Χατζάκης για μετάλλαξη Μποτσουάνα: Ο εμβολιασμός μέχρι τώρα είναι η άμυνα για όλα τα στελέχη

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1

«Στελέχη με τόσες πολλές μεταλλάξεις δεν έχουν αναδιπλασιαστική ικανότητα μεγάλη και συχνά δεν έχουν αυξημένη μετάδοση», εκτίμησε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του εργαστηρίου υγιεινής της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, αναφορικά με τη νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα.

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι αυτό το στέλεχος του ιού έχει έναν αυξημένο αριθμό μεταλλάξεων, 24, αυτό καταρχήν είναι ένα κακό σημάδι στο ότι αν μπορεί να έχει κάποιες επιδράσεις στην μεταδοτικότητα αλλά και στην λοιμωτοξικότητα δηλαδή αν η νόσος που κάνει θα είναι βαρύτερη ή όχι αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα στοιχείο», εξήγησε ο καθηγητής.

«Να σας πω όμως μια προκαταρκτική εκτίμηση η οποία μπορεί να αλλάξει από τα δεδομένα, στελέχη με τόσες πολλές μεταλλάξεις δεν έχουν αναδιπλασιαστική ικανότητα μεγάλη και συχνά δεν έχουν αυξημένη μετάδοση. Στέλεχος που δεν έχει αυξημένη μετάδοση σημαίνει ότι όταν βγει στην κοινότητα δεν μπορεί να επικρατήσει άρα κάποια στιγμή θα εξαφανιστεί. Υπάρχουν εύλογες ανησυχίες εάν επηρεάζει το εμβόλιο αλλά εάν κάτι δεν μεταδοθεί τι μας νοιάζει αν επηρεάζει το εμβόλιο ή όχι», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά για τον τρόπο που αντέδρασε η παγκόσμια κοινότητα στη νέα μετάλλαξη, ο κ. Χατζάκης σημείωσε: «Αυτό είναι ένα στάνταρ πρωτόκολλο όταν εμφανιστεί κάτι απειλητικό ακόμα και αν δεν έχει βεβαιωθεί ο κίνδυνος οι χώρες παίρνουν μέτρα προκαταβολικά, δεν περιμένουν να αρχίσει να μεταδίδεται μαζικά και μετά να πάρουνε μέτρα. Εμένα περισσότερο θα με ανησυχούσαν αυτή τη στιγμή τα θέματα της κάλυψης του εμβολιασμού, πως προχωράει ο εμβολιασμός γιατί τελικά ο εμβολιασμός μέχρι τώρα είναι η άμυνα για όλα τα στελέχη. Δηλαδή όλα τα στελέχη που γνωρίζουμε μέχρι τώρα είναι ευαίσθητα και ευάλωτα στον εμβολιασμό».

«Εγώ περισσότερο ανησυχώ για την πτώση των αντισωμάτων, για την πτώση του επιπέδου ανοσίας η οποία μετά τους έξι μήνες είναι μαζική και πως θα πάει η τρίτη δόση και πως θα αποκατασταθεί το τείχος ανοσίας και πολύ λιγότερο για την μετάλλαξη από την Μποτσουάνα», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα έπρεπε την αναμνηστική δόση να την κάνουμε πιο νωρίς από τους 6 μήνες, απάντησε: «Αυτή τη στιγμή αυτή είναι η οδηγία γιατί πολλές φορές το τέλειο είναι εχθρός του καλού δηλαδή υπάρχουν κάποια δεδομένα που λένε ότι από τους 4-5 μήνες υπάρχει μια πτώση της ανοσίας, θα μπορούσε να το κάνει κανένας στον 5ο μήνα αλλά αυτές οι συζητήσεις δεν τελειώνουν ποτέ. Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι αυτό που ισχύει να γίνει γρήγορα, πρέπει δηλαδή γρήγορα να αποκατασταθεί το τείχος της ανοσίας και βέβαια δεν το συζητώ το να προχωρήσει ο εμβολιασμός στους ανεμβολίαστους».