Δίκη Πισπιρίγκου: Την παρέμβαση του Θάνου Πλεύρη ζητούν οι γιατροί του Καραμανδάνειου

«Ακούγονται και λέγονται πράγματα τα οποία μας υποβαθμίζουν ως επιστήμονες»

Οι γιατροί του Καραμανδάνειου ζήτησαν την παρέμβαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, για τα όσα υφίστανται από την εμπλοκή τους στην υπόθεση Πισπιρίγκου, καθώς έχουν κληθεί ως μάρτυρες κι έχουν εμπλακεί δεκαοκτώ άτομα, γιατροί και νοσηλευτές, του συγκεκριμένου νοσοκομείου.

 

«Την πρώτη φορά νοικιάσαμε πούλμαν και πήγαμε όλοι μαζί στην Αθήνα για τις ανακρίσεις. Σκεφτείτε όταν κάθε τόσο καλούμαστε για ανακρίσεις και καταθέσεις τι πρόβλημα δημιουργείται πίσω στην κλινική. Δεν περισσεύουμε ως προσωπικό. Μόλις που καλύπτουμε τις εφημερίες και τα ιατρεία. Είμαστε μετρημένοι στα δάχτυλα. Δεν ξεπερνάμε τους επτά. Αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει πίσω όταν πρέπει να μετακινούμαστε στην Αθήνα. Αδειάζει η κλινική. Ποιος θα φροντίσει τα παιδιά πίσω;» είπε η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής Μαρία Ηλιοπούλου.

 

Το δεύτερο θέμα που έθεσαν οι γιατροί του νοσοκομείου στον κ. Πλεύρη αφορά το οικονομικό αλλά και το ηθικό σκέλος της υπόθεσης. «Υπολογίστε, πέραν των άλλων, πόσα χρήματα χρειαζόμαστε κάθε φορά να πηγαινοερχόμαστε στην Αθήνα. Όπως σας είπα ήδη, την πρώτη φορά νοικιάσαμε πούλμαν για να πάμε όλοι μαζί και να μειώσουμε τα έξοδα. Πόσο θα κρατήσει όλο αυτό; Είμαστε δύο χρόνια τώρα επί ποδός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κλινική μας, για εμάς τους ίδιους και τις οικογένειές μας. Πραγματικά σας λέω, αυτή η υπόθεση μας έχει εξουθενώσει» αναφέρει η κ. Ηλιοπούλου προσθέτοντας και το ηθικό μέρος.

«Μία από τις πολλές φορές που εξετάστηκα ήμουν πεντέμισι ώρες όρθια να απαντώ στα ερωτήματα του κ. Κούγια. Είναι πολύ ψυχοφθόρα όλη αυτή η διαδικασία, καθώς υφιστάμεθα ειρωνικά σχόλια και απαξίωση. Όπως αναφέραμε και στον υπουργό, πρέπει να μπει ένα τέλος, διότι όλα αυτά αποτελούν δυσφήμηση και για το νοσοκομείο μας και για το ΕΣΥ, γενικότερα. Ακούγονται και λέγονται πράγματα τα οποία μας υποβαθμίζουν ως επιστήμονες. Παράλληλα, ο κίνδυνος να βρεθούμε κατηγορούμενοι είναι υπαρκτός. Ήδη ο κ. Φίλιας κλήθηκε από τον εισαγγελέα να πάει να καταθέσει. Μας έχει εξουθενώσει αυτή η υπόθεση και δεν βλέπουμε άμεσα να τελειώνει. Πόσο να αντέξουμε; Θέλουμε στήριξη και γι’ αυτό απευθυνθήκαμε στον υπουργό».

 

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αφού άκουσε τα όσα του εξέθεσαν οι γιατροί, απάντησε ότι θα σταθεί στο πλευρό τους. «Θα έχετε την αμέριστη συμπαράστασή μου. Σε αυτό τον αγώνα δεν είστε μόνοι σας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακολούθως, παρουσία του διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη και του αναπληρωτή διοικητή Παναγιώτη Μάλλιου, εξήγησε ότι η στήριξη θα αφορά αφενός το σκέλος της νομικής κάλυψης, αλλά και οικονομικά στην κάλυψη των μετακινήσεων. Στη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός ανέφερε στους γιατρούς ότι αν αποφασίσουν και αυτοί να κινηθούν δικαστικά εναντίον της άλλης πλευράς, το υπουργείο θα σταθεί αρωγός παρέχοντάς τους κάθε δυνατή κάλυψη.

 

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time στις 22/03/2023