Την ώρα που η ΓΣΕΕ καταγγέλλει ότι οι νεκροί από τα εργατικά δυστυχήματα διπλασιάστηκαν την τελευταία διετία, ένα μεγάλο ερώτημα που προκύπτει μετά τη δημοσιοποίηση αυτής της ανησυχητικής και στενάχωρης έρευνας είναι αν αποδίδεται δικαιοσύνη σχετικά με τις ευθύνες σε κάθε τέτοια περίπτωση.
Κάθε εργατικό δυστύχημα πίσω του κρύβει τον πόνο που νιώθουν η οικογένεια και οι στενοί άνθρωποι του εργαζόμενου που έχασε τη ζωή του παλεύοντας για το μεροκάματο, καθώς και τη «δίψα» για να τον δικαιώσουν.
Υπό αυτό το πρίσμα, το in βρέθηκε ξανά στην Άρτα για να παρακολουθήσει τις δύο δικάσιμους (17 και 22 Ιουνίου) για την υπόθεση του θανάτου του 29χρονου ηλεκτρολόγου Χρήστου Ζορμπά στο εργοστάσιο «Ήπειρος». Η συγκεκριμένη δίκη είχε ξεκινήσει στις 31 Μαΐου, λίγες ημέρες πριν να συμπληρωθούν δύο χρόνια από τον θάνατο του 29χρονου, στις 6 Ιουνίου του 2020.
Ολόκληρη η τοπική κοινωνία παρακολουθεί την πορεία της δίκης, ενώ και οι υπεύθυνοι της εταιρείας έχουν δηλώσει ότι επιζητούν να έρθει στο φως η αλήθεια για το πώς έγινε το εργατικό δυστύχημα.
Ολοκληρώθηκε η αποδεικτική διαδικασία
Στην τελευταία δικάσιμο ολοκληρώθηκε η αποδεικτική διαδικασία, ενώ η επόμενη δικάσιμος, όπου και αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση, προγραμματίστηκε για τις 13 Ιουλίου.
Αναλυτικότερα, στις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Άρτας κατέθεσαν μια σειρά μάρτυρες, ενώ απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι.
Θυμίζουμε ότι για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατηγορούνται ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Στέφανος Παντελιάδης, ο διευθυντής του συγκεκριμένου εργοστασίου, Κωνσταντίνος Μπλέκος και ο τεχνικός ασφάλειας, Γιώργος Γερακούδης. Η αίθουσα όπου φιλοξενείται η δίκη γέμισε και τις δύο φορές από τους συγγενείς της οικογένειας του θύματος, φίλους του 29χρονου, ενώ το «παρών» έδωσαν και μέλη του Εργατικού Κέντρου Άρτας.
Όπως και στην πρώτη δικάσιμο, την οποία επίσης είχε καλύψει το in, κομβικά ζητήματα που απασχόλησαν το δικαστήριο ήταν η απουσία ρελέ διαφυγής από τον ηλεκτρολογικό υποπίνακα του χώρου όπου βρέθηκε νεκρός ο Χρήστος Ζορμπάς, το ότι δεν υπήρχε μαζί του άλλος εργαζόμενος, ενώ κατατέθηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο ίδιος είχε εκφράσει τους φόβους του για «να μη γίνει κάτι».
Τι είχε εκμυστηρευτεί στον «κολλητό» του
Στη δεύτερη δικάσιμο κατέθεσε ο Α.Τ., από τους καλύτερους φίλους του 29χρονου ηλεκτρολόγου, με τον ίδιο να βουρκώνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά και να αποκαλύπτει συγκλονιστικά μηνύματα που είχαν ανταλλάξει.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Χρήστος Ζορμπάς «έβλεπε» το κακό να έρχεται.
«Ήμασταν κολλητοί. Είχαμε καθημερινή επικοινωνία, κάνουμε (σ.σ. χαρακτηριστικό της φόρτισης του μάρτυρα ήταν ότι πολλές φορές χρησιμοποιούσε ενεστώτα) πολλά χρόνια παρέα.
Συζητάγαμε συνέχεια. Είχαμε παρόμοιες σπουδές. Δίναμε συμβουλές ο ένας στον άλλο. Ήθελε να δουλέψει πάνω στο επάγγελμά του», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι κατάγονταν από το ίδιο χωριό, το Αθαμάνιο Άρτας.
Στη συνέχεια, ο Α.Τ. αποκάλυψε ότι ο Χρήστος Ζορμπάς του είχε εκφράσει τους φόβους του τόσο για το σημείο όπου βρέθηκε τελικά νεκρός, το πατάρι πάνω από την αίθουσα τυροκόμησης, όσο και για το ότι τον έβαζαν να εργάζεται μόνος σε βάρδια, αν και είχε προσληφθεί τρεις περίπου μήνες πριν.
«Μου έβγαζε ένα τρόμο μη γίνει κάτι», είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας, ενώ πρόσθεσε ότι του είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για το πατάρι. «Ήταν δύσβατο μέρος. Όλα ήταν χύμα. Δεν έμπαινε σε σειρά με τίποτα», ανέφερε, με βάση αυτά που του είχε εκμυστηρευτεί ο Χρήστος Ζορμπάς.
Μετά από ερώτηση που του έγινε, ο μάρτυρας επισήμανε ότι ο 29χρονος δεν είχε ανοίξει τέτοιες συζητήσεις με άλλους συναδέλφους του ή ανωτέρους του «αφού φοβόταν μην παρεξηγηθεί και τον διώξουν από την εταιρεία».
«Ήθελε να πάρει την προϋπηρεσία, το κλίμα δεν ήταν τόσο καλό», υποστήριξε ο μάρτυρας.
Το «προφητικό» μήνυμα
Η στιγμή που συγκλόνισε το ακροατήριο ήταν όταν ο μάρτυρας και «κολλητός» φίλος του Χρήστου Ζορμπά κατέθεσε ότι τους φόβους του για την κατάσταση σχετικά με τα μέτρα ασφάλειας τους είχε εκφράσει και σε άλλους φίλους και φίλες του.
Μάλιστα, στις 30 Μαΐου του 2020, λίγες μόνο ημέρες πριν από τον θάνατό του στις 6 Ιουνίου, είχε στείλει μήνυμα σε φίλη του όπου της έγραφε: «Το Σαββατοκύριακο με έχει εντελώς μόνο μου, ελπίζω να μη γίνει κάτι».
Το συγκεκριμένο μήνυμα και πολλά παρόμοια κατατέθηκαν στο δικαστήριο από τη μεριά των δικηγόρων της οικογένειας και κατέστησαν αναγνωστέα αφού έχουν σταλεί σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων (Messenger, Viber).
Η κατάθεση του πραγματογνώμονα του ΤΕΕ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η κατάθεση του πραγματογνώμονα του ΤΕΕ, ο οποίος είχε συντάξει έκθεση μετά το εργατικό δυστύχημα.
Ο πραγματογνώμονας τόνισε στην κατάθεσή του ότι το ζήτημα της απουσίας του ρελέ διαφυγής «ήταν κεφαλαιώδες», ενώ εξήγησε ότι το σύστημα γείωσης που υπήρχε στο συγκεκριμένο σημείο ήταν TNS και όχι TNC, όπως υποστηρίζει η μεριά της εταιρείας.
Στην κατάθεσή του ο πραγματογνώμονας τόνισε ότι ο Χρήστος Ζορμπάς αναγκάστηκε να δουλέψει υπό τάση, αφού αλλιώς δεν θα έβρισκε πού υπήρχε βλάβη.
«Έπρεπε να πηγαίνει μέχρι τον πίνακα που απείχε περίπου 20 μέτρα. Δεν αφήνεις ένα άνθρωπο μόνο του να κάνει μια τέτοια εργασία», είπε και σημείωσε ότι όταν ο ίδιος επισκέφθηκε τον χώρο, δύο φορές, για να συντάξει την έκθεσή του είχε μαζί του και δεύτερο άτομο.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στο κουτί διακλάδωσης πάνω στο οποίο βρέθηκε νεκρός ο Χρήστος Ζορμπάς. Εξήγησε ότι το συγκεκριμένο κουτί ήταν αφημένο στο πάτωμα και χρειαζόταν να σκύψεις για να κάνεις δουλειά, κάτω από αχνό φωτισμό.
«Η εικόνα των καλωδίων ήταν πρόχειρη. Θα έπρεπε να έχουν κλέμες και όχι καπς που είναι μια απαρχαιωμένη τεχνολογία», τόνισε.
Υπογράμμισε ότι στην έκθεσή του περιέχονται φωτογραφίες που αποδεικνύουν τα όσα υποστήριξε, ενώ είπε ακόμα ότι του δημιουργήθηκε ένα ερώτημα για την καλωδίωση.
Περιέγραψε ότι βρήκε ένα καλώδιο μαυρισμένο «που δείχνει ότι κάποιος ή κάποιο ξένο σώμα το ακούμπησε. Δεν συνδεόταν κάπου το καλώδιο. Κάπου ήταν πριν συνδεδεμένο, δεν ξέρω αν κόπηκε εκ των υστέρων».
Αντιπαράθεση για το σύστημα γείωσης
Έντονη αντιπαράθεση υπήρξε για το σύστημα γείωσης στο σημείο όπου βρέθηκε νεκρός ο Χρήστος Ζορμπάς.
Κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας επιβεβαιώθηκε ότι πλέον το παλιό σύστημα έχει ξηλωθεί από το συγκεκριμένο σημείο και έτσι το δικαστήριο δεν μπορεί να στείλει, αν το αποφάσιζε, δικό του πραγματογνώμονα για να ελέγξει την εγκατάσταση.
Οι δικηγόροι που εκπροσωπούσαν την εταιρεία υποστήριξαν ότι στο συγκεκριμένο σημείο δεν θα μπορούσε να μπει ρελέ διαφυγής, καθώς το σύστημα είναι TNC (και όχι TNS).
Σε αυτό το σημείο της διαδικασίας, ο πραγματογνώμονας σημείωσε ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα να ελέγξει άλλο χώρο πέρα από το σημείο που βρέθηκε νεκρός ο 29χρονος (δηλαδή από τον υποπίνακα και μετά).
Όταν ρωτήθηκε από τους δικηγόρους υπεράσπισης, αν το σύστημα είναι TNC, αυτός, σε μια χαρακτηριστική στιγμή, ζήτησε στυλό και χαρτί και έφτιαξε ένα σχεδιάγραμμα που έδειξε και στην έδρα.
Σύμφωνα με αυτό, ακόμα και αν το σύστημα πριν από τον υποπίνακα ήταν TNC, αυτός όταν εξέτασε τον χώρο του δυστυχήματος, είδε ότι το σύστημα γείωσης ήταν TNS, κάτι που υποχρέωνε να υπάρχει ρελέ διαφυγής.
«Αν με είχατε αφήσει να ελέγξω τον υπόλοιπο χώρο, θα μπορούσα να βεβαιώσω ή όχι αν το σύστημα πριν τον υποπίνακα ήταν TNC όπως λέτε», είπε μετά από ερώτηση δικηγόρου της υπεράσπισης των κατηγορούμενων.
«Αν υπήρχε το ρελέ, θα έπεφτε αμέσως», τόνισε ο πραγματονώμονας, «στο TNS το ρελέ είναι υποχρεωτικό», επισήμανε και υποστήριξε πολλές φορές ότι «έτσι το παιδί θα σωζόταν».
Η έκθεση αντίκρουσης από τεχνικό σύμβουλο
Στην τρίτη δικάσιμο, κατέθεσε ο τεχνικός σύμβουλος της εταιρείας, ο οποίος προχώρησε μετά από αίτημα των κατηγορούμενων σε έκθεση αντίκρουσης της πραγματογνωμοσύνης.
Ο τεχνικός σύμβουλος είπε στο δικαστήριο ότι επισκέφθηκε δύο φορές το εργοστάσιο, στις 17 και 20 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Χρήστος Ζορμπάς παρέκαμψε ένα στάδιο συντήρησης και έπρεπε να είχε κλείσει το ρεύμα. Σε σχέση με το σύστημα γείωσης που υπήρχε υποστήριξε ότι είναι TNC σε όλο το εργοστάσιο, το οποίο δεν είναι συμβατό με ρελέ διαφυγής.
«Αποφάσισε να δουλέψει άνευ τάσεως, δεν θα έπρεπε να το κάνει», είπε, ανάμεσα σε άλλα, ενώ τόνισε ότι διαφωνεί πλήρως με την έκθεση πραγματογνωμοσύνης.
Άσχημη εντύπωση προκάλεσε στο ακροατήριο η απάντησή του μετά από σειρά ερωτήσεων των δικηγόρων της οικογένειας του θύματος, όταν για να δικαιολογήσει την αναφορά του σε μια σειρά νόμους είπε «για να κάνω και λίγο φιγούρα».
Επίσης, θέλοντας να υποστηρίξει ότι ο Χρήστος Ζορμπάς μπορούσε να διενεργήσει μόνος τη συγκεκριμένη εργασία υποστήριξε ότι το θύμα «δεν ήταν εργάτης, κάτι που θεωρώ προσβολή να λέγεται, αλλά μηχανικός», με αποτέλεσμα να υπάρξουν αποδοκιμασίες.
Τι κατέθεσαν άλλοι μάρτυρες
Στη δεύτερη δικάσιμο κατέθεσαν άλλοι τρεις μάρτυρες: ο ηλεκτρολόγος που έφτασε στο εργοστάσιο μετά τον θάνατο του Χρήστου Ζορμπά, ο θερμαστής που ήταν ένας από αυτούς που κατέθεσαν ότι τον βρήκαν νεκρό, καθώς και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άρτας, Γιώργος Αλιφτήρας.
Ο ηλεκτρολόγος Π.Β. κατέθεσε ότι μετά που ειδοποιήθηκε το βράδυ του θανάτου του Χρήστου Ζορμπά, ήταν αυτός που κατέβασε τον γενικό του ρεύματος για να πλησιάσουν οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής και να απεγκλωβίσουν τον 29χρονο.
Τόνισε ότι το έκανε αυτό, καθώς οι διασώστες δεν ήθελαν να πλησιάσουν στον χώρο, καθώς φοβούνταν ότι υπήρχε διαρροή ρεύματος.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι τηρούνταν όλα τα μέτρα ασφάλειας στο εργοστάσιο, ενώ σε ερώτηση που του έγινε για το σύστημα γείωσης στο σημείο είπε ότι εκεί δεν μπορούσε να υπάρχει ρελέ διαφυγής.
«Για να έμπαινε εκεί ρελέ διαφυγής θα έπρεπε να έχουν ξηλωθεί όλα», δήλωσε. Όταν ρωτήθηκε αν το ρελέ θα πρόσθετε περαιτέρω ασφάλεια, αυτός απάντησε θετικά.
Σε άλλες ερωτήσεις, ο Π.Β. απάντησε ότι στις επεκτάσεις που έχουν γίνει από τότε στο εργοστάσιο, υπάρχει το σύστημα γείωσης με το ρελέ. Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν είχε μπει παντού αυτό το σύστημα, σημείωσε ότι: «Αρκούσαν και τα παλιά, δεν ήταν απαραίτητο βάσει νομοθεσίας».
«Δεν πάω πια μόνος στο πατάρι»
Στη δεύτερη δικάσιμο κατέθεσε και ο Ι.Κ., θερμαστής, ο οποίος ήταν ένας από τους δύο που δήλωσαν ότι βρήκαν νεκρό τον Χρήστο Ζορμπά.
Ο συγκεκριμένος μάρτυρας είπε ότι έπαθε σοκ όταν βρήκαν τον 29χρονο. «Φύγαμε ουρλιάζοντας και πήγα να πάρω τηλέφωνο τον ηλεκτρολόγο», τόνισε.
«Παλιά ανέβαινα στο πατάρι μόνος μου. Από τότε δεν πάω μόνος», πρόσθεσε σε άλλο σημείο της κατάθεσής του.
Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του συγκεκριμένου μάρτυρα σχετικά με την κατάθεσή του στην Αστυνομία εκείνο το βράδυ.
Αρχικά, ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν μίλησε στην Αστυνομία, ωστόσο μετά από ερωτήσεις, δήλωσε ότι υπέγραψε κάποιο κείμενο. Σε κάθε περίπτωση, το έγγραφο αυτής της κατάθεσης έχει χαθεί από το σώμα της δικογραφίας.
«Να αντέχει τους έντονους ρυθμούς»
Ο Γιώργος Αλιφτήρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άρτας μίλησε για τις παρεμβάσεις και τις κινητοποιήσεις που έγιναν στην περιοχή μετά το εργατικό δυστύχημα.
«Για να μην υπάρξει κουκούλωμα, όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος, με καυστικό τρόπο, σχολίασε ότι «έλειπε κάθε στοιχείο ανθρώπινου παράγοντα από την ανακοίνωση της εταιρίας για το εργατικό δυστύχημα», ενώ σημείωσε ότι δεν ειδοποίησαν την οικογένεια του Χρήστου Ζορμπά για τον θάνατό του με αποτέλεσμα να το μάθει από τρίτους.
Τέλος, κατήγγειλε ότι σε αγγελία για πρόσληψη εργαζόμενου στην «Ήπειρος» που δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο η εταιρεία ζητάει «να αντέχει τους έντονους ρυθμούς δουλειάς».
«Εργασιακή ειρήνη»
Αντίθετα, στην τρίτη δικάσιμο κατέθεσε ο οικονομικός διευθυντής του εργοστασίου Ε.Π., ο οποίος υποστήριξε ότι στη συγκεκριμένη επιχείρηση υπάρχει πλήρης εργασιακή ειρήνη, δεν έχει γίνει ποτέ απεργία ή κινητοποίηση.
Ο ίδιος σημείωσε ότι δόθηκε βοήθεια σε όλους τους εργαζόμενους την περίοδο του κοροναϊού, ενώ τους δίνονται και κουπόνια για να ψωνίζουν με έκπτωση από τα σούπερ μάρκετ που ανήκουν στον ιδιοκτήτη του εργοστασίου.
Το e–mail που αναφέρεται στα ρελέ διαφυγής
Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν οι δικηγόροι της οικογένειας του θύματος σε ένα e-mail που υπάρχει στη δικογραφία.
Το συγκεκριμένο e-mail εμπεριέχει συζήτηση ανάμεσα σε στελέχη της εταιρείας (ανάμεσά τους και ο κατηγορούμενος τεχνικός ασφαλείας στο εργοστάσιο στην Άρτα) για το ζήτημα των ρελέ διαφυγής.
Ανάμεσα στα άλλα στοιχεία που κατατέθηκαν είναι:
- Τα γραπτά μηνύματα του Χρήστου Ζορμπά σε φίλους του για τους φόβους του σχετικά με τις συνθήκες ασφάλειας (όπως αναφέραμε και παραπάνω)
- Έγγραφο της Αστυνομίας με το οποίο αποκαλύπτεται ότι δεν δόθηκαν οι εικόνες από την κάμερα της κεντρικής πύλης του εργοστασίου κατά τις ώρες που φαίνεται να έγινε το δυστύχημα, αν και ζητήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ.
- Η Έκθεση Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου που είναι ασφράγιστη, χωρίς ημερομηνία και χωρίς υπογραφή
- Εργασία σε powerpoint την οποία ετοίμαζε ο Χρήστος Ζορμπάς (μετά από εντολή που του δόθηκε) για τα μέτρα ασφάλειας του εργοστασίου και στην οποία αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, η ανάγκη ύπαρξης ρελέ διαφυγής.
Δεν χρεώνονταν ατομικά γάντια οι εργαζόμενοι
Το ζήτημα των γαντιών που προστατεύουν τους εργαζόμενους σε ηλεκτρολογικές εργασίες ήταν ένα από αυτά που απασχόλησε το δικαστήριο. Μάλιστα, όπως παραδέχθηκαν και οι υπεύθυνοι της εταιρείας, μετά από ερώτηση της εισαγγελέα, οι εργαζόμενοι δεν χρεώνονταν ατομικά γάντια, αλλά αυτά βρίσκονταν σε ένα κοινόχρηστο χώρο, όπου μπορούσε κανείς να τα προμηθευτεί.
Αντιπαράθεση υπήρξε όταν η εταιρεία κατέθεσε έγγραφο (απόδειξη αγοράς) που αναφερόταν στην προμήθεια γαντιών στις 14/5 του 2020 (λίγο πριν το δυστύχημα). Τα συγκεκριμένα γάντια, ωστόσο, δεν ήταν για ηλεκτρολογικές εργασίες, αλλά όπως επισήμανε δικηγόρος της οικογένειας προς το δικαστήριο: «Σας προσκόμισαν απόδειξη για γάντια πλαστικά καθαρίστριας των 2,5 ευρώ. Μπορείτε και να τα γκουγκλάρετε, αυτά τώρα σας τα προσκόμισαν ως γάντια ηλεκτρολόγου. Αυτό εξηγεί πώς έγινε αυτό που έγινε».
Οι απολογίες των κατηγορούμενων
Η τρίτη δικάσιμος ολοκληρώθηκε με τις απολογίες των κατηγορούμενων. Ο διευθυντής του εργοστασίου, Κωνσταντίνος Μπλέκος σημείωσε ότι είχε αυτή τη θέση από το 2019, ενώ την ημέρα του δυστυχήματος είχε αποχωρήσει από τις 16:00.
Επέστρεψε το βράδυ όταν ειδοποιήθηκε από τον φύλακα για το δυστύχημα, σημείωσε. Σε σχέση με το ότι δεν ειδοποιήθηκε άμεσα η οικογένεια ο διευθυντής είπε ότι δεν γνώριζαν το τηλέφωνο οικίας και ότι από το δυστύχημα και μετά ξεκίνησαν να ζητούν από τους εργαζόμενους να δίνουν κάποιο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης στο HR.
«Οι αστυνομικοί με διαβεβαίωσαν ότι θα ειδοποιήσουν, μας συγκλόνισε όλους το δυστύχημα, πρωτίστως εμένα. Δεν υπάρχουν λόγια παρηγοριάς», σημείωσε.
Σε ερώτηση από την έδρα του δικαστηρίου για τα ρελέ διαφυγής, είπε: «Ποτέ κανείς δεν μας είχε πει να βάλουμε ρελέ. Δεν βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Εγώ είχα πάει μια δυο φορές στο πατάρι, εκεί πάει εξειδικευμένο προσωπικό».
«Ενημερωνόμουν από τους προϊστάμενους των τμημάτων»
Σε ερώτηση από την εισαγγελέα για τα μέτρα που έπαιρνε προληπτικά ο ίδιος για να μη συμβούν δυστυχήματα, απάντησε ότι: «Η διαδικασία είναι ότι αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ενημερώνομαι από τους προϊστάμενους των τμημάτων και από τον τεχνικό ασφαλείας. Ήταν πάντα η πόρτα μου ανοιχτή».
Στη δική του απολογία ο τεχνικός ασφάλειας, Γιώργος Γερακούδης ανέφερε ότι η δουλειά του ήταν να κάνει επισκέψεις στους χώρους του εργοστασίου για να δει ότι όλα λειτουργούν καλά.
Σημείωσε ότι υπάρχουν εγκαταστάσεις με ρελέ διαφυγής στο εργοστάσιο, όχι όμως στο πατάρι, κάτι που το θύμα γνώριζε, όπως είπε ο ίδιος.
Ο ίδιος τόνισε ότι το συγκεκριμένο Σάββατο του δυστυχήματος δεν είχε πάει για δουλειά, καθώς μία μέρα πριν είχε παραδώσει τα εργαλεία του, ενώ είχε δηλώσει παραίτηση αρχές του μήνα (σ.σ. Ιούνιος του 2020) γιατί του είχαν ζητήσει να αλλάξει πόστο, κάτι το οποίο δεν τον προτίμησε.
Για τα μέσα προστασίας, τόνισε ότι δίνονται ειδικά παπούτσια στον κάθε εργαζόμενο, ενώ επιβεβαίωσε αυτό που απασχόλησε αρκετά την όλη διαδικασία ότι τα γάντια και οι ειδικοί τάπητες υπήρχαν σε κοινόχρηστο χώρο για να τα προμηθεύονται οι εργαζόμενοι και δεν χρεώνονταν ατομικά.
Πηγη: in.gr