Συνεχίζεται σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο η δίκη του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της εισαγγελέως εφετών Ελένης Τουλουπάκη με την κατάθεση της Ελένης Ράικου.
Γιατί θεωρείται κομβικής σημασίας η κατάθεσή της
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr, η κατάθεση της προκατόχου της Ελένης Τουλουπάκη στην εισαγγελία Διαφθοράς θεωρείται κομβικής σημασίας αφού θα καταθέσει τόσο για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά στις αναφορές που είχαν υποβάλλει οι τρεις βουλευτές του ΚΙΝΑΛ (Λοβέρδος, Χριστοφιλοπούλου, Κεγκέρογλου) για τη μη τιμολόγηση φαρμάκων το έτος 2015, αλλά και το σκέλος των πιέσεων που φέρεται να δέχτηκε από την τότε αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για την υπόθεση Novartis.
Υπενθυμίζεται, ότι οι αναφορές των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ υποβλήθηκαν το 2017 σε περίοδο που η κα. Ράικου ήταν εισαγγελέας διαφθοράς και είχε συσχετίσει τη δικογραφία με αυτή της Novartis.
Ωστόσο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο η Ελένη Τουλουπάκη, που ανέλαβε τη θέση της αμέσως μετά, άφησε «να αποσβεστεί προθεσμία της Βουλής για να εφαρμοστεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, λόγω πέρατος και της β´ κοινοβουλευτικής περιόδου που έληγε στις 29 Σεπτεμβρίου 2017, αφού έστειλε το σχετικό φάκελο στη Βουλή μαζί με την υπόθεση Novartis 5 Φεβρουαρίου 2018».
Για την συγκεκριμένη υπόθεση παραπέμφθηκε για ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με το σκεπτικό ότι η Ελένη Τουλουπάκη παρέλειψε να ενεργήσει κατόπιν των δικών του προτροπών, παραινέσεων, συμβούλων, πειθούς και φορτικότητας στις οποίες προέβη εκμεταλλευόμενος την επιρροή που ασκούσε λόγω της ιδιότητας του ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και ως πρώην συνάδελφος και προϊστάμενος στην εισαγγελία πρωτοδικών της Αθήνας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Εύη Χριστοφιλοπούλου για να καταθέσει σχετικά με την αναφορά που είχε υποβάλλει μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Βασίλη Κεγκέρογλου.
Σημειώνεται, ότι στην κατάθεση της η κα. Χριστοφιλοπούλου έβαλε στο κάδρο των ευθυνών και την εισαγγελέα Ελένη Ραϊκου λέγοντας: «Και η κα. Ράικου και η κα. Τουλουπάκη όφειλαν να διαβιβάσουν αμελλητί. Η κα. Ράικου που το είχε περισσότερο καιρό».
Πιέσεις για Novartis
Η Ελένη Ράικου θα καταθέσει όμως και για τις πιέσεις που φέρεται να της άσκησε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κομμάτι της δικογραφίας το οποίο ακόμα δεν έχει συζητηθεί στο ακροατήριο.
Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, κατά το βούλευμα, τον Μάρτιο του 2017, εμφανίζεται να «παρότρυνε με απειλές την τότε εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Ελένη Ράικου, αντιεισαγγελέα εφετών, οι οποία ενεργούσε προκαταρτική εξέταση για τυχόν διάπραξη των αδικημάτων της απιστίας, δωροληψίας και δωροδοκίας από πρόσωπα, που εμπλέκονται στην διαδικασία έγκρισης τιμολόγησης αποζημιώσεις και συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της στις αρχές Μαρτίου του 2017, της άσκησε πίεση απαιτώντας από αυτήν επιτακτικά να διαβιβάσει το φάκελο της Novartis στη Βουλή προς ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης των υπουργών, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων, που να δικαιολογούν την ενέργεια αυτή, πράγμα που ίδιος γνώριζε προτρέποντας την όπως από αυτήν εξελέχθη να κατασκευάσει στοιχεία».
Στο σκεπτικό του βουλεύματος περιγράφεται ότι η τότε εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου απάντησε ότι «δεν είναι αυτής της σχολής», με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να διατυπώνει σε βάρος της απειλή με τη φράση «κάτσε και θα δεις αν θα σου βγει σε καλό η σχολή σου».