Επίθεση με βιτριόλι: Σήμερα οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης της Έφης

Συνεχίζεται σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου

Συνεχίζεται σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, τον Μάιο του 2020 έξω από το γραφείο της στη Καλλιθέα.

 

 

Η σημερινή διαδικασία θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης της κατηγορούμενης Έφης Κακαράντζουλα. Οι συνήγοροι της 36χρονης, η οποία χθες δεν ήταν παρούσα στη δίκη, αναμένεται να δώσουν «μάχη» προκειμένου να πείσουν το δικαστήριο ότι το αδίκημα για το οποίο θα πρέπει να κηρυχθεί ένοχη η εντολέας τους, είναι αυτό της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Δεν αποκλείεται μάλιστα μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης, το δικαστήριο, ακόμη και εντός της ημέρας, να ανακοινώσει την απόφασή του αρχικά επί της ενοχής της κατηγορούμενης και εν συνεχεία επί της ποινής της.

Δικαστές και ένορκοι θα κληθούν να αποφασίσουν αν ή καθ’ ομολογίαν δράστιδα της επίθεσης είναι ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της Ιωάννας ή για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όπως η ίδια υποστηρίζει. Αν η κατηγορουμένη κριθεί ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας τότε το μέγιστο της ποινής που μπορεί να της επιβληθεί είναι τα 15 έτη κάθειρξης. Αντίθετα, αν κριθεί ένοχη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη η μεγαλύτερη ποινή που αντιμετωπίζει είναι τα δέκα έτη κάθειρξης.

Στο δικαστήριο έχει προηγηθεί η αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας Χαρ. Μαστραντωνάκη, ο οποίος έχει ζητήσει την ενοχή της 36χρονης για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της Ιωάννας. Ο εισαγγελέας είχε αναλύσει διεξοδικά τους λόγους που πρέπει η Έφη Κακαράντζουλα, πρέπει να καταδικαστεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας, αφού «ήταν σε θέση να προβλέψει και προέβλεψε την πιθανότητα θανάτου της παθούσας». Επιπλέον, ο εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε πως ο ανθρωποκτόνος δόλος της δράστιδας προκύπτει, από το μέσο που επέλεξε να επιτεθεί στην Ιωάννα, από τη ποσότητα του «φονικού υγρού» (1 λίτρο θειικού οξέως), από την εγγύτητα και την ορμή της επίθεσης, αλλά και από το γεγονός ότι τίποτα από το 2019 δεν είχε πτοήσει την κατηγορούμενη η οποία ήθελε με κάθε τρόπο να «εξολοθρεύσει την Ιωάννα».

Ακόμη, κατά την αγόρευσή του ο κ. Μαστραντωνάκης είχε μιλήσει για «ποταπά κίνητρα», για «ηθική μικρότητα», «εκδικητικότητα» και «ανθρωποκτόνο εγωισμό» της 36χρονης, η οποία περίμενε την Ιωάννα έξω από το γραφείο της για να της επιτεθεί σαν τον «καλύτερο και ικανότερο θηρευτή της φύσης».

Αναφερόμενος, μάλιστα, στην ημέρα της επίθεσης – την «ημέρα που άλλαξε για πάντα η ζωή της Ιωάννας», ο κ. Μαστραντωνάκης στην αγόρευσή του ανέφερε: «Η κατηγορούμενη κρύφτηκε και παραφύλαγε στον υπόγειο χώρο. Η Ιωάννα εισήλθε στο ισόγειο και ανάμενε τον ανελκυστήρα βυθισμένη, δυστυχώς για την ίδια, στις σκέψεις της. Η κατηγορούμενη ενεργώντας υποδειγματικά σαν τον καλύτερο και ικανότερο θηρευτή της φύσης, ανέβηκε 17 σκαλιά. Στάθηκε μπροστά στη σκυφτή Ιωάννα την κοίταξε στα μάτια, εμφορούμενη από κίνητρα ποταπά, με ηθική μικρότητα, διακείμενη εχθρικά και εκδικητικά και διακατεχόμενη από ανθρωποκτόνο εγωισμό περιέλουσε την παθούσα με όλη την ποσότητα του φονικού χημικού υγρού στοχεύοντας κυρίως το πρόσωπο της και έφυγε τρέχοντας. Στις 09.55 ήταν το λεπτό που άλλαξε όλη της ζωή της Ιωάννας».

Ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του ο εισαγγελέας είχε αναφέρει: «Η κατηγορουμένη ζήτησε μια δίκαιη δική και μια δεύτερη ευκαιρία. Της δόθηκε η δυνατότητα να απολογηθεί στον ανακριτή, να απολογηθεί ενώπιον μας για μια πράξη που έχει τελέσει και έχει ομολογήσει. Δεν έδωσε όμως ποτέ στην Ιωάννα τέτοια δυνατότητα. Την καταδίκασε εφ’ όρου ζωής να ανεβαίνει κάθε μέρα ένα Γολγοθά».

 

Πηγή: protothema.gr