Αυτό που είχε συμβεί εδώ και μερικές ημέρες στις καρδιές εκατομμυρίων Ελλήνων, σχετικά με τα όσα καταγγέλλονται για την «Κιβωτό του Κόσμου» δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε λόγια.
Ο πατέρας Αντώνιος, ένα είδωλο για την ελληνική κοινωνία, ο ιερέας όπου λατρεύτηκε σαν Άγιος, ο φύλακας άγγελος των κακοποιημένων και απροστάτευτων παιδιών, ο άνθρωπος που φημιζόταν για την ανιδιοτελή προσφορά του, βιώνει τις τελευταίες ώρες την αποκαθήλωση.
Οι αναφορές στο όνομά του για ξύλο, τιμωρίες, ασέλγεια, κλίμα φόβου και τρομοκρατίας σε φιλοξενούμενους και εργαζόμενους, αποτελούν σοκ για την κοινωνία. Μία κοινωνία που έβλεπε -πριν τις καταγγελίες- μια αχτίδα φωτός σε ότι αφορά στα παιδιά, που τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στο στόχαστρο… τεράτων και σατανάδων.
Οι εισαγγελείς ανηλίκων που ερευνούν τις καταθέσεις αλλά και οι Αρχές που έχουν ήδη ξεκινήσει την έρευνα, θα αποδείξουν αν τελικά και ο πατέρας Αντώνιος ήταν ένας «διάβολος με ράσα».
Τα παιδιά φοβόντουσαν τον πατέρα Αντώνιο
Οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για «φόβο» που υπήρχε γύρω από το πρόσωπο του ιδρυτή της ΜΚΟ, αλλά και για το πόσο απόμακρος ήταν με τους εργαζομένους της δομής. Οι περισσότεροι δεν είχε καμία επαφή μαζί του.
Ακόμα, τον περιγράφουν ως «νάρκισσο» και ιδιαίτερα περίεργο άνθρωπο, που είχε επαφή μόνο με πρόσωπα του «οικείου» περιβάλλοντος του, που είχαν σημαντικό «ρόλο» σε όλες τις δομές και όχι μόνο σε αυτή της Καλαμάτας.
Ο θείος του 19χρονου σήμερα νεαρού που έκανε την πρώτη καταγγελία για ασέλγεια εις βάρος του πατέρα Αντώνιου, περιγράφει τα όσα του εκμυστηρεύτηκε ο ανιψιός του για τις συμπεριφορές του πατέρα Αντώνιου και των εργαζομένων προς εκείνον. Αποκαλύπτει πως ο ανιψιός του είχε δεχτεί χαστούκια από εργαζόμενο της δομής. «Θα με είχε σκοτώσει στο ξύλο…είναι γομάρι» είχε περιγράψει ο νεαρός στον θείο του.
Ο νεαρός μετά το περιστατικό το έσκασε από τη δομή ωστόσο από τον φόβο του ξαναγύρισε πίσω. «Του είπα να φύγει…μας τα αποκάλυψε όλα με αναφιλητά και λυγμούς» λέει.
Αποκαλύπτει πως σήμερα ο 19χρονος φαίνεται ιδιαίτερα ανήσυχος και πως ακόμη κάτι τον προβληματίζει. «Περπατάει πέρα δώθε μέσα στο σπίτι κάτι που δεν το έκανε στο παρελθόν» συμπληρώνει.
Χαστούκια, απειλές και κλουβιά τιμωρίας
Μία 19χρονη κοπέλα κατήγγειλε κακοποιητικές συμπεριφορές, τόσο προς την ίδια όσο και σε άλλα παιδιά που έμεναν στην Δομή των Ιωαννίνων.
Οι σαδιστικές τιμωρίες σε παιδιά, τα χαστούκια και οι απειλές ακόμα και από τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο όπως είπε, μαζί με τις ύβρεις και τις προσβολές στοιχειώνουν ακόμα πολλές από τις σκέψεις της. Η βιτρίνα που έβλεπαν οι πάντες στο κτίριο της Κιβωτού στην Κόνιτσα δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Ένα ακόμη 17χρονος φίλος του παιδιού που βρέθηκε μπροστά σε φερόμενο ως περιστατικό κακοποίησης που έλαβε χώρα σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου, ισχυρίστηκε πως ο πατέρας Αντώνιος προσπάθησε να δώσει στο παιδί αρκετά χρήματα την επόμενη κιόλας ημέρα μετά από όλα όσο είχε δει για να μην πει τίποτα.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο 17χρονος: «Μετά από όλα όσα είδα να γίνονται μέσα στο δωμάτιο, την επόμενη κιόλας ημέρα, ο πατέρας Αντώνιος με πλησίασε για να με χρηματίσει για να μη μιλήσω και να μην πω πουθενά όσα είχα δει.
Ζήτησε από έγκυο που φιλοξενούσε η δομή να κάνει έκτρωση
ένας 20χρονος μίλησε στο MEGA και κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, ότι ο πατέρας Αντώνιος είχε ζητήσει από τρόφιμη που ήταν έγκυος να προχωρήσει σε άμβλωση. Όπως είπε χαρακτηριστικά για την κοπέλα, η οποία βρέθηκε σε συνθήκες σκληρής απομόνωσης για 4 με 5 μήνες «ήταν σε δωμάτιο και της απαγόρευσαν να έχει επικοινωνία με κανένα άτομο. Μόλις κατάλαβαν ότι ήταν φουσκωμένη η κοιλιά της την πήγαν στο νοσοκομείο να δουν τι έχει και ήταν έγκυος και μετά ο πάτερ Αντώνιος είπε να της κάνουν έκτρωση».
Ο 20χρονος σήμερα Κωνσταντίνος ήταν τρόφιμος σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» από την ηλικία των 11 ετών, αρχικά στον Κολωνό και μετά στην Χίο.
«Έχω δει να χτυπάνε παιδιά, έχω δει δύο – τρεις παιδαγωγούς. Δεν ήταν παιδαγωγοί, ήξεραν τον πατέρα Αντώνιο από μικρά παιδιά και μετά τους πρότεινε να δουλέψουν ως παιδαγωγοί. Ήταν φίλοι του, είχαν γνωριστεί από παλιά που παίζανε μπάσκετ» είπε αρχικά ο 20χρονος.
Σύμφωνα με τον ίδιο «με πήγαν με το ζόρι, όχι με τη θέλησή μου. Μας κλείδωσαν σε ένα δωμάτιο για μία εβδομάδα, μετά μας δίνανε νερό και ψωμί. Όταν ήμουν στη Χίο και είχα τελειώσει την Β’ Λυκείου μου είπαν “δεν θα την τελειώσεις και θα κάνεις δουλειές στο ΕΠΟΣ. Δεν είσαι καλός μαθητής, τι το θες το σχολείο; Έλα να δουλέψεις πάνω σαν εργαζόμενος”».
Ξεκινούν οι καταθέσεις
Σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν οι καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση.
Αυτή τη στιγμή τα πρόσωπα που είναι υπό έλεγχο είναι τέσσερα. Συγκεκριμένα είναι ο πατήρ Αντώνιος -που τον έχει καταγγείλει 19χρονος για σεξουαλική κακοποίηση-, αλλά και ακόμα τρείς εργαζόμενοι σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου.
Οι δυο εισαγγελικοί λειτουργοί ερευνούν το κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων, τη στιγμή που οι καταγγελίες ξεπερνούν τις δέκα.
Πρώτοι μάρτυρες που θα καταθέσουν θα είναι παιδιά και εργαζόμενοι.
Παιδαγωγοί της δομής στην Καλαμάτα καταγγέλλουν απάνθρωπες συμπεριφορές προς τα παιδιά, τα οποία εργάζονταν πολλές φορές στα χωράφια της δομής κάτω από τον καυτό ήλιο, μέχρι που πολλές φορές «μάτωναν τα χέρια τους από την τσάπα».
Κάνουν επίσης λόγο για ένα «σύστημα μόνιμων απολύσεων» που διατηρούσε η «Κιβωτός του Κόσμου», όποτε οι παιδαγωγοί εξέφραζαν την αντίθεσή τους για ορισμένες συμπεριφορές ή και την περιέργειά τους για το έργο της δομής.
Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους τους να καταθέσουν.
Τι προβλέπει ο νόμος σε περίπτωση που αποδειχθούν οι καταγγελίες
Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος μίλησε στο Live News σχετικά με την ερεβώδη υπόθεση της «Κιβωτού» και επεξήγησε το ισχύον νομικό πλαίσιο στην περίπτωση που βρεθούν ένοχοι.
«Εάν λοιπόν αποδειχθεί δικαστικά ότι οι εμπλεκόμενοι έχουν τελέσει γενετήσιες πράξεις με τα παιδιά κάτω των 15 ετών, τότε οι ποινές είναι καθείρξεως έως και 15χρόνια. Για τις πράξεις βίας, πάλι ο Νόμος έχει ειδική νομοθεσία όταν είναι θύματα συμπεριφορών τέτοια αδύναμα πρόσωπα. Σε αυτή την περίπτωση ανάλογα με την σωματική βλάβη που θα υποστούν τα παιδιά, οι ποινές είναι διαφορετικές. Η ελαφριά σωματική βλάβη φθάνει μέχρι τα 2 έτη ενώ η βαριά σωματική βλάβη φθάνει μέχρι την κάθειρξη», εξήγησε ο κ. Δημητρακόπουλος.