«Τα δημοσιεύματα βοούσαν» για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis κατέθεσε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και προσέθεσε ότι είναι αδύνατον να κατασκευαστούν στοιχεία, ακόμα και εάν κάποιος εισαγγελέας είναι διεφθαρμένος
Η Ξένη Δημητρίου (διετέλεσε από 1η Ιουλίου 2016 έως 30 Ιουνίου 2019 εισαγγελέας του Αρείου Πάγου) κατέθεσε σήμερα κατά την 20η ημέρα της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο που δικάζεται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.
Ειδικότερα, η κυρία Δημητρίου αναφέρθηκε αρχικά στο χρόνο έναρξης των ερευνών για την υπόθεση της Novartis, όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής της διαβίβασε σχετικό έγγραφο για τη φαρμακοβιομηχανία και δύο δημοσιεύματα του Τύπου τα οποία έκαναν αναφορά στην υπόθεση της Novartis.
Στη συνέχεια η κυρία Δημητρίου διαβίβασε το έγγραφο και τα δημοσιεύματα στην τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράϊκου, ενώ ακολούθησε η αποστολή και άλλων δημοσιευμάτων από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς την κυρία Ράϊκου. «Τα δημοσιεύματα βοούσαν», σύμφωνα με την μάρτυρα, ότι υπήρχε εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε ένα μάλιστα εξ αυτών –σύμφωνα με την κυρία Δημητρίου- γινόταν αναφορά στον κύριο Σαμαρά, αλλά και σε άλλον πρώην Πρωθυπουργό.
Σε άλλο σημείο η μάρτυρας ανέφερε -μετά από σχετική ερώτηση του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλικής Ηλιοπούλου- ότι η κυρία Ράϊκου δεν εξέφρασε ποτέ παράπονα κατά του κυρίου Παπαγγελόπουλου, για παρεμβάσεις του τελευταίου στο έργο της.
Η κυρία Δημητρίου ανέφερε ότι είχε καλή σχέση με την κυρία Ράικου μέχρι και την παραίτηση της. Μάλιστα επισήμανε ότι της είχε κάνει και πολύ καλή αναφορά όταν ήταν στην επιθεώρηση των δικαστηρίων.
Πρόεδρος: Είχε η κυρία Ράϊκου την άνεση να σας πει για τον κ. Παπαγγελόπουλο;
Μάρτυρας: Βεβαίως.
Πρόεδρος: Δε σας παραπονέθηκε ποτέ;
Μάρτυρας: Ποτέ.
Πρόεδρος: Οι σχέσεις της κυρίας Ράϊκου με τον κ. Παπαγγελόπουλο πως ήταν;
Μάρτυρας: Εκείνοι ξέρουν. Από τα δημοσιεύματα ξέρω ότι είχαν φιλικές σχέσεις και μάλιστα και πως μετά από την παραίτηση της, συνευρέθηκε με τον κ. Παπαγγελόπουλο σε τραπέζι. Εκείνη το είπε στη Βουλή. Εγώ το διάβασα από τα δημοσιεύματα.
Ακόμη, η κυρία Δημητρίου ανέφερε ότι δεν είχε φιλικές σχέσεις με τον κ. Παπαγγελόπουλο. «Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν ήταν δικός μου φίλος αλλά δικός της. Θα σας φανεί παράξενο ότι δεν έχω πάει ούτε μία φορά από το γραφείο του, ούτε για καλημέρα και είχα πάει πάρα πολλές φορές στο υπουργείο για διάφορα ζητήματα».
Σε άλλη ερώτηση της προέδρου για τον αν μπορούσε ο κ. Παπαγγελόπουλος να ζητήσει από την κυρία Ράϊκου, να κατασκευάσει στοιχεία για μια υπόθεση, η κυρία Δημητρίου απάντησε ότι είναι αδύνατον να κατασκευαστούν στοιχεία, ακόμα και εάν κάποιος εισαγγελέας είναι διεφθαρμένος και προσέθεσε, λαμογίες δεν μπορούν να γίνουν.
Η μάρτυρας ανέφερε ότι δεν κατάλαβε ποτέ τους λόγους παραίτησης της κυρίας Ράϊκου, οι οποίοι δεν συνδέονται πάντως με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας της τότε χρονικής περιόδου και προσέθεσε ότι μόνη της η κυρία Ράϊκου οδηγήθηκε σε παραίτηση. Μάλλον, σημείωσε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η κυρία Ράικου επέλεξε να κάνει μια «ηρωική» έξοδο.
Τέλος, η κυρία Δημητρίου ανέφερε ότι οι επισκέψεις πολιτικών στο γραφείο της δεν ήταν σπάνιες. «Από το γραφείο μου ήρθαν πολλοί νυν υπουργοί που τότε ήταν στην αντιπολίτευση και για δικές τους υποθέσεις και για υποθέσεις γενικότερου ενδιαφέροντος. Μάλιστα πολλές φορές είχα κάνει το αίτημα τους δεκτό και είχα ζητήσει προκαταρκτική εξέταση. Και για προσωπικά τους ζητήματα είχαν έρθει, για να ζητήσουν ενημέρωση και επίσπευση. Το θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό» τόνισε η κυρία Δημητρίου.
Προηγούμενα ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.