Δίκη Πισπιρίγκου: Συγκλόνισε ο αναισθησιολόγος που είχε επαναφέρει τη Τζωρτζίνα στη ζωή

«Μόνο αν ζήσεις τέτοιο περιστατικό μπορείς να το περιγράψεις»

Με την κατάθεση του συνταξιούχου, πλέον, αναισθησιολόγου, Ιωάννη Χασοπόπουλου, ο οποίος επανέφερε την 9χρονη Τζωρτζίνα στη ζωή μετά την ανακοπή που υπέστη στο «Καραμανδάνειο» συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Ο μάρτυρας είπε πως όταν μπήκε στον θάλαμο το παιδί ήταν νεκρό, ωστόσο, όταν πληροφορήθηκε πως η οικογένεια είχε χάσει κι άλλα δύο παιδάκια έγινε μία έκρηξη μέσα του και αποφάσισε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να την επαναφέρει στη ζωή.

«Ήταν νεκρό. Δεν είχε κανένα ζωτικό σημείο ήταν ωχρό και κυανικό μαζί» περιέγραψε ο μάρτυρας. Ο συνταξιούχος αναισθησιολόγος έκανε λόγο για μία δύσκολη κατάσταση που δύσκολα περιγράφεται. «Κάναμε Κάρπα δίνοντας δόσεις αδρεναλίνης ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν μπορώ να περιγράψω την ένταση της στιγμής, το άγχος το στρες. Μόνο αν ζήσεις τέτοιο περιστατικό μπορείς να το περιγράψεις» τόνισε ο μάρτυρας προσθέτοντας πως οι συνάδελφοι του του είπαν πως ειναι το παιδί της οικογένειας που έχει χάσει άλλα δύο παιδιά.

«Έγινε έκρηξη στον εγκέφαλο μου» είπε ο γιατρός αναφερόμενος στη στιγμή που οι συνάδελφοι του, την ώρα της ανάνηψης μετά την ανακοπή που οδήγησε στην παραπληγία, τον ενημέρωσαν ότι η Τζωρτζίνα ήταν «παιδί της οικογένειας που έχει χάσει άλλα δυο παιδιά». Λίγες ημέρες νωρίτερα, όπως είπε, είχαν υποδεχθεί στο νοσοκομείο νεκρή την 9 μηνών Ίριδα. «Είπα πρέπει να ζήσει. Έκανα τεράστια προσπάθεια εγώ και οι συνάδελφοι μου. Μου είπαν μετά πως την ώρα της ανάνηψης παρακαλούσα το παιδί «μη φύγεις , δεν θα φύγεις και εσύ, δεν θα πεθάνεις και εσύ».

Ο γιατρός ανέφερε πως στα 35 χρόνια ως αναισθησιολόγος δεν αντιμετώπισε παρόμοιο περιστατικό. «Ήταν ένα υγιές παιδί που νοσηλευόταν για μικροπροβλήματα» εξήγησε και συμπλήρωσε «κάθε φορά που μιλώ για αυτό το περιστατικό φορτίζομαι γιατί είναι σαν να το ξαναζώ. Ζήσαμε ένα θαύμα μετά από υπερπροσπάθεια»

Ο συνταξιούχος αναισθησιολόγος αναφέρθηκε και στις συνομιλίες που είχε με τους γονείς της μικρής Τζωρτζίνας:

«Αφού έγινε το θαύμα και είδαμε ότι ήταν σταθερό, αποφασίσαμε να γίνει διακομιδή στο Παιδων. Ήρθαμε σε συνεννόηση με τους γιατρούς εκεί. Ενημέρωσα τους γονείς. Τότε τους είδα για πρώτη φορά , τους είπα ότι αντιμετωπίσαμε μια καρδιακή ανακοπή. Τους είπα ότι ποτέ δεν ξέρουμε ποια θα είναι η εξέλιξη μιας καρδιακής ανακοπης και τους είπα ότι το παιδί πρέπει να διακομιστεί στην μονάδα του Ρίο. Όταν ήρθε το ΕΚΑΒ, συνόδεψα εγώ με μια νοσηλεύτρια το παιδί στο νοσοκομείο.

Μίλησα με Ηλιάδη του είπα τι είχαμε κάνει.

Αποχωρώντας από τη μονάδα είδα τους γονείς. Τους είπα δυο λόγια παρηγοριάς, να κάνουν κουράγιο, ότι ήταν η κατάσταση σοβαρή και ότι θα ενημερώνονταν από τους γιατρούς της μονάδας» είπε στην κατάθεση του ο μάρτυρας.

Ο μάρτυρας κλήθηκε να εκτιμήσει τι θα μπορούσε να επέχει προηγηθεί της ανακοπής.

«Η νοσηλεύτρια που πήγε πρώτη στο δωμάτιο μετά την ανακοπή είπε ότι το παιδί ήταν στο μέσο του κρεβατιού και χωρίς ρινικό οξυγόνο. Μπορεί να εξηγηθεί αυτό ιατρικά;» ήταν η ερώτηση της εισαγγελέως με την μάρτυρα να απαντά: «Συνήθως πριν μια ανακοπή υπάρχουν πρόδρομα σημεία. Ποτέ δεν έχω ακούσει κάποιο περιστατικό τόσο αιφνίδιο. Ένα παιδί που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, θα έχει τέτοια ορατά σημάδια. Το παιδί δεν ξέρουμε ακριβώς πως αντέδρασε. Νομίζω ότι ήταν στο θάλαμο μόνο η μητέρα, μόνο αυτή μπορεί να το περιγράψει».

Εισαγγελέας: Η ίδια στην ανακρίτρια είπε ότι το παιδί σηκώθηκε και έπεσε απότομα πίσω. Εμπίπτει αυτό στα πρόδρομα σημεια;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το εξηγήσω αυτό. Η περιγραφή δεν μου φαίνεται ιατρικά εξηγήσιμη. Δεν έχω δει τέτοιο θάνατο. Μου φαίνεται λίγο θεατρικό αυτό.

Οι ερωτήσεις της έδρας επικεντρώθηκαν και στο θέμα της χορήγησης κεταμίνης σε ασθενείς.

Πρόεδρος: Έχει ακουστεί για ένα βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών. Είχατε εσείς τέτοιο;

Μάρτυρας: Φυσικά όπως όλοι οι γιατροί, σε κάθε κλήση έχουμε μαζί ότι μπορεί να χρειαστεί.

Πρόεδρος: Τι έχει μέσα;

Μάρτυρας: Ο,τι μπορεί να χρειαστεί για την αναζωογόνηση. Καθετήρες, φάρμακα, όρους, διαλύτες…

Πρόεδρος: Τι φάρμακα έχετε;

Μάρτυρας: Κυρίως αδρεναλίνη αλλά μπορεί και άλλα φάρμακα, όπως ατροπίνη, ινότροπα, κορτιζόνη, κατασταλτικά, μυοχαλαρωτικά…

Πρόεδρος: Γνωρίζετε τι είναι η κεταμινη;

Μάρτυρας: Φυσικά. Είναι ένα αναισθησιολογικό φάρμακο. Χρησιμοποιείται και στα παιδιά και στους ενήλικες. Στα παιδιά, κυρίως είναι ενα φάρμακο στην αναισθησιολογική φαρέτρα. Επιλέγει ο γιατρός ανάλογα με το περιστατικό.

Πρόεδρος: Είχατε μέσα στο βαλιτσάκι σας κεταμίνη;

Μάρτυρας: Ναι

Πρόεδρος: Τη χρησιμοποιήσατε;

Μάρτυρας: Όχι. Δεν υπήρχε λόγος γιατί το παιδί ηταν νεκρό. Κεταμίνη χρησιμοποιούμε για να καταστείλουμε κάποιον.