Quantcast

Δίκη Πισπιρίγκου: Τι κατέθεσε η παιδοχειρουργός για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας

O Αλέξης Κούγιας εξετάζει εκ νέου ως μάρτυρα τη δρ. Στρατούλα Σαμκινίδου, παιδοχειρουργό στο ΠΓΝΠ Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών

Συνεχίζεται σήμερα η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας, με τον Αλέξη Κούγια να συνεχίζει τις εξετάσεις των μαρτύρων.

 

O Αλέξης Κούγιας εξετάζει εκ νέου ως μάρτυρα τη δρ. Στρατούλα Σαμκινίδου, παιδοχειρουργό στο ΠΓΝΠ Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

 

Η εξέταση της μάρτυρα από τον Αλέξη Κούγια

Κούγιας: Σε ερώτηση της ανακρίτριας για τους γονείς και τη συμπεριφορά, είχατε πει «μου έκανε εντύπωση η συμπεριφορά της μητέρας». Για ποιον λόγο δεν είπατε ότι η μητέρα έκανε επεισόδιο και την λέγατε «απαθή»;

Σαμκινίδου: Δεν έκανε το επεισόδιο η μητέρα, αλλά ο πατέρας.

Κούγιας: Πρώτη φορά το λέτε αυτό το ψέμα. Μηνύματα στον Ηλιάδη δεν έστειλε ο πατέρας, αλλά η μητέρα. Για ποιον λόγο θέλετε να παρουσιαστεί τη μητέρα ως απαθή, ενώ είναι η μόνη που στέκεται εκεί 24 ώρες;

Σαμκινίδου: Η ανακοπή είναι ανακοπή. Όταν υπάρχει, τη χειρίζεσαι αντίστοιχα. Για να μη χειριστώ κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι δεν ήταν ανακοπή. Εάν στάλθηκαν μηνύματα στον Ηλιάδη, δεν το ξέρω. Με την κατηγορούμενη εγώ δεν είχα καμία διένεξη εκείνη τη στιγμή. Η μόνη διένεξη που είχα, και μάλιστα δεν φώναξα, ήταν με τον Δασκαλάκη, ο οποίος άρχισε και φώναζε. Το μόνο που απάντησα, ήταν ότι η μονάδα Παίδων ήταν αυτή που έσωσε το παιδί.

Κούγιας: Από τι το έσωσε;

[…]

Κούγιας: Ο κ. Ηλιάδης, εκείνη την ημέρα, σας πήρε που έγινε το επεισόδιο με τον κ. Δασκαλάκη; Όταν η κατηγορούμενη έστειλε μήνυμα ότι το παιδί «έμεινε»; Αντιλαμβάνεστε τι έχουν αντιληφθεί η Πισπιρίγκου και ο Δασκαλάκης ως προς τη συμπεριφορά τη δική σας;

Σαμκινίδου: Δεν μπορώ να ξέρω.

Κούγιας: «Δεν έχω μιλήσει σε κανέναν σας άσχημα», έχει πει η Πισπιρίγκου στον Ηλιάδη. Ισχύει;

Σαμκινίδου: Όλο το χρονικό διάστημα, δεν είχα κανένα θέμα μαζί της.

Κούγιας: Τότε γιατί λέτε για την αντίδραση της μητέρας ότι σας έκανε εντύπωση; Γιατί δεν είπατε ότι ελάχιστες φορές είχατε μιλήσει μαζί της;

Σαμκινίδου: Ήταν πολύ λίγες οι φορές που έχω μιλήσει με την κ. Πισπιρίγκου. Όλο το διάστημα δεν είχα κανένα θέμα μαζί της.

Κούγιας: Γιατί στην κατάθεσή σας στην ανακρίτρια αποκρύπτετε ότι έχετε μιλήσει ελάχιστες φορές μαζί της;

Σαμκινίδου: Πού να φανταστώ πως θα το διατυπωσουν αυτό; Ελάχιστες φορές η συνομιλία μεταξύ μας. Καθημερινά ερχόμασταν σε επαφή, βλέπαμε το πώς συμπεριφερόταν. Ήταν κάθε μέρα εκεί, δεν άφησε κανένα επισκεπτήριο.

Σαμκινίδου: Είναι τίμια απάντηση αυτή;

[…]

Κούγιας: Από την εισαγωγή του παιδιού, έως τις 19 Ιουλίου, είχε καμία βελτίωση; Άλλαξε κάτι στη νοημοσύνη, στην τετραπληγία του; Ήταν 100 ημέρες.

Σαμκινίδου: Κατ’ αρχάς, δεν χρησιμοποίησα τον όρο τετραπληγία. Είπα μυοτονία, και κάποιους άλλους όρους. Ήταν ένα παιδί εγκεφαλοπαθητικό. Δεν χρειαζόταν οξυγόνο. Ήταν σταθερή η κατάσταση.

Κούγιας: Τι τους λέγατε, στην ενημέρωση των γονιών, για το παιδί;

Σαμκινίδου: Στις 22 Ιανουαρίου θυμάμαι που παρέλαβα το παιδί σε σταθερή κατάσταση. Αν έχει πυρετό ή όχι. Αν σιτίστηκε, αν δεν σιτίστηκε. Αν ούρησε, αν δεν ούρησε.

Κούγιας: Η νοσηλεύτρια κ. Καρβουνίδου κατέθεσε ότι πήγαινε στα επισκεπτήρια μόνο η κατηγορούμενη και όχι ο κ. Δασκαλακης, λόγω της εργασίας του. Αυτό το γνωρίζετε ότι γινόταν;

Σαμκινίδου: Βεβαίως το γνωρίζω. Στην κατάθεσή μου χθες, είπα ότι ήταν πρωί-βράδυ εκεί, χωρίς καμία απουσία.

Κούγιας: Γιατί αυτό δεν το είπατε στην ανακρίτρια;

Σαμκινίδου: Γιατί δεν ερωτηθηκα.

Κούγιας: Η κ. Μπέλλου ειδοποίησε εσάς για να σας πει ότι το παιδί έκανε ανακοπή. Γιατί εσάς και όχι τον κ. Ηλιάδη;

Σαμκινίδου: Η κ. Μπέλλου δεν ενημέρωσε εμένα. Ενημερώθηκα από νοσηλεύτρια της μονάδας Παίδων. Δεν έπαθε ανακοπή γιατί εγώ κατέβηκα κάτω και δεν διαπίστωσα.

Κούγιας: Είχατε δύο κλήσεις από την επιμελήτρια κ. Μπέλλου. Στην τρίτη κλήση αναφέρθηκε σε νοσηλεύτρια ότι το παιδί είναι σε καρδιακή ανακοπή. Ποιος το ανέφερε στην νοσηλεύτρια της παιδιατρικης;

Σαμκινίδου: Ο ειδικευμένος παιδίατρος που ήταν εκείνη την στιγμή. Εγώ εφημέρευα και μαζί με την νοσηλεύτρια δεν διαπιστώσαμε ανακοπή.

Κούγιας: Το γεγονός ότι το παιδί είχε 130 σφυξεις κανονικά είναι 98 με 110 το πολύ.

Σαμκινίδου: Τα φυσιολογικά όρια στις σφύξεις στα παιδιά ειναι από 70 έως 130. Μέσος όρος 100,110.

Κούγιας: Η μητέρα βλέπει εκείνη την ώρα 150. Οι γιατροί πιο μετά είδα 132. Είναι ένδειξη που πρέπει να ψάξουμε την καρδιά.

Σαμκινίδου: Τις 130 σφυξεις τις είδα με τα μάτια μου. Στο Καραμανδάνειο δεν τα είδα, δεν εκφέρω γνώμη, δεν έχω άποψη.

Κούγιας: Όταν ανέβηκε το οξυγόνο στα 99 σε πόσο χρόνο ανέβηκε;

Σαμκινίδου: Όταν κατέβηκα εγώ δεν υπήρχε καταγραφή του οξυγόνου, του κορεσμού.

Κούγιας: Η ωχρότητα σε τι οφείλεται ενώ σφυξεις και οξυγόνο έστω και με μάσκα ήταν φυσιολογικά;

Σαμκινίδου: Σε πολλά πράγματα δεν μπορώ να ξέρω την συγκεκριμένη στιγμή.

Κούγιας: 17 Ιανουάριου μπήκε το παιδί για μαγνητική. Ήταν προγραμματισμένο. Πώς ήταν εικόνα του παιδιού έως τότε;

Σαμκινίδου: Η κατάσταση του παιδιού από τότε που έφυγε το παιδί από την ΜΕΘ Ρίου έως την μέρα που έκανε την μαγνητική ήταν στάσιμη.

Κούγιας: Πόσα επεισόδια συνεβησαν από τις 19 μπήκε στην παιδιατρική (στις 21 μπαίνει στην μονάδα Παίδων) μέχρι τις 26 Ιανουαρίου που μετά πήγε στην Αθήνα. Όχι σπασμοί, μείωση κορεσμού οξυγόνου, πυρετοί κτλ.

Σαμκινίδου: Είναι καταγεγραμμένα στο ενημερωτικό.