας.

Εμπλεκόμενες στην υπόθεση αυτή της πρωτεύουσας ήταν τρεις γυναίκες και συγκεκριμένα μία 75χρονη πλαστική χειρουργός που εργάζεται σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο των Αθηνών, η γραμματέας της, μία διοικητική υπάλληλος στο ίδιο νοσοκομείο, καθώς και η νοσηλεύτρια του Κέντρου Υγείας. Πάντως, εικονικοί εμβολιασμοί είχαν εντοπιστεί και στο Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης.

Η υπόθεση της υπαλλήλου του Κέντρου Υγείας Παλαμά αποκαλύφθηκε όταν βρέθηκαν έγγραφα τα οποία συμπλήρωνε μεν ο εμβολιαζόμενος, αλλά δεν έφεραν υπογραφή και σφραγίδα ιατρού ή έφεραν πλαστογραφημένες υπογραφές, όπως αποδείχθηκε.

Πώς άρχισαν να την υποψιάζονται

Οι υποψίες για συμμετοχή στο σκάνδαλο των «μαϊμού» εμβολιασμών της υπαλλήλου, η οποία ήταν και χειρίστρια του tablet του εμβολιαστικού κέντρου, ξεκίνησαν όταν διαπιστώθηκε ότι, ενώ είχε πρωινή βάρδια, εμφανιζόταν κάποιες φορές και το απόγευμα, με τη δικαιολογία ότι είχε εκκρεμότητες από το πρωί. Ακόμη, αποκαλύφθηκε ότι στη θέση των ονοματεπώνυμων που είχαν προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμό αλλά ακυρώθηκαν είχαν καταχωρηθεί τα ονοματεπώνυμα άλλων ατόμων.

Μετά από πρόχειρη έρευνα που έγινε από στελέχη του Κέντρου Υγείας Παλαμά αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν λίγες οι εικονικές βεβαιώσεις που είχαν καταχωρηθεί στη λίστα των εμβολιασθέντων και ότι ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος από τις αρχικές εκτιμήσεις. Αμέσως επιλήφθηκε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Φώτης Σερέτης, ο οποίος διέταξε Ενορκη Διοικητική Εξέταση και τέθηκε σε προσωρινή αργία η υπάλληλος.

Από εκεί και πέρα άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των εικονικών εμβολιασμών. Αποκαλύφθηκε ότι μέσα σε ένα μήνα (6/7/21-28/8/21) καταχώρησε 33 «μαϊμού» εμβολιασμούς ακόμη και σε πρόσωπα εκτός της Περιφέρειας της Καρδίτσας, τα οποία διαμένουν στη Βόρεια Ελλάδα και δεν είχαν καν προσέλθει στο εν λόγω Κέντρο Υγείας.
emvolio_covid

Μεταξύ των εμβολιασθέντων και τα αδέρφια της

Οπως αποκαλύφθηκε, μεταξύ των δήθεν εμβολιασθέντων ήταν 5 από τα 9 αδέλφιά της τα οποία ήταν αρνητές, όπως και ένας γαμπρός της. Ο κατάλογος των εικονικών εμβολιασμών δεν σταματά εδώ. Με το επιχείρημα ότι διαφωνούσε με τον σύζυγό της, ο οποίος είναι υπέρ του εμβολιασμού και εμβολιασμένος, καταχώρησε εικονικά ότι οι δύο ανήλικές κόρες της είχαν κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Στην συνέχεια ένας εκ των αδελφών της ζήτησε να βοηθήσει 7 φίλους του, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός. Πράγματι και οι 7 φίλοι καταχωρήθηκαν στη λίστα.

Μέσα στο ίδιο δίμηνο, μια αδελφή της ζήτησε να καταχωρήσει στη λίστα των εμβολιασθέντων μια κοινή φίλη τους, η οποία εργαζόταν στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης. Η παράκληση της καταχώρησης στο σύστημα -η οποία πραγματοποιήθηκε- έγινε με το επιχείρημα ότι κινδύνευε να χάσει τη δουλειά της στο «Γεννηματάς» λόγω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Όμως, η εργαζόμενη στο νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας, αφού καταχωρήθηκε ως εμβολιασμένη, ζήτησε στη συνέχεια και καταχωρήθηκαν εικονικά ως εμβολιασθέντες 12 ακόμα άτομα, χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν ήταν υγειονομικοί ή όχι.

Τι επικαλείται μέσω του ΣτΕ

Μέτα την απόλυσή της η επίμαχη υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Παλαμά προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβούλιου με την οποία της επιβλήθηκε η οριστική απόλυση. Επικαλείται τώρα στο ΣτΕ ότι τις εικονικές καταχωρήσεις εμβολιασμών τις έκανε προκειμένου οι αρνητές να μην απολυθούν και ότι δεν πήρε από κανένα χρήματα.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι τα κίνητρά της ήταν καθαρά αλτρουιστικά και ανιδιοτελή και ότι το επίμαχο διάστημα είχε καταθλιπτική διαταραχή και αγχώδη συμπτωματολογία, καθώς η ίδια είχε χειρουργηθεί, απεβίωσε η μητέρα της, και ο πατέρας της, παρότι είχε εμβολιαστεί, νοσηλευόταν από COVID-19 διασωληνωμένος σε άσχημη κατάσταση.

Από νομικής σκοπιάς υποστηρίζει ότι η πειθαρχική απόφαση παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, πάσχει από έλλειψη αιτιολογίας και δεν ελήφθησαν υπόψη στοιχεία που προσκομίστηκαν, ούτε της αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά στοιχεία.