Απειλεί ξανά η Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα «Δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες από την Ελλάδα»

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΚΩΣΤΑ ΤΑΣΟΥΛΑ

«Δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες από την Ελλάδα για το θέμα της υφαλοκρηπίδας» απειλεί ξανά η Τουρκία. 

Στη ρητορική της επιμένει η Τουρκία όσον αφορά τη συμφωνία με τη Λιβύη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει το πρωί της Τετάρτης στο κανάλι A Haber ότι «Η συμφωνία με τη Λιβύη είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο».

«Μπορούμε να κάνουμε σεισμικές έρευνες με τη Λιβύη. Η Ελλάδα και η ΕΕ δεν έχουν δικαιώμα να αποφασίσουν επ’ αυτών των ζητημάτων» συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος έδειξε και χάρτες κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ανέβασε ξανά τους τόνους λέγοντας ότι «στην υφαλοκρηπίδα “μας” κανείς δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί χωρίς την άδειά μας».

Διατύπωσε, μάλιστα, και ευθεία απειλή ότι «Αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας, θα τους εμποδίσουμε».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο αποστολής τουρκικού στρατού στη Λιβύη απαντώντας ότι «Θα αξιολογήσουμε τυχόν αίτημα της Λιβύης για αποστολή στρατού στη χώρα».

Όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα είπε ότι «Είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις. Δυστυχώς, δεν έγινε τίποτα με την κυβέρνηση Τσίπρα που από αριστερή έγινε ακροδεξιά. Τα όρια των νερών της Ελλάδας είναι ξεκάθαρα. Δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες από την Ελλάδα για το θέμα της υφαλοκρηπίδας».

Ο υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο κυρώσεις από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας και απάντησε ότι «τα μέλη του Κογκρέσου θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα πετύχουν τίποτα με την επιβολή». Προειδοποίησε δε ότι σε περίπτωση κυρώσεων από τις ΗΠΑ τότε θα τεθεί θέμα για την αεροπορική βάση στο Ιντισρλίκ και τον σταθμό των ραντάρ στο Κουρετσίκ.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έρχονται λίγο πριν τη συνάντηση στην Αθήνα του προέδρου της Βουλής της Λιβύης με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κώστα Τασούλα.

Η παρουσία του Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουάιντερ λίγα 24ωρα μετά την αποστολή επιστολής του στον ΟΗΕ στην οποία χαρακτήριζε άκυρη τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια να συσφίξει τις σχέσεις της Ελλάδας με την παράταξη της ανατολικής Λιβύης, πολιτικός βραχίονας της οποίας είναι η Λιβυκή βουλή των αντιπροσώπων, η λειτουργία της οποίας προβλέπεται από την αποκαλούμενη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο άρθρο 8 της Πολιτικής Συμφωνίας προβλέπεται ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον πρωθυπουργό αλ Σαράζ έχει το δικαίωμα να συνάπτει διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες υπό τον όρο ότι έχει λάβει την σύμφωνη γνώμη του λιβυκού κοινοβουλίου.

Η πρόβλεψη αυτή δημιουργεί μια βάσιμη ελπίδα για ακύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Κι αυτό, διότι, σε περίπτωση που η παράταξη του στρατηγού Χαφτάρ επικρατήσει των αντιπάλων της και καταφέρει να ελέγξει το σύνολο της επικράτειας της Λιβύης σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες φυλές, θα έχει τη δυνατότητα να ενταφιάσει πολιτικά τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία, επικαλούμενη το γεγονός ότι το λιβυκό κοινοβούλιο δεν την έχει υπερψηφίσει.