Φουρθιώτης: Tα ανοιχτά μέτωπα με τη Δικαιοσύνη (Φώτο)

Μπροστά του έχει ανοιχτές πολλές υποθέσεις, όπως αυτή με τις 200.000 ευρώ της Τζούλιας Αλεξανδράτου

Η σκηνή είναι πέρα για πέρα αληθινή, είχε πρωταγωνιστή τον Μένανδρο-Γεώργιο Φουρθιώτη και την εξιστορούσε γνωστότατος δικηγόρος των Αθηνών σε δημοσιογράφο, όταν η κουβέντα που είχαν πριν από μερικούς μήνες έφτασε στα εξώδικα που έστελνε, ενίοτε με ρυθμό πολυβόλου, ο τηλεπαρουσιαστής προς ΜΜΕ και δημοσιογράφους: «Υπήρξε βράδυ που με έπαιρνε τηλέφωνο συνέχεια μέχρι τις 3 τα ξημερώματα για εξώδικα που επρόκειτο να στείλουμε. Αναγκάστηκα κάποια στιγμή να το κλείσω».

Στον βίο και την πολιτεία του τηλεπαρουσιαστή Μένανδρου τα εξώδικα, οι μηνύσεις και οι αγωγές κατέχουν εξέχουσα θέση, αφού, ξεκινώντας από το μακρινό 2004 και φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας, έχει απασχολήσει Δικαιοσύνη και θεσμικά όργανα πάνω από 30 φορές. Η τελευταία, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να κατατέθηκε την Τετάρτη και αφορούσε την επίθεση που διατείνεται ότι δέχτηκε ο τηλεπαρουσιαστής από υπάλληλο της Εισαγγελίας.

Στο σύνολό τους οι μηνύσεις αφορούν αδικήματα τόσο πλημμεληματικού όσο και κακουργηματικού χαρακτήρα για π.χ. ακάλυπτες επιταγές, φορολογικές υποθέσεις, πλαστογραφία, κλοπή, συκοφαντική δυσφήμηση και υπεξαίρεση. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς, ο Μένιος Φουρθιώτης έχει αθωωθεί σε κάποιες από αυτές τις υποθέσεις, ενώ άλλες είτε έχουν μπει στο αρχείο, είτε έχει παύσει η δίωξή του. Ωστόσο, ο άνθρωπος που πιστεύει πως είναι κάτι σαν βασιλιάς της τηλεόρασης έχει ακόμη αρκετά ανοιχτά μέτωπα με τη Δικαιοσύνη.
0663_NTOYVLI_ALEXANDRATOY_FOYRTHIOTIS_24052010
Η δίκη με την Τζούλια Αλεξανδράτου για τις 200.000 ευρώ έχει αναβληθεί πάνω από 12 φορές φορές.

Η απαγωγή και η Τζούλια

Πολλά είναι και τα δικαστικά μέτωπα με πρωταγωνιστή τον Μένανδρο που άγεται και φέρεται ως τιμητής των πάντων, κουνώντας το δάχτυλο από τις τηλεοπτικές του εκπομπές. Ενα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό περιστατικό συνέβη πριν από μια δεκαετία και έχει πρωταγωνιστή τον 21χρονο νεαρό Γ.Κ., σύμφωνα με έγγραφα δικογραφίας, μέρος των οποίων παρουσίασε το «Βήμα της Κυριακής». Μέσα από αυτά αποκαλύπτεται ότι ο Μένιος Φουρθιώτης εκβίαζε τον νεαρό «με την απειλή δημοσιοποίησης από τον τηλεοπτικό σταθμό όπου εργαζόταν βίντεο για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του».

Οπως επισημαίνεται στα ίδια δικαστικά έγγραφα, «τον απείλησε ότι θα τον φορτώσει ναρκωτικά και θα καλέσει τους μπάτσους να τον πιάσουν, όπως και ότι θα φρόντιζε να τον διώξουν από τη σχολή όπου σπούδαζε». Τέλος, ο νεαρός κατήγγειλε ότι στις 9 Μαρτίου του 2012 ο Φουρθιώτης τον μετέφερε στην Αράχωβα με αυτοκίνητο και με άγνωστο οδηγό με το όνομα Πέτρος, ενώ ανέφερε ότι με τη βοήθεια φίλου του κατόρθωσε να ξεφύγει και επέστρεψε στην Αθήνα, όπου συνεχίστηκαν οι απειλές. Εκτός από αυτήν υπάρχει και το δικαστικό σίριαλ με την Τζούλια Αλεξανδράτου, που ξεκινά την εποχή που ο Μένανδρος ήταν μάνατζέρ της.

Η εστεμμένη καλλονή που κατέληξε να γυρίζει ερωτικές ταινίες κατηγορεί τον Φουρθιώτη ότι κατά τη διάρκεια που αυτή έλειπε σε περιοδεία πέριξ της Αλβανικής Ριβιέρας, αυτός μπήκε στο σπίτι της και αφαίρεσε χρηματοκιβώτιο που περιείχε 200.000 ευρώ. Ο παρουσιαστής αρνείται την κατηγορία από την πρώτη στιγμή και η υπόθεση σέρνεται στα δικαστήρια πάνω από δέκα χρόνια με συνεχείς αναβολές, η τελευταία εξ αυτών τον περασμένο Νοέμβριο.

Tο χρηματοκιβώτιο Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί κατά καιρούς, η κλοπή συντελέστηκε στα τέλη Αυγούστου του 2010 και, σύμφωνα με την πλευρά της Τζούλιας, ο Μένιος όχι μόνο είχε πρόσβαση στην κατοικία της και ήξερε για το ποσό, αλλά υπέπεσε και σε ένα μεγάλο ψέμα. Αρνήθηκε ότι ήξερε την ύπαρξη του χρηματοκιβωτίου όπου υπήρχε το ποσό, όμως ο τεχνικός που το τοποθέτησε τον διέψευσε λέγοντας ότι ήταν παρών. Αλλο ένα επιβαρυντικό στοιχείο κατά του Φουρθιώτη, σύμφωνα με τις Αρχές, ήταν το γεγονός ότι ο διαρρήκτης γνώριζε πού ήταν τοποθετημένο το σύστημα καταγραφής των καμερών, το οποίο αφαιρέθηκε.

Μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη δίκη για τις 200.000 ευρώ έχει αναβληθεί πάνω από 12 φορές και κανείς δεν ξέρει πότε θα τελεσιδικήσει, ούτε φυσικά αν η απόφαση θα είναι καταδικαστική. Πολλοί, ακόμη και τώρα, απορούν πώς ένας τηλεπαρουσιαστής-τηλεπωλητής έφτασε στο σημείο να βρίζει, να απειλεί και να διαβάλλει κυβερνητικά στελέχη, υπουργούς και επιτελικούς αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., δημοσιογράφους και βουλευτές.

5294642
Ο Μένιος Φουρθιώτης, από το 2004 μέχρι τις μέρες μας, έχει απασχολήσει Δικαιοσύνη και θεσμικά όργανα πάνω από 30 φορές

Τα καυτά μέτωπα

Στους τελευταίους συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Βαξεβάνης και το αψύ «πρωτοπαλίκαρο» του Αλέξη Τσίπρα, Παύλος Πολάκης, στους οποίους έκανε αγωγή. Και όλα αυτά τη στιγμή που είχε και έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα με τη Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα θεσμικά όργανα όπως το ΕΣΡ και η ΕΣΗΕΑ.

Ισως ένα από τα πιο εντυπωσιακά είναι αυτό με τον τηλεοπτικό μέντορά του Φίλιππο Βρυώνη, τον άνθρωπο που ουσιαστικά επέβαλε τον Μένανδρο στο τηλεοπτικό τοπίο ως παρουσιαστή αρχικά και ως διαφεντεύοντα τις τύχες του πανελλαδικής εμβέλειας και αλήστου μνήμης πλέον καναλιού ΕPSILON. Oταν ο Φουρθιώτης ένιωσε ότι ο Βρυώνης τον άφησε μόνο του μετά την πώληση του καναλιού στον Ιβάν Σαββίδη το 2018, του έκανε αγωγή με την οποία ζητούσε να του αποδοθούν τα ποσοστά του από τις παντός είδους τηλεπωλήσεις των εκπομπών του. Αποκάλυπτε μάλιστα όλα τα καλά κρυμμένα μυστικά που αφορούσαν εταιρικά σχήματα και offshore συμφερόντων Βρυώνη, o οποίος ανταπάντησε με αγωγή κατά του Μένιου.

Και αν μετά από όλα αυτά κάποιοι περίμεναν ότι οι δύο αυτοί δεν θα συναντηθούν ξανά παρά σε κάποια αίθουσα δικαστηρίου, ο Μένιος πήγε πάλι στο τοπικής εμβέλειας ΕPSILON του Βρυώνη για να συνεχίσει το θεάρεστο τηλεοπτικό του έργο. Αυτό το οποίο τον οδήγησε σε καταγγελίες-κόλαφο από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο για δώρα που οι νικητές τους ήταν σχεδόν κάθε βδομάδα οι ίδιοι αριθμοί «πακιστανικών», όπως αποκαλούνται, καρτοκινητών. Και να ήταν μόνον αυτά…

Η 24ωρη φύλαξη

Πέρυσι τα αποκαλυπτήρια για τη φύλαξή του από αστυνομικούς σε 24ωρη βάση αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα δικαστικών εξελίξεων για τα πεπραγμένα του Μένανδρου. Η πλαστή ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ, οι απειλές κατά υπουργών, η σκηνοθετημένη έκρηξη και οι «πυροβολισμοί» στο σπίτι του από άτομα που φέρεται να είχε προσλάβει ο ίδιος, όλα αυτά αποδείχτηκαν καταλυτικά. Ηταν Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου του 2021 όταν ο Φουρθιώτης προσήχθη στη ΓΑΔΑ και στη συνέχεια συνελήφθη. Το πρωί της επομένης έφτασε με χειροπέδες στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων μαζί με ακόμη τρία πρόσωπα.

Σε βάρος του και σε βάρος τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για σωρεία κακουργηματικών πράξεων και πλημμελημάτων. Ειδικά σε βάρος του Μ. Φουρθιώτη ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για τα κακουργήματα της ηθικής αυτουργίας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση στη διακεκριμένη οπλοκατοχή και οπλοφορία και της ηθικής αυτουργίας σε έκρηξη και οπλοφορία. Επίσης για τα πλημμελήματα της σύστασης συμμορίας, ηθικής αυτουργίας σε οπλοχρησία, ηθικής αυτουργίας στην προμήθεια – κατοχή εκρηκτικής βόμβας, ηθικής αυτουργίας σε διακεκριμένη φθορά, απόπειρας εκβίασης, ψευδούς καταγγελίας, πρόκλησης και προσφοράς για την τέλεση αδικήματος σε βαθμό πλημμελήματος. Η επόμενη στάση ήταν η προφυλάκιση και η μεταγωγή του στον Κορυδαλλό.

2318008

Ο αμετανόητος

Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλη μία δικαστική έρευνα διατάχθηκε για τις παράνομες διαπιστεύσεις που κατείχε ο Μένανδρος σε διάφορα υπουργεία, αλλά υπάρχει και συνέχεια. Στις 5 του περασμένου Απριλίου ξεκίνησε η προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τις οικονομικές δραστηριότητες του Φουρθιώτη έπειτα από παρέμβαση του επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστου Μπαρδάκη, στις οποίες περιλαμβανόταν και η κομπίνα για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

Ακολούθησε έρευνα σχετικά με την απόκτηση από τον τηλεπωλητή πλαστής δημοσιογραφικής ταυτότητας της ΕΣΗΕΑ, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία και για το θέμα των επίσης παράνομων διαπιστεύσεών του σε διάφορα υπουργεία έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ. Ταυτόχρονα ο «κύριος Κουμτέλ», όπως τον αποκαλούσαν κάποιοι επειδή ξεπούλαγε τις συγκεκριμένες σόμπες, κλήθηκε να επιστρέψει στον ΕΔΟΕΑΠ πάνω από 50.000 ευρώ εξαιτίας των υπέρογκων μισθών έως και 80.000 ευρώ που δήλωνε ο ίδιος στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

2441448

Για απόπειρα εκβίασης

Τέλος, με παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργοπούλου στις 6 Απριλίου διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το αδίκημα της διατάραξης δημόσιας υπηρεσίας και της απόπειρας εκβίασης με αφορμή τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και η έρευνα ανατέθηκε στο τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας. Τι άλλο έμενε να κάνει;

Κάτι που ίσως κανείς νοήμων παρουσιαστής θα τολμούσε να πράξει. Να παρουσιάσει δηλαδή έγγραφο με τη σφραγίδα της Nielsen και συγκεκριμένα από το τμήμα marketing της εταιρείας, σύμφωνα με το οποίο η εκπομπή του «Αποδείξεις Live» έφτανε σε τηλεθέαση ακόμη και ποσοστό 50%. Κάτι που δεν υπήρχε περίπτωση να ισχύει, αφού η Nielsen δεν πραγματοποιεί μετρήσεις σταθμών που δεν έχουν πανελλαδική εμβέλεια, μόνο που αυτό ήταν το τελευταίο πράγμα που απασχολούσε τον Μένιο Φουρθιώτη. Αυτόν που από την Παρασκευή το μεσημέρι ζει στο νέο του «σπίτι», σε μια πτέρυγα των Φυλακών Ναυπλίου. Και αυτό γιατί μετά την αποφυλάκισή του από τον Κορυδαλλό οδηγήθηκε πίσω στις φυλακές, καθώς παραβίαζε επί μακρόν τους περιοριστικούς όρους.

Πηγή: protothema.gr