Δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Θέμα αμεροληψίας της έδρας έθεσε ο δικηγόρος του δημάρχου Ραφήνας για την ανάρτηση φωτογραφιών

Συγκλονίζουν οι καταθέσεις

Συνεχίζεται η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τις καταθέσεις για ακόμη μια φορά να συγκλονίζουν.

 

 

Η συνεδρίαση συνεχίζεται με τις μαρτυρίες κατοίκων, που περιγράφουν όσα σοκαριστικά έζησαν, θρηνώντας για τον θάνατο των δικών τους ανθρώπων.

Μόλις ξεκίνησε η διαδικασία, η υπεράσπιση του κατηγορούμενου δημάρχου Ραφήνας– Πικερμίου Ευάγγελου Μπουρνούς, έθεσε θέμα αμεροληψίας του δικαστηρίου, γιατί επέτρεψε την ανάρτηση των φωτογραφιών των νεκρών, που έχασαν τη ζωή τους στη φονική πυρκαγιά, σύμφωνα με το in.gr.

«Η κίνηση της ανοχής του δικαστηρίου με την ανάρτηση των φωτογραφιών παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας και κλονίζεται η αμεροληψία σας έναντι των κατηγορουμένων. Σας υπεβλήθη αίτημα στο δικαστήριο να αποφασίσετε και δεν απαντήσατε και αυτό σημαίνει έλλειψη ακροάσεως. Δεν υπήρξε απαθές το δικαστήριο σας.

 


Ενημέρωσα την προϊσταμένη σας και ζητώ να δηλώσετε αποχή από τα καθήκοντα σας. Έχετε εγγράψει υποθήκη για αγωγή κακοδικίας και αίτηση εξαίρεσης. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο σας» ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου, Θρασύβουλος Κονταξής.

Τότε, η πρόεδρος του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών Μαρία Γκιαούρη, η οποία διευθύνει τη διαδικασία διέκοψε για λίγο τη συνεδρίαση και αμέσως μετά ανακοίνωσε ότι για το δικαστήριο «δεν τίθεται κανένα ζήτημα για γιατί ο καθένας από εμάς μπορεί να ασκήσει αμερόληπτος τα καθήκοντα του και γι’ αυτό βρίσκεται εδώ».

«Μπράβο» ακούστηκε από το ακροατήριο.

Στη συνέχεια, ανέβηκε στο βήμα η πρώτη μάρτυρας Μαγδαληνή Τσέκου, η οποία έχασε τον πατέρα της.

«Ο αέρας ήταν πολύ δυνατός και βλέπαμε τη φωτιά να έρχεται. Αρχίζουμε και μαζεύουμε ό,τι μπορούμε για να φύγουμε. Οι φλόγες έρχονταν κοντά μας. Φεύγουμε, ο μπαμπάς μου είπε πάρε τη μαμά σου και φύγετε.. Εγώ Θα έρθω με το δεύτερο αυτοκίνητο. Προσπαθούσε να λύσει τα σκυλιά. Δώσαμε ραντεβού στη Ραφήνα» ανέφερε η γυναίκα.

Με λυγμούς η μάρτυρας περιέγραψε πώς κατάφεραν μετά από ώρες να εντοπίσουν τον πατέρα της στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου είχε μεταφερθεί με εκτεταμένα εγκαύματα και κατέληξε στις 27/7/2018. «Φεύγουμε για τον Ευαγγελισμό. Μετά μάθαμε από μια κυρία που σώθηκε ότι πατέρας μου φεύγοντας από το σπίτι σταμάτησε για να βοηθήσει μια οικογένεια που είχε έναν ανάπηρο. Εγκλωβίστηκαν από τη φωτιά. Αυτό συνέβη στις 19.30 και έμεινε εκεί μέχρι τις εννέα το βράδυ. Η γειτόνισσα επέζησε και εξηγούσε όλη την κατάσταση. Δυστυχώς ο ανάπηρος σύζυγος της απανθρακώθηκε μαζί με την τετραμελή οικογένειά του. Ούτε εκείνη όμως κατάφερε να ζήσει. Κάθε μέρα που περνούσε ελπίζαμε ότι θα ζούσε και θα τον βοηθούσαμε εμείς» ανέφερε η γυναίκα.

 


Στη συνέχεια, κατέθεσε η Ευανθία Σιδέρη, η οποία έχασε τη μητέρα της και το σύζυγό της. «Ήμασταν μόνοι μας τελείως. Εγκαταλελειμμένοι. Μετά από ώρα ήρθε ένα μεγάλο καΐκι . Μετά από ώρες μου είπε η κόρη μου ότι χάσαμε τη γιαγιά . Μετά από μερικούς μήνες και ο άντρας μου. Ελπίζω να δικαιωθούμε… Δικαίωση για τη μνήμη της μητέρας μου του αντρούλη μου και όλων όσοι χάθηκαν άδικα σε έναν αστικό ιστό.

Πώς γίνεται να μη μας ειδοποιήσει κανείς; Μια ντουντούκα; Εγώ έζησα. Υπάρχουν και πολύ χειρότερα…Είναι απίστευτο αυτό που ζω. Δεν μπορώ να βοηθήσω τα παιδιά μου. Σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε» σημείωσε η μάρτυρας.