Για συζήτηση περί αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Ουκρανίας κάνει λόγο σε δηλώσεις του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Συνομίλησα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη. Του Μίλησα για την ανθρωπιστική κατάσταση στις υπό πολιορκία πόλεις και τον ευχαρίστησα για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα του. Συζητήθηκε η αμυντική συνεργασία των Ελλάδας και Ουκρανίας» έγραψε στο twitter ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Talked to the Prime Minister of Greece @kmitsotakis. Told about the humanitarian situation in the blocked cities and thanked for the help provided by his country. The defense cooperation of 🇬🇷 and 🇺🇦 was discussed.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 25, 2022
Η πρόσκληση Μητσοτάκη
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Ζελένσκι να μιλήσει στην Ελληνική Βουλή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του μεγάρου Μαξίμου: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε, πριν από λίγο, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
»Ο κ. Ζελένσκι συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενώ ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σύνδεση της Οδησσού με την ιστορία του Ελληνισμού και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
»Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Ζελένσκι να μιλήσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη Βουλή των Ελλήνων. Η ημερομηνία της ομιλίας του κ. Ζελένσκι θα οριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα δια της διπλωματικής οδού».
Νωρίτερα στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο πόθος για την ελευθερία του τότε, γίνεται αλληλεγγύη προς την Ουκρανία σήμερα.
«Οι οικουμενικές ιδέες της εξέγερσης του ‘21 διασχίζουν σύνορα και αιώνες. Έτσι, ο πόθος για την ελευθερία του τότε, γίνεται αλληλεγγύη προς τους υπερασπιστές της Ουκρανίας σήμερα. Το όραμα των Ελλήνων για ένα σύγχρονο κράτος υψώνεται και πάλι ζωντανό στην Ευρώπη μπροστά στον αυταρχικό δεσποτισμό. Και τη θέση του παλαιού φιλελληνικού κινήματος, παίρνει τώρα ένα κύμα διεθνούς συμπαράταξης» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Το δημοσίευμα Politico
Υπενθυμίζεται ακόμη ότι χτες σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η απόφαση για αποστολή όπλων στην Ουκρανία αποτελεί κομβική αλλαγή στη στάση της Ελλάδας και ανησυχεί τους πολίτες το γεγονός ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ανέτρεψε δραματικά τη μακροχρόνια αποστροφή της Ελλάδας να εμπλέκεται σε ξένες πολεμικές συγκρούσεις.
Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού αντέδρασαν με έκπληξη – τα ρωσόφιλα αισθήματα παραμένουν σε τμήματα της Ελλάδας, δεδομένων των αιώνων θρησκευτικών, στρατιωτικών, οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, υποστηρίζει το Politico.
Και η αντιπολίτευση καταδίκασε επίσης αυτήν την προσέγγιση, υποστηρίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρεί σταθερούς δεσμούς με τις χώρες γύρω της.
Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, περίπου το 70% των Ελλήνων χαρακτήρισε την απόφαση ως λάθος. Σε άλλη έρευνα, το 63% δήλωσε ότι η απόφαση μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την Ελλάδα.