Υπέρβαροι ή παχύσαρκοι πάνω από 50% του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2035

Σύμφωνα με ανάλυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Παχυσαρκία

Σε «επιδημία» τείνουν να εξελιχθούν τα ζητήματα βάρους για ένα μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού σε σημείο μάλιστα που με βάση νέα έκθεση για την παχυσαρκία πάνω από το 50% θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ως το 2035 αν δεν αναληφθεί σημαντική δράση.

Η σχετική ανάλυση για το 2023 της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Παχυσαρκία προβλέπει ότι το 51% του κόσμου, ή πάνω από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, θα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι μέσα στα επόμενα 12 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλη ανησυχία επικρατεί για την παιδική παχυσαρκία, αφού τα ποσοστά της αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς μεταξύ των παιδιών, αλλά και στις χώρες χαμηλότερου εισοδήματος, σύμφωνα με την έκθεση.

 

 

Παχυσαρκία: Απαραίτητες άμεσες δράσεις 

Η Λουίζ Μπάουρ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Παχυσαρκία, χαρακτήρισε τα στοιχεία αυτά «σαφή προειδοποίηση» και δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι για την χάραξη πολιτικής χρειάζεται να δράσουν τώρα για να αποτρέψουν την επιδείνωση της κατάστασης. «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να βλέπουμε τα ποσοστά παχυσαρκίας να αυξάνονται ταχύτερα μεταξύ των παιδιών και των εφήβων», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της. «Οι κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι για την χάραξη πολιτικής ανά τον κόσμο χρειάζεται να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφευχθεί η μεταβίβαση υγειονομικού, κοινωνικού και οικονομικού κόστους στην νεότερη γενιά», σημείωσε.

Σύμφωνα με την έκθεση, η παιδική παχυσαρκία θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί από τα επίπεδα του 2020, φτάνοντας σε αριθμό τα 208 εκατομμύρια αγόρια και τα 175 εκατομμύρια κορίτσια ως το 2035.

 

 

Παχυσαρκία: Πόσο κοστίζει για την κοινωνία 

Το κόστος για την κοινωνία είναι σημαντικό λόγω των καταστάσεων υγείας που συνδέονται με το να είναι κανείς υπέρβαρος, τόνισε η ομοσπονδία: πάνω από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ως το 2035, ή 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ωστόσο οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι δεν επιρρίπτουν την ευθύνη στο άτομο, αλλά ζητούν να εστιαστεί η προσοχή σε κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και βιολογικούς παράγοντες που εμπλέκονται στις καταστάσεις αυτές.

Για τις αξιολογήσεις αυτές οι συντάκτες της έκθεσης χρησιμοποίησαν τον δείκτη μάζας σώματος (BMI), αριθμό που υπολογίζεται με τη διαίρεση του βάρους δια το τετράγωνο του ύψους. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένας άνθρωπος είναι υπέρβαρος όταν ο δείκτης μάζας σώματός του ξεπερνάει το 25 και παχύσαρκος όταν ξεπερνάει το 30.

Το 2020, 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι ενέπιπταν στις κατηγορίες αυτές, ή το 38% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η έκθεση συμπεραίνει επίσης ότι σχεδόν όλες οι χώρες που αναμένεται να δουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις παχυσαρκίας τα ερχόμενα χρόνια είναι χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος στην Ασία και την Αφρική.

Τα στοιχεία αυτά θα παρουσιαστούν σε υπευθύνους χάραξης πολιτικής του ΟΗΕ και τα κράτη μέλη την ερχόμενη εβδομάδα.

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters